Foreli Kramarik: kokie tėvai užaugina genialius vaikus?

„Kiekvienas vaikas yra dovana. Mes, tėvai, turime priimti savo vaiką kaip dovaną: nesitikėti, kad ši dovana tiksliai atitiks mūsų lūkesčius, reikalavimus ir įsivaizdavimus, o gerbti vaiką kaip žmogų, kaip esybę, kaip dvasią, kaip nepakartojamą kūrinį“, - teigia penkių ypač talentingų vaikų mama, ateities pedagogikos specialistė Foreli Kramarik, konferencijos „Sveika ir laiminga mama“ pranešėja. 

Turbūt ne paslaptis, jog augdamas su tokiu pagarbiu ir palaikančiu požiūriu, nukreiptu į jį, kiekvienas vaikas augs nepalyginamai laimingesnis? 


Tikrai taip. Pagarba vaikui, jo prigimčiai ir duotybėms daro laimingesnius ne tik vaikus, bet ir tėvus. Šis požiūris kuria laimingesnes šeimas, laimingesnę visuomenę ir, galiausiai, laimingesnį pasaulį. 


Foreli, konferencijoje „Sveika ir laiminga mama“ Jūsų pranešimą išgirsime jau antrą kartą. Apie ką kalbėsite šiemet? 


2018 m. konferencijos pranešimas buvo apie tai, kaip galima darniai ir efektyviai atskleisti unikalius vaiko talentus, kuriuos į šį pasaulį atsineša kiekvienas vaikas, kiekvienas žmogus. Kalbėjau ir apie savo dukters Akiane Kramarik prigimtinį dailininkės talentą, jos kelionę į pasaulinį pripažinimą. Taigi, pranešimas buvo labiau orientuotas į vaikus, jų gabumus. Šių metų pranešime išsamiai pasidalinsiu žiniomis, kokias asmenines savybes ir kokią pasaulėžiūrą turėtų puoselėti patys tėvai, norėdami, kad jų atžalos būtų visapusiškai laimingos ir talentingos. 


Minėjote, jog tėvams naudinga neprojektuoti į vaiką savo lūkesčių, idealų bei reikalavimų, jų pačių ir vaiko labui. Galbūt galite papasakoti plačiau? 


Visiems tėvams, susilaukusiems vaiko, aktualiausias klausimas turėtų būti: ar mūsų vaikas gyvas? Ne tik tiesiogine, bet ir perkeltine prasme: ar vaikas gerai nusiteikęs, yra gyvybingas, jaučiasi „savo kailyje“, gyvena sau natūralų gyvenimą. Priimant požiūrį, jog kiekvienas vaikas yra dovana, turime suvokti, kad didžiausia dovana – tai staigmena. Juk tai tinka kalbant apie bet kokią dovaną: jei iš anksto tiksliai žinotume, kas ir kaip įpakuota dovanų popieriuje, tai jau nebebūtų staigmena, neteiktų tiek daug džiaugsmo, kaip netikėtumas, galimybė nustebti. Taip ir kalbant apie vaikus: mes neturime žinoti, koks bus mūsų vaikas, kas įvyks jo gyvenime, bet turime būti pasiruošę – pasiruošę viskam. 


Foreli Kramarik
Foreli Kramarik
Organizatorių archyvas


Kokia tėvų, mokytojų pagalba padeda vaikui jaustis gerai ir laimingai augti? 


Kuo mažiau tikėsimės iš vaiko, kuo mažiau lūkesčių turėsime vaiko pasiekimams, gabumams, norams, išvaizdai bei kitiems dalykams, ir kuo labiau gerbsime vaiką kaip žmogų, kaip esybę, kaip nepakartojamą kūrinį, tuo vaikas bus laimingesnis, turės erdvės atsiskleisti. Mes, tėvai, dažnai užmirštame, kad mokyti vaiko dvasią yra ne mūsų darbas – kiekvieno vaiko siela ateina į šį pasaulį jau turėdama savo užduotis. Mūsų pareiga – netrukdyti vaikui gyventi. Netrukdyti, tai nereiškia nepadėti vaikui atsiskleisti, neauklėti jo. Tai reiškia – suteikti jam tinkamas sąlygas atsiskleisti. Išsamiau apie šį principą pasakosiu konferencijoje „Sveika ir laiminga mama“, savo pranešimo metu. 


Kas padeda įveikti iššūkius, su kuriais anksčiau ar vėliau susiduria visi tėvai? 


Svarbu koncentruotis ne į tai, ko neturime, kas mums sunku, bet į tai, ką turime, ką gražaus patiriame, kuo galime pasidžiaugti. To reikėtų išmokyti ir vaikus – įvardyti dalykus, kuriais jie džiaugiasi, už kuriuos jaučiasi dėkingi. Pavyzdžiui, šeimoje galima susikurti ir žaismingą ritualą: ryte ar vakare susėsti visiems kartu ir įvardyti dalykus, kuriuos turime, kuriais džiaugiamės ir už kuriuos esame dėkingi vieni kitiems ir pasauliui. Net jei vaikas, tarkime, šiuo metu supykęs ir nenori už nieką dėkoti, jis vis tiek gali bent jau išvardyti daiktus, kuriuos turi, kurie jam priklauso. Tokiu būdu jau po kelių minučių vaikas pasijus geriau – jausis ramesnis, dėkingesnis, pagarbesnis. Bet kokius konfliktus geriausiai sprendžia pasikalbėjimai ramiu tonu ir gerų, teigiamų dalykų pastebėjimas. 


Kas svarbiausia bendraujant su vaikais, auklėjant juos?


Svarbu sugebėti bendrauti su vaiku nekeliant balso, nekeliant rankos ar neatsitraukiant širdimi nuo vaiko. Svarbu, kad net konfliktinėse situacijose vaikas jaustųsi išgirstas, palaikomas savo tėvų, glaudžiai su jais susijęs. Kaip išmokti nuolat palaikyti darnius vaikų ir tėvų santykius, paremtus švelnumu, kantrybe ir išklausymu? Apie tai išsamiai kalbėsimės konferencijoje, kur pristatysiu ir unikalią, autorinę ugdymo metodiką, padedančią darniai puoselėti skirtingus vaikų talentus, paliekant jiems erdvės augti, skleistis ir tobulėti.


Ačiū už pokalbį!

---

„Sveika ir laiminga mama“ – vienintelė konferencija Baltijos šalyse, skirta ir mamoms, ir tėčiams. Jų sveikatai, vidiniam pasauliui, iššūkiams ir laimei. Konferencija vyks balandžio 28 d. „CONFER by Siemens Arena“ (Ozo g. 14, Vilnius). Visi pranešėjai ir temos – mamosdiena.lt.


Parengė Miglė Kačinskaitė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis