Viktorija Macijauskienė – apie buvimą dviejų vaikų mama ir gyvenimo prioritetus

Viktorija Macijauskienė, viena iš konferencijos „Sveika ir laiminga mama 2019“ pranešėjų, niekada nebuvo iš tų, kurios mėgsta nieko neveikti ar užsisėdėti vienoje vietoje. Gal kaip tik dėl to, buvimas laiminga moterimi, žmona, dviejų vaikų mama ir vaikų meninio kolektyvo „Džimba“ trenere jai neatrodo dideliu žygdarbiu.


Esate mylima ir mylinti moteris, mama, trenerė. Kaip jums pavyksta viską suderinti?


Man pasisekė, kad turiu galimybę prioritetą skirti šeimai ir vaikams, tad kitas veiklas derinu taip, kad jos harmoningai įsilietų į mano jau nusistovėjusią dienotvarkę. Tačiau tai įmanoma kiekvienai moteriai, jei tik ji turi organizacinių gebėjimų ir moka planuoti savo laiką. To mokymasis yra didelis ir labai atsakingas darbas, bet tik perpratus ir įvaldžius šiuos įgūdžius galima tikėtis darnos šeimoje bei karjeroje. Be jų kils didelė įtampa ir stresas. Jei atkreiptumėme dėmesį į tai, kiek kartais laiko iššvaistome beprasmiam naršymui socialiniuose tinkluose, bendraudami su žmonėmis, kurie tik atima iš mūsų energiją, pasidarytų tikrai nesmagu. Aš taip pat nesu išimtis, ne visada pavyksta teisingai paskirstyti ar apskaičiuoti savo laiką, bet kuo toliau, tuo labiau stengiuosi tai kontroliuoti.


Vis dar nemažai manančių, kad mama turi auginti vaikus ir rūpintis namais, o karjerą ir kitus pomėgius palikti vyrui. Ar teko susidurti su panašiais stereotipais?


Per daug besigilinant į stereotipus kyla rizika jiems pasiduoti ir nukrypti nuo savo paties norų, požiūrio ir tikslų, todėl labiausiai įsiklausau į save ir man svarbius žmones bei jų patarimus. Jeigu vyras šeimoje uždirba tiek, kad moteris gali sau leisti nedirbti ir nejaučia vidinio poreikio siekti karjeros, ji ir neprivalo savęs spausti. Tačiau pomėgiai jau kita kalba. Ji privalo turėti savų interesų, hobių, kurie suktųsi už šeimos ribų, nes tik taip ugdys ir augins savo asmenybę. 


Tapus mama pasikeičia ne tik rutina, bet ir požiūris į daugelį dalykų, aplinką, keičiasi prioritetai. Kaip motinystė pakeitė jus?


Mane, kaip asmenybę, gal labiau pakeitė metai, su jais atėjusi patirtis, aplinka, gyvenimas už Atlanto, skaitoma literatūra. Motinystė gal kiek sumažino mano kantrybę ir įnešė daugiau burbėjimo į kasdienybę (juokiasi). O jei rimtai, tapusi mama nepajutau ryškių asmenybės pokyčių. Viskas dėliojosi labai harmoningai. Su vyru buvome užtikrinti ir morališkai pasiruošę tėvystei, tad iki šiol visais vaikų augimo etapais augame drauge su jais ir klystame. Vienas svarbiausių mano ir vyro tikslų – užauginti gerus, ambicingus, atsakingus žmones. 


Ar turite savų, laimingos moters, mamos ritualų ar įpročių, kurie padeda išlaikyti harmoniją su savimi ir šeimoje?


Didžiausi ir man mieliausi ritualai yra sportas, geros knygos, filmai, pabuvimas su savimi. 


Šokių pamokos mažiesiems jūsų gyvenime atsirado iš noro neužsisėdėti namuose ar labiau siekiant saviraiškos ir noro išlaisvinti kūrybiškumą?


Užsisėdėti vienoje vietoje niekada nemokėjau ir nenorėjau, o darbas su „Džimba“ vaikais atsirado iš poreikio kūrybinei išraiškai ir vidiniam įsikrovimui.


Kokia, jūsų nuomone, yra sveika ir laiminga mama? 


Sveika ir laiminga mama yra ta, kuri visapusiškai rūpinasi savimi. Ji nepamiršta kasmet profilaktiškai pasitikrinti sveikatos, pasirūpinti visaverte mityba, turi savus vidinio augimo šaltinius, ji moka būti dėkinga ir net po klaidų ar suklupimų nenuleidžia rankų. Sveika ir laiminga mama – sąmoninga mama, trykštanti noru tobulėti.


Ko palinkėtumėte ar ką patartumėte mamoms, kurios visą dėmesį skiria šeimai ir namų gerbūviui, manydamos, kad laikas sau nėra būtinas?


Nors visos esame skirtingos, bet taip jau mes sukurtos, kad kol pačios nepradedame gyventi harmonijoje ir nejaučiame vidinės energijos, negalime viso to perduoti vaikams, antrajai pusei, kitiems artimiems žmonėms. Kiekvienai moteriai labai svarbu atrasti savęs įkrovimo šaltinius. Vienai tai bus mylimas darbas, kitai – knyga, trečiai – puodelis kavos besišnekučiuojant su bičiule ar atpalaiduojantis masažas. Svarbiausia išmokti įsiklausyti į save ir suprasti savo būseną.


„Sveika ir laiminga mama“ – vienintelė konferencija Baltijos šalyse, šįkart skirta ir mamoms, ir tėčiams. Jų sveikatai, vidiniam pasauliui, iššūkiams ir laimei. Konferencija „Sveika ir laiminga mama“ vyks balandžio 28 d. „CONFER by Siemens Arena“ Ozo g. 14, Vilniuje. Taip pat bus transliuojama internetu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis