Vaikas turi vieną įkyrų įprotį: kaip nuo to atpratinti

Ne veltui sakoma, kad gimsta mažylis, ir jis jau – asmenybė. O kaip kitaip paaiškinsi, kad vieni kūdikiai čiulptuko nepaleidžia rytą vakarą, o kiti net ir labai prašomi neima.

Skaitytojos laiškas:  


„Mano sūnui 1 metai ir 2 mėnesiai. Savo nykštį jis čiulpia labai seniai. Iki šiol vis dar nepavyksta atpratinti. Nuo pat gimimo nebuvome prieš čiulptukus, priešingai, manėme, kad tai puikus būdas mažyliui nusiraminti. Tačiau sūnus niekada čiulptuko ir neėmė. Mamos pienu maitinau nepilnai 9 mėnesius. Baigus maitinti jis ir toliau migdosi tik čiulpdamas nykštį. Manau, čiulptukas geriau tuo, kad vaikas čiulpia jį tik tada, kai duoda tėvai, o nykštį čiulpia kada tik nori, nes jis visada šalia. 


Kol sūnus buvo išvis mažas, atrodė savitai gražu – guli toks mažutis su pirštu burnoje, nuotraukose atrodo taip miela... Dabar tai jau bėda. Pirštas atrodo negražiai, odelė šiurkšti ir pabalusi, nagas minkštas. Be to, jaudinuosi dėl higienos. Juk sūnus visur kiša pirštus: rūpi paliesti, pačiupinėti. Pagaliau namuose auginame šunį, todėl negaliu kas kartą nuplauti piršto, kol nespėjo įkišti į burną. Pagaliau reikės į darželį, o kaip ten jis su tuo pirštu?..


Išbandėme daug būdų: bandžiau mauti pirštines, bet sūnus greitai išmoko jas nusiimti, netgi bandžiau užklijuoti nykštį pleistru, niekas nepadeda.“ 


Psichologės psichoterapeutės dr. Linos Kalinauskienės komentaras:


Nykštys vaikui yra geriau negu žindukas, nes ranka visada šalia, kai tik pajaučia poreikį nusiraminti. Todėl kūdikiui atsiranda jausmas, kad nėra priklausomas nuo mamos, kuri gali paduoti žinduką arba nepaduoti. Čiulpdamas nykštį vaikas nusiramina prieš miegą. Tokį užmigimo įprotį labai sunku pakeisti, ypač metinukui. Atlikus įvairius mokslinius tyrimus pastebėta, kad ilgiau, iki kelerių metų, pirštą čiulpia tie vaikai, kurie įsitraukia į vadinamąją „jėgos kovą“ su tėvais. Ši atsiranda tada, kai tėvai traukia vaiko pirštuką iš burnos, bara ar kitaip kovoja, o tas vis tiek laikosi savo. Iki maždaug 5–6 metų, kol pradeda dygti nuolatiniai dantys, nykščio čiulpimas ne vienam vaikui yra saugus užmigimo būdas. Aišku, jeigu nykštys burnoje būna trumpai ir netrukdo augti dantukams. 


Ikimokyklinukui gali būti lengviau nustoti čiulpti pirštuką negu metų vaikui. Juk ikimokyklinukas jau yra brandesnis ir moka daugiau būdų nusiraminti. Kaip suaugęs gali padėti vaikui? Kurkite naujus miego ritualus. Tarkim, kiekvieną vakarą mama būdama šalia, skaitydama knygutę ar kitaip atitraukdama dėmesį padeda vaikui užmigti. Jeigu mažasis piršto mėgėjas jus verčia nerimauti, visada verta pasitarti su specialistu. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis