Nėštumas, kai gims dvyniai: gydytojos patarimai tėvams

Dviguba laimė – dvigubi ir rūpesčiai. Dažnai dvynių laukimą lydi nerimas, baimė ir vienas kitą keičiantys išbandymai. Konsultuoja gydytoja akušerė ginekologė Danutė Lištvanienė.

Kaip anksti nustatoma, kad moteris nešioja du vaisius?


Ultragarsu jau šeštą nėštumo savaitę regima didesnė nei įprastai gemalinė pūslelė, taigi įtariamas daugiavaisis nėštumas. Po savaitės jau galima ir suskaičiuoti, kiek vaisių. Statistiškai dvynių užsimezga daugiau, tačiau kartais per nėštumą vienas jų žūva ir gimsta tik vienas vaikelis.


Ar žuvęs vaisius šalinamas? 


Žuvus vienam iš dviejų operacija neatliekama. Jei tai nutinka iki 12–16 nėštumo savaitės, vaisius sunyksta ir netrukdo tolesnei nėštumo eigai. Kai žūsta didesnis, stebima tiek mamos, tiek kito mažylio būklė. Kuo vėliau dvynys žūsta, tuo trumpesnis laikas iki gimdymo. Pasaulyje, kai po dirbtinio apvaisinimo gimdoje užsimezga trys kiaušinėliai, vienas vaisių šalinamas. Siekiant sumažinti priešlaikio gimdymo riziką, vienas jų gali būti pašalintas. Mūsų ligoninėje buvo atlikta tokia operacija – vienas iš trijų vaisių buvo apsigimęs.


Kuo dviejų vaisių nėštumas skiriasi nuo vienvaisio?


Dvyniai pasitaiko kartą iš 80 gimdymų. Pastaruoju metu padaugėjo daugiavaisių nėštumų dėl pagalbinio apvaisinimo, kai aktyvinama kiaušidžių ovuliacija, pavartojus kontraceptikų. Be abejo, kai gimdoje užsimezga, auga ir vystosi daugiau nei vienas vaikas, rizikos daugiau. Prognozuojant nėštumo eigą svarbu jau pradžioje nustatyti, kiek yra gemalinių maišelių ir kiek placentų. Tai nustatoma apie 16–18 savaitę, kai susiformuoja placenta. Ir pagal tai moteriai pasakoma, kokių komplikacijų, kokios baigties galima laukti.  


Kokie tie atvejai? 


Kai vaisiai turi du atskirus gemalinius maišelius ir dvi atskiras placentas, yra palankiausia išnešioti ir pagimdyti sveikus dvynius. Padėtis nebloga ir tada, kai vaikučiai yra atskiruose gemaliniuose maišeliuose, bet turi vieną placentą. Šiuo atveju pasitaiko mažylių augimo sutrikimų, tačiau tokia padėtis daugmaž kontroliuojama. Na, o kai abu vaisiai įsikūrę viename gemaliniame maišelyje ir turi vieną placentą, sudėtingiau. Persipynus jų kraujagyslėms, vieno vaiko mityba gali būti prastesnė už kito, taigi jis blogiau vystosi, auga. Nesėkme baigiasi daugiau nei pusė tokių nėštumų. 


Shutterstock nuotr.



Ar dvynių besilaukianti moteris turi dažniau lankytis pas gydytoją ginekologą?


Dvynius nešiojančios moters organizmui tenka dvigubas krūvis. Juk gimda auga dvigubai ir reikalauja dvigubai daugiau būsimos mamos jėgų. Tokia nėščioji turėtų būti atidžiau prižiūrima, nes yra didesnė persileidimo, priešlaikio gimdymo, akušerinių komplikacijų, mažakraujystės, vieno ar dviejų vaisių augimo sulėtėjimo, placentos atšokimo, kraujo netekimo ir kitokia rizika.


Kaip dažnai dvyniai gimsta anksčiau laiko? 


Iki 40 savaičių išnešiotų dvynių pasitaiko itin retai. Tačiau taip gamtos sukurta, kad du vaisiai subręsta anksčiau nei vienas – 37 nėštumo savaitę. Dažniausiai dvyniai gimsta 32–36 savaitę. Kuo vaisius didesnis, tuo geriau augs ir vystysis vėliau.  


Ko dvynius nešiojanti moteris turėtų saugotis, vengti, kaip pakeisti gyvenimo būdą?


Moteris turi būti atsargesnė, geriau maitintis (tai nereiškia daugiau), vartoti vitaminų, geležies preparatų. Nėštumas priklauso ir nuo kiekvienos moters – nutukusiai, padidėjusį kraujospūdį turinčiajai bus sunkiau. Dažniau padidėja nėščiosios kraujospūdis ir kyla nėštumo rizika, išsiplečia kojų venos, todėl reikėtų daugiau ilsėtis, pagulėti aukštai iškėlus kojas, vengti ilgai sėdėti. Nuo 28–30 savaitės, kai gimda pasiekia įprasto vienvaisio nėštumo dydį, o dar reikia nešioti, prasideda kritinis laikotarpis, kai kyla priešlaikio gimdymo grėsmė. 


Kaip dažniausiai gimsta dvyniai?


Viskas priklauso nuo jų padėties gimdoje. Jei pirmas vaisius yra galvute žemyn, nėščiajai leidžiama gimdyti natūraliai. Pasitaiko, kad antro mažylio galvutė taip ir nenusileidžia į dubenį. Tuomet atliekama cezario pjūvio operacija. Na, o jei pirmas vaikutis „sėdi“, jei praeityje jau buvo atlikta cezario pjūvio operacija ar yra kitų pavojų, nėščiosios laukia operacinė. Maždaug pusė dvynių gimsta natūraliai ir tai kur kas geriau. Operacija yra stresas, dažnai neišnešiotukams sukeliantis kvėpavimo sutrikimų.   


Kada dvyniai panašūs vienas į kitą it du vandens lašai?


Kai gimdoje apvaisinamas vienas kiaušinėlis ir jis skyla po apvaisinimo, dvyniai bus identiški. Jei gimdoje apvaisinami du kiaušinėliai, gimę kūdikiai nebus identiški, gal net kitos skirtingos lyties. 


Gimę dvynukai būna nevienodo ūgio, svorio. Ar ir ateityje vienas jų bus didesnis?


Nevienodas augimas gimdoje – dvynių nešiojimo ypatumas, kai vienam tenka daugiau maisto medžiagų nei kitam. Paprastai gimęs mažesnysis greitai pasiveja didįjį.   

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis