Kaip lavinti ikimokyklinio amžiaus vaikų smulkiąją motoriką

Jeigu manote, kad vaikų smulkiajai motorikai nereikia skirti papildomo dėmesio, nes pakanka to, kiek ir ką vaikas užsiima pats žaisdamas, klystate. Iš tikrųjų reikia lavinti vaiko rankų pirštelius, plaštaką, riešą. Ir tą daryti labai paprastai galima namuose.

Kodėl reikia lavinti vaiko smulkiąją motoriką?


Padėdami vaikui lavinti jo smulkiosios motorikos įgūdžius, skatiname vystytis jo kalbą, nes pirštų galiukuose yra centrai, susiję su galvos smegenų zonomis, atsakingomis už kalbą, o kai kurie pirštų ir riešo judesiai susiję su aplinkos suvokimu, intelektine smegenų veikla. Jau gimus kūdikiui galima su juo žaisti tam tikrus pirštukų žaidimus – masažuoti delnus, pirštų galiukus, glostyti visą vaiko kūną. Vienas mėgstamiausių kūdikių žaidimų „katutės“ taip pat yra labai naudingas – mažylis tobulina savo rankų koordinaciją, taip pat „dirba“ jo delnai.


Svarbiausia taisyklė, kurios turi laikytis tėvai, nesvarbu, su kokio amžiaus vaiku jie užsiima – veikla vaikui turi būti įdomi, o žaidimai ir užduotys – ne per sunkios. Pradėkite nuo paprasčiausių pratimų , o tik vėliau pereikite prie sunkesnių užduočių. Vaikas turi jausti malonumą užsiimdamas tam tikra veikla, o ne prievolę, kad „dabar darysim tą ir tą“.


Vaikui augant, jo rankų smulkioji motorika tampa tikslesnė, jis išmoksta valingai atlikti tikslius, koordinuotus, sklandžius, sudėtingus riešo ir pirštų judesius bei įvairius veiksmus su daiktais. Vaiko raidos psichologai tvirtina, kad vaikai, kuriems nuo mažų dienų buvo mankštinami rankų pirštukai, greičiau pradeda taisyklingai, aiškiai kalbėti, gerai artikuliuoja garsus.


Priemonių paieškokite savo aplinkoje


Yra sukurta daug lavinamųjų žaidimų, skirtų smulkiosios motorikos lavinimui. Tačiau iš tiesų kuo puikiausiai tinka ir daiktai bei priemonės, kuriuos turite namuose. Artėja vasara, kai čia pat bus smėlis, lapai, pagaliukai, akmenys, spygliai, kankorėžiai – tai puikios pirštukų lavinimo priemonės. Pamenate vaikystės „sekretus“ – gražiai sudėliotus lapus, žiedus, šakaliukus, stiklo gabaliukus, užkastus po žeme? Išbandykite juos su savo vaiku. O gal vaikystėje būrėtės su ramunės žiedu „Myli-nemyli“? Išmokykite šių žaidimų ir savo vaikus!


O dabar apsidairykime po namus. Kokie namuose esantys žaislai ir daiktai tiktų mažų pirštukų lavinimui? Be abejo, tinka virtuvės spintų turinys – tai ir kruopos, ir žirniai, ir makaronai, ir pupelės, ir kt. Iki trejų metų būkite itin atidūs duodami vaikams smulkius daiktus – jie gali juos įsikišti į nosį, ausį ar praryti. Nepalikite žaidžiančio vaiko be priežiūros.


5 smagūs žaidimai ir veiklos ikimokyklinio amžiaus vaikams, kurie lavina smulkiąją motoriką


PIRŠTŲ ŽAIDIMAI. Nepakeičiami yra pirštukų žaidimai, kuriuos žinodavo ir žaisdavo Lietuvoje jau prieš šimtą ir daugiau metų. Mūsų senoliai suprato, kad žaidimas „Virė virė košę“ skirtas delnų masažui. Daugelyje žaidinimų, mylavimų, jodinimų naudodavo pirštukus. Panašūs žaidimai tinka nuo gimimo, o sudėtingesnius juos galima žaisti su ikimokyklinio amžiaus vaikais. Paprastai pirštų žaidimai vaikams suteikia daug gerų emocijų, jiems nereikia turėti jokio papildomo rekvizito, žaisti galima namie, troleibuse, laukiant prie gydytojo kabineto. Kai vaikas paauga, verta prisiminti šešėlių teatrą, kai vakare, įjungus šviesą ir žaidžiant su pirštukais prie sienos, ant jos atgyja įdomieji paveikslai. Išmokykite vaiką sunertų rankų ir pirštukų pagalba parodyti gulbę ar vilką.  


Šešėlių žaidimai lavina ne tik smulkiąją motoriką, bet ir fantaziją bei kūrybingumą.
Šešėlių žaidimai lavina ne tik smulkiąją motoriką, bet ir fantaziją bei kūrybingumą.
Shutterstock nuotr.


Žaidimai su pirštukinėmis lėlėmis taip pat patinka vaikams – jų galima ne tik nusipirkti, bet ir nusimegzti ar pasisiūti. Su pirštukinėmis lėlytėmis galima ne tik pasakoti visiems žinomas pasakas, bet ir kurti istorijas iš jūsų šeimos ir jūsų vaiko gyvenimo. Tai išties labai paveiku!


PLASTILINAS. Mažiesiems labai patinka minkyti plastiliną, molį, tešlą (tinka ir ta, kurią minkote pyragui). Svarbiausia čia yra ne rezultatas, o pats procesas, kad vaikas prisiliestų prie šios šiltos ir natūralios medžiagos. Beje, šis užsiėmimas kuo puikiausiai tinka ir mamoms bei tėčiams. Jie pastebi, kad plastilino ar kitos masės minkymas turi atpalaiduojamąjį poveikį, ramina ir padeda užsimiršti po sunkios darbo dienos. Na, o vaikui labai svarbu, kad artimiausi jo žmonės žaidžia kartu su juo. Tai ne tik lavinamoji veikla, bet ir bendras laikas kartu, kuris suartina ir kuria tvirtus tarpusavio santykius.


PIEŠIMAS. Vaikams skirtų dailės priemonių yra pačių įvairiausių. Net metukų ar dvejų mažyliams yra kuriamos kreidelės ir flomasteriai, kuriuos jiems patogu paimti į mažą rankutę. Pasiūlykite vaikui piešti pirštais. Specialiai tam skirti dažai būna lengvai plaunami. Pasiruoškite vietą, kurioje dirbsite, iš anksto. Taip išvengsite netikėtumų, kai dažai užtikš ant grindų ar neseniai pirktų drabužėlių. Atminkite, kad ši veikla turi būti maloni ir džiaugsminga. Maždaug 3-4 m. vaiką supažindinkite su žirklėmis. Jos turi būti nedidukės, apskritais galais, kad vaikas nesusižeistų. Iš pradžių parodykite jam, kaip taisyklingai jas paimti, paskui, kaip kirpti. Paaugusiems vaikams kuo puikiausiai tinka popieriaus lankstiniai – išmokykite jį išlankstyti laivelį, lėktuvėlį ir kitus objektus.


Vaikai mėgsta piešti. Ir net tam nepritaikytose vietose.
Vaikai mėgsta piešti. Ir net tam nepritaikytose vietose.
Shutterstock nuotr.


KŪRYBA VIRTUVĖJE. Kai vaikas nustoja viską kišti į burną, galima kartu su juo verti tuščiavidurius makaronus ant siūlo ar vielutės, rūšiuoti žirnius, pupeles ir makaronus. Labai smagu yra nuspalvinti skirtingomis spalvomis ryžius arba makaronus. Itin puikiai pirštukų masažui tinka grikių kruopos. Kadangi mažiems pirštukams juos po vieną sugraibyti per sunku, tiesiog patepkite ant popieriaus klijų ir paėmę saują grikių pabarstykite. Namuose galima ir kitaip lavinti pirštukus, pavyzdžiui, mokytis užsegti drabužių sagutes, užtraukti užtrauktuką ir pan. Išradinga mama gali ant audinio prisiūti didelę sagą, o šalia iškirpti skylę jai įverti. Netikėtas ir labai naudingas žaislas. 


Pratinkite vaiką nuo mažų dienų jums padėti – iš pradžių tai gali būti servetėlės sulankstymas ar cukraus įbėrimas į kepamą pyragą, vėliau – savarankiški darbai virtuvėje – kiaušinių išplakimas, sumuštinių tepimas ir blynų kepimas.


KALADĖLĖS. Vienas universaliausių žaislų, kuris padeda lavinti ne tik mažylių motorikos įgūdžius, bet ir jų kūrybiškumą, yra kaladėlės. 1,5 – 5 metų amžiaus vaikams - dar viskas nauja ir nepatirta, pasaulį jie pažįsta žaisdami. Tad kuo daugiau mažyliai žaidžia, tuo daugiau išmoksta. Didelių ir spalvotų LEGO DUPLO kaladėlių „Mano pirmieji“ rinkiniai sukurti mažyliams, žengiantiems pirmuosius žingsnius, tariantiems pirmuosius žodžius ir daugybę kitų dalykų darančių pirmą kartą.  


Lego Duplo kaladėlės lavina ir smulkiąją motoriką, ir kūrybiškumą.
Lego Duplo kaladėlės lavina ir smulkiąją motoriką, ir kūrybiškumą.
Gamintojo archyvas


Jungdami kaladėles vieną su kita, statydami už save didesnius bokštus, mažyliai lavina savo pirštelių miklumą, koordinaciją, atmintį, kalbą, o taip pat mokosi skaičiuoti ar pažinti spalvas. Dar daugiau džiaugsmo mažiems vaikams gali suteikti smagūs jų pačių ar tėvų sugalvoti žaidimai. Pavyzdžiui, LEGO DUPLO „Skaičių traukinio“ kaladėles su skaičiais galima sudėti į krepšį, traukti „burtus“ ir suploti delnais ar pašokinėti tiek kartų, koks skaičius parašytas ant ištrauktos kaladėlės. Mažyliui bus dar smagiau, jei į žaidimą įsitrauks tėtis su mama ir visi šeimos nariai.  






 

Užsakymo nr.: PT_55367

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis