Kodėl atsiranda sieros kamščiai vaikų ausyse

Iki šiol gerai girdėjęs mažylis staiga ima nebegirdėti tėvų. „Ką?“, – atsako į bet kurį mamos klausimą. Ne visada dėl to kaltos ausų ligos ar klausos bėdos. Priežastis gali būti paprasčiausias ausų kamštis.

Maudydami kūdikį ir mažą vaiką tėvai neretai stengiasi labai kruopščiai išvalyti ausis ir taip padaro tikrą meškos paslaugą. Iš tiesų į kūdikio ar vaiko ausies landą nieko kišti negalima – nei pirštų, nei ausų krapštukų. Pakanka išmaudytam vaikui audinio skiaute švelniai perbraukti ausytės kaušeliu. Giliau nereikia, o į ausies vidų nieko kišti griežtai negalima. 


Siera gaminasi pačiame ausies landos priekyje, o giliai viduje, prie būgnelio, nesigamina, nes nėra jos liaukų. Į ausį kišdama krapštuką mama tai, kas yra viršuje, įstumia į vidų ir taip užkemša ausį. Susidaro ausų kamščiai, kuriuos išvalyti labai sunku, ypač tiems vaikams, kurių mamos labai sąžiningos ir kasdien kūdikio ausytes valo su krapštukais. 


Be to, ausies landos plaukeliai ypatingi – jie juda ir sierą išmeta lauk. O kai ji išlenda, labai lengva ją tiesiog nubraukti nuo ausies paviršiaus. 


Sieros kamščiai vieniems žmonėms susidaro dažniau, kitiems jų apskritai gali ir nebūti. Tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus. Pavyzdžiui, vienas labiau prakaituoja, kitas mažiau. Bet net jeigu sieros kamščiai linkę susidaryti dažniau, nereikia to dar labiau skatinti kišant į ausies landą ausų krapštukus.


Kūdikio higienos ritualui naudokite ne ausų krapštukus, o rankšluostį ar audinio skiautę. Jeigu įtariate, kad kūdikio ar vaiko ausytėje susidarė sieros kamštis, pasitarkite su gydytoju.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis