3 svarbiausi dalykai, į kuriuos atkreipkite dėmesį parsivežę į namus naujagimį

Grįžusiems su naujagimiu namo labai svarbu rūpintis jo švara ir higiena. Nepatyrusiems tėveliams kyla įvairiausių klausimų. Nuo kaip maudyti ir prižiūrėti naujagimio bambutę iki kaip saugiai išvalyti nosį.

Maudynės


Naujagimį paprastai rekomenduojama maudyti kas antrą dieną arba 2-3 kartus per savaitę. Naujagimį maudykite nevirintame vandenyje, tinkamiausia maždaug 37-37,5 laipsnio vandens temperatūra. Kol neužgijusi bambutė (užgyja maždaug iki 12-os gyvenimo paros), nerekomenduojama pilti į vonelę aliejaus ar kitų priemonių, vaiką maudykite paprasčiausiai švariame vandenyje. Bamba ir virkštelė yra pavalomos du kartus per dieną švariu vandeniu suvilgytu vatos tamponėliu.


Pasituštinusio naujagimio užpakaliuką nuplaukite po tekančiu vandeniu su kūdikio higienai skirta prausiamąja priemone. Servetėles labai patogios keliaujant, kai naujagimiui tenka pakeisti sauskelnes ne namuose.


Jeigu naujagimio oda yra labai jautri ir pastebite paraudimų, galite patepti užpakaliuko raukšlių odą specialiais kremais, kurių sudėtyje yra cinko. Tokie kremai džiovina odą ir paprastai pakanka juos naudoti kartą per parą, tarkim, po maudynių arba apiplovus pasituštinusio mažylio užpakaliuką. Na, o jeigu oda šunta, reikia pagalvoti, ką darome ne taip. Jeigu odos pokyčius paskatina alergija, reikia specialios pagalbos, kurią gali suteikti tik gydytojas. Į jį kreipkitės tuomet, jei paraudimas nemažėja.


Naujagimio ausų nevalykite krapštukais. Išvalykite tiek, kiek nešvarumų matyti ausies paviršiuje ir už jos. Pakanka pavalyti vata ar audiniu. Nusausintą odą už ausies galite pavalyti vaikišku aliejuku.


Saugi aplinka


Be galo svarbu, kad naujagimis augtų saugioje aplinkoje. Kad kambaryje būtų švarus oras ir daug šviesos. Natūrali šviesa teigiamai veikia fiziologinę geltą - ji išblėsta greičiau negu tamsoje. Be to, kai šviesu, greičiau galima pastebėti beatsirandančius pokyčius: bėrimus, spalvą, kvėpavimą, užsikišusią nosį.


Vaikai nuo pat gimimo yra skirtingi, tačiau naujagimis vidutiniškai miega apie 15, 17, 18 valandų per parą. Pasitaiko mažiau miegančių ir dažniau būdraujančių.


Būna, kad naujagimis neramus, dažniau verkia. Negalima jo nešiojant aktyviai purtyti. Kartais pervargę tėvai smarkiai papurto rėkiantį naujagimį. Tai labai pavojinga, nes supurtytam ir pakratytam gali vystytis centrinės nervų sistemos kraujosruvos, atsirasti kvėpavimo sutrikimų. Supurtytiems naujagimiams dažniau pasitaiko staigios mirties sindromas.


Kada pas gydytoją?


Pasitaiko bėdų, į kurias negalima nekreipti dėmesio ir būtina kreiptis į gydytoją. Visada, kai kyla įtarimų, kad kas nors negerai jūsų naujagimiui, nebijokite konsultuotis su gydytoju, skambinkite į savo vaiko sveikatos priežiūros įstaigą. Į gydytoją kreipkitės, jei naujagimis tampa labai neramus, ilgai rėkia arba verkia monotonišku balsu, jei balsas prikimęs. Kai pažindžiusi, pervysčiusi negalite jo nuraminti. Esant tokiems požymiams, reikėtų pamatuoti kūno temperatūrą. Šiam reikalui ypač patogūs bekontakčiai arba elektroniniai termometrai. Pastaruosius reikia įdėti naujagimiui į pažastį arba kirkšnies raukšlę ir prilenkti kojytę. Normali temperatūra siekia 36-37 laipsnius. Tai priklauso nuo to, ar naujagimis yra labai sušilęs ir aktyvus, ar jis ką tik iš miego prabudęs - temperatūra gali labai svyruoti. Tačiau jeigu ji siekia 38 laipsnius ir daugiau, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.


Kiti atvejai:


- Užsitęsia naujagimio gelta arba pirmomis dienomis labai ryškėja, jums paprasčiausiai neramu.


- Pakinta naujagimio kvėpavimas. Tampa dažnas, paviršinis, sustoja ilgiau negu 5-10 sek.


- Pastebėjote traukulių arba į juos panašių trūkčiojimų. Naujagimiui gali drebėti rankos ir kojos, jeigu vėsioje patalpoje yra perrengiamas, jeigu jis alkanas. Tačiau dėl traukulių visada kreipkitės į gydytoją.


-Pilvas yra išpūstas ir įtemptas, naujagimis nepasituština, neišeina dujos. Tada kuo skubiau kreipkitės į gydytoją.


- Pastebite pakitimų apie bambą. Ji paraudusi, paburkusi arba nukritus virkštelei yra į pūlius panašių bambutės išskyrų.






Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis