Žuvis vaikų mityboje: 2 gardūs receptai

Žuvis yra švelni ir lengvai virškinama, joje gausu vertingų maisto medžiagų. Žuvies patiekalų vaikams reikėtų valgyti bent dukart per savaitę. Kaip dažnai ją valgo jūsiškiai?

Žuvyje gausu baltymų, pvz., pusėje puodelio virtos menkės filė yra net 20 g baltymų ir mažai „blogųjų“ riebalų. Tai puikus vitaminų A, D, kalio, kalcio ir fosforo, taip pat būtinų nesočiųjų riebiųjų rūgščių šaltinis (omega–3). Šios riebiosios rūgštys itin svarbios besivystančiai nervų sistemai. Mokslinių tyrimų duomenimis, žuvyje esančios riebiosios rūgštys patartinos gydant egzemą.


Žuvis priskiriama alergizuojantiems produktams, todėl jos nerekomenduojama siūlyti jaunesniems nei 9-12 mėn. kūdikiams. Be to, vis dažniau prabylama, kad žuvys užterštos švinu ir gyvsidabriu. Tai dar viena priežastis, dėl kurios neskubėkite įtraukti žuvies į valgiaraštį pernelyg anksti. Daugiausia sunkiųjų metalų randama tunuose, kardžuvėse, karališkosiose skumbrėse, rykliuose. Šių žuvų kūdikiams ir vaikams neduokite.


Ruošdami maistą mažyliui rinkitės baltąsias žuvis, pvz., menkę, plekšnę. Tinka ir lašiša. Šios žuvys yra lengvai virškinamos ir rečiau sukelia alergines reakcijas. Šviežias žuvis geriausia virti daržovių sultinyje, troškinti garuose, kepti orkaitėje.


Jei nepavyksta įsiūlyti nei keptos, nei virtos, nei troškintos žuvies, o žuvies pietūs prasideda ir baigiasi ašaromis, verčiau šias kankynes baikite. Organizmui būtinų medžiagų, kurių turėtų gauti valgydamas žuvį, vaikas gali gauti kasdien išgėręs šaukštelį žuvų taukų (dozė skiriama pagal vaiko amžių).


Du žuvienės receptai:


Prancūziška žuvienė


0,5 kg lašišų filė;

3 bulvės;

2 morkos;

2 sultinio kubeliai;

1,5 l vandens; 

2 pomidorai;

12 juodųjų alyvuogių (nebūtinai);

žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;

šviežių krapų.

 

Į verdantį paruoštą sultinį sudėkite pjaustytas morkas ir bulves, virkite 15 min. Tada įdėkite pjaustytą žuvį ir pomidorus, pagardinkite pipirais. Virkite dar 5 min. Prieš baigdami sumeskite alyvuoges. Užbarstykite smulkintų krapų. 


Žuvienė
Žuvienė
Shutterstock nuotr.


Žuvienė su grietinėle


200 g lydekų arba lašišų filė;

2 morkos;

svogūnas;

pusė poro;

2 bulvės;

200 ml grietinėlės;

1 l vandens;

žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;

aliejaus.


Morkas ir svogūnus supjaustykite kubeliais, porą – griežinėliais. Apkepinkite keptuvėje. Sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir užvirinkite. Tada įdėkite pjaustytas bulves ir virkite 10 min. Įdėkite į sriubą išvalytą ir kubeliais pjaustytą žuvį, pagardinkite pipirais. Virkite 5 min. Prieš baigdami įpilkite grietinėlės ir pagardinkite prieskoniais. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis