Tinimas nėštumo metu: kodėl taip nutinka ir kada reikia sunerimti

Vienas dažniausių pokyčių nėštumo metu – skysčių sankaupa. Net apie 80 proc. moterų pamato ir pajunta, kad jų kojų pėdos, blauzdos ir rankos paburksta, ypač pavargus ar šiltą dieną. Po nakties poilsio edemų (pabrinkimų) sumažėja. Didžiausi tinimai būna trečią trimestrą, t. y. nėštumo pabaigoje. 

Svarbios priežastys, kodėl taip nutinka


Būsimos mamos organizme kaupiasi skysčių dėl progesterono, aldosterono ir antidiuretinio hormono pokyčių. Vien kraujotakos sistemoje cirkuliuojančio kraujo tūris padidėja keliais litrais – tam, kad placentoje būtų gera kraujotaka ir vaisius nestigtų deguonies. Padidėjusi gimda spaudžia stambiąsias nėščiosios kraujagysles, o didesnis kraujo kiekis apsaugo ją, kad moteris nenualptų, kai stojasi, keliasi ar net gula. Todėl nedidelis patinimas dėl padidėjusio kraujo tūrio antroje nėštumo pusėje yra normalu. Tačiau pasitaiko, kad tinimai gali apsunkinti nėščios moters kasdienybę ir byloti apie komplikacijų tikimybės padidėjimą.


Padidėjusį skysčių kiekį organizme lemia ir tas faktorius, kad vaisius mamos gimdoje yra apsuptas vaisiaus vandenų. Vienas iš rodiklių, ar skysčiai linkę kauptis organizme, yra svorio priaugimo nėštumo metu kontrolė. Jeigu priaugama daugiau svorio, negu rekomenduojama, yra tikimybė, kad skysčiai linkę užsilaikyti. Kad taip ir yra, moteris greitai pastebi pati: patinsta čiurnos, tada tinimai kyla aukštyn. Apie tinimą byloja likę atspaudai, kai moteris nusiima kojines, staiga pasidaro per „maži“ batai ir kita avalynė.


Gal tai liga?


Tai, kad nėščioji tinsta, labai dažnai verčia nerimauti ne tik ją pačią, bet kartais ir ją prižiūrintį gydytoją. Ši priežastis skatina dar didesnę moters baimę. Žinant, kad net aštuonios iš dešimties nėščiųjų paburksta, skysčių sankaupą reikėtų laikyti norma. 


Sunerimti reikėtų tik tada, jei nėščiosios šlapime yra baltymo ar kraujospūdis pakyla per 140/90 Hg. Per nėštumą atsiradęs aukštas kraujospūdis (nėščiųjų hipertenzija) reguliuojamas vaistais. Tačiau atsiradęs baltymas šlapime - tai grėsmingas sutrikusios inkstų ir viso organizmo veiklos požymis. Tai gali būti nėščiųjų preeklampsijos požymis, ji gydoma ligoninėje, nes moters būklė gali grėsmingai pablogėti. Kartais net gydant vaistais nesiseka atkurti organizmo būklę ir nėštumą tenka užbaigti sužadinant gimdymą.


Po gimdymo


Pagimdžius skysčiai atslūgsta ir savijauta maždaug per 6 sav. pagerėja savaime. Per tą laiką pagreitėja inkstų filtravimas ir moteris geriau išsišlapina, gimdos dydis tampa koks buvęs, ji nusileidžia į mažąjį dubenį, persitvarko kraujotaka. Žinoma, didžiausi pokyčiai vyksta pirmomis paromis po gimdymo. Organizmas sparčiai tvarkosi dar ir pirmą savaitę (7-10 dieną). Skysčiams pasišalinus labai greitai nukrinta kūno svoris.


3 patarimai moterims:


Neklausykite rekomendacijų mažiau gerti. Tai būtų didelė klaida. Skysčių galite vartoti tiek, kiek norite, ne mažiau kaip 1,5 l per parą. Antraip savijauta tikrai pablogės - tirštas kraujas kelia trombų riziką kraujagyslėse.

 

Negerkite jokių šlapintis skatinančių vaistažolių ar net vaistų. Jų reikia tik labai išimtiniu atveju, jie skiriami tik prižiūrint gydytojui, jei sergama ypač sunkia preeklampsija.


Nėštumo metu pagulėkite aukštai pakėlusi kojas (jas uždėjusi ant volelio ar aukštos pagalvės, atrėmusi į sieną), taip pagerėja veninė kraujotaka, limfos nutekėjimas ir kojos mažiau burksta. Taip pat venkite ilgai būti vienoje padėtyje, kai apsunkinama kraujotaka kojose: jei tenka ilgai sėdėti vienoje vietoje, darykite pertraukėlės, atsistokite, pavaikščiokite, pajudinkite pėdas. Ypač varginanti yra sukryžiuotų kojų sėdėjimo pozicija.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis