Gražiausi Justino Marcinkevičiaus eilėraščiai vaikams sudėti į rinktinę „Vaikų žemė“

Gegužės 2 dieną, 18.00 valandą, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros skaitykloje įvyks neseniai išleistos vieno garsiausių Lietuvos poetų Justino Marcinkevičiaus eilėraščių rinktinės vaikams „Vaikų žemė“ pristatymas, kuriame dalyvaus knygos iliustratorė Agnė Nananai, kūrėjo duktė Jurga Marcinkevičiūtė ir anūkė Salomėja Bandoriūtė bei „Vėjų teatro“ aktoriai. 


Leidyklos „Alma Littera“ išleistoje pirmojoje legendinio poeto eilėraščių rinktinėje vaikams „Vaikų žemė“ sugulė ir gerai pažįstami eilėraščiai, ir keletas naujų, dar niekur neskelbtų kūrinių. Ši rinktinė papildo mozaiką puikiai pažįstamų J. Marcinkevičiaus kūrinių mažiesiems skaitytojams – „Grybų karas“, „Greitoji pagalba“, „Laukinė kriaušė“, „Voro vestuvės“ ir kiti. 


Prie naujos rinktinės sudarymo taip pat padirbėjo poeto dukros Jurga ir Ramunė. Pasak Jurgos Marcinkevičiūtės, idėja išleisti „Vaikų žemę“ gimė prisiminus vaikystės metus, kuomet, pavyzdžiui, kai kuriais ketureiliais ji buvo raginama valgyti. Į anuomet leistas knygeles šie eilėraščiai nebuvo įtraukti, o dukra visada tikėjo, jog tokių eilių turi būti gerokai daugiau, kad jos nugulė kažkur archyvuose. „Tikriausiai smagu ir prasminga buvo mus besiožiuojančias sudominti sueiliavus trumpą istoriją apie pupą ar prasidėjusį lietų. O už eiles apie vaikus, kurios skirtos suaugusiems jų tėvams, labai dėkoju leidyklos projekto vadovei Audronei Macijauskienei. Tai jos idėja“.


Iliustracijos iš Justino Marcinkevičiaus rinktinės „Vaikų žemė“. Dailininkė Agnė Nananai.
Iliustracijos iš Justino Marcinkevičiaus rinktinės „Vaikų žemė“. Dailininkė Agnė Nananai.

Rinktinę iliustravo Agnė Nananai, knygai sukūrusi vaikiškos žaismės, meilumo ir nuoširdžios nuostabos kupinas iliustracijas. Agnė sako, kad leidyklos pasiūlymą iliustruoti rinktinę gavo po ilgos kūrybinės pertraukos, ir jai tai pasirodė puiki galimybė grįžti į darbus. „Poeto eilėraščiai man atrodo labai lengvi ir žaismingi, juos buvo nesunku vizualiai interpretuoti. Eilėraščiai pilni gražių prasmių ir tikros vaikystės, kokią pati puikiai atsimenu. Gal dėl to ir nebuvo labai sunku su jais dirbti, nes dauguma manyje įaugę nuo mažų dienų. Iliustruodama knygą naudojau monotipijos techniką, jungdama ją su pieštuko ir akvarelės piešiniais ir viską apdorodama kompiuteriu. Tai daug bandymų reikalaujantis procesas - nemaža šūsnis nepavykusių piešinių taip ir liko nepanaudoti,“ - pasakoja dailininkė.

Pristatymą organizuoja literatūros pažinimo programa „Vaikų žemė“. Jos vadovas Justinas Vancevičius sako, kad šis renginys – tai duoklė lietuvių literatūros milžino kūrybai, kuri skirta vaikams. „Mūsų programos pavadinimą, o vėliau ir veiklą įkvėpė J. Marcinkevičiaus eilėraščio pavadinimas. Poetas yra vienas ryškiausių Lietuvos kultūros reiškinių, ir tai, kad po daugelio metų išleista jo poezijos rinktinė vaikams, yra labai svarbus kultūrinis įvykis.“


Iliustracijos iš Justino Marcinkevičiaus rinktinės „Vaikų žemė“. Dailininkė Agnė Nananai.
Iliustracijos iš Justino Marcinkevičiaus rinktinės „Vaikų žemė“. Dailininkė Agnė Nananai.

Į pristatymą „Vaikų žemė“ kviečia 5-10 metų vaikus auginančias šeimas bei visus, pasiilgusius poeto eilių. „Vėjų teatro“ aktoriai, jauniesiems žiūrovams jau padovanoję spektaklius statytus pagal Mariaus Marcinkevičiaus, Kotrynos Zylės ir kitų šiuolaikinių lietuvių rašytojų kūrinius, skaitys J. Marcinkevičiaus eiles, o knygos dailininkė Agnė Nananai surengs kūrybines dirbtuves. Mintimis apie J. Marcinkevičiaus kūrybą bei prisiminimais apie tėtį ir dieduką dalinsis poeto duktė Jurga ir anūkė Salomėja. Šis nemokamas renginys yra informacinės kampanijos „Skaitymo džiaugsmas“ dalis. Kampaniją remia Lietuvos kultūros taryba.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis