Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė: liekna visam gyvenimui – misija įmanoma!

„Kalbant apie sveiką mitybą – svarbu nustoti ieškoti stebuklų, o keisti netinkamus mitybos įpročius po truputį“ – teigia sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė, knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė, konferencijos „Sveika ir laiminga mama“ pranešėja. 

Interaktyvaus interviu konferencijoje metu Vaida papasakos, kaip kiekviena moteris gali atrasti savo asmeninį raktą į sveiką mitybą, lieknesnį kūną ir lengvesnį bei džiaugsmingesnį gyvenimą.


- „Liekna visam gyvenimui“: Vaida, ką Jums pačiai reiškia ši frazė?


Tai galimybė kiekvienai moteriai jaustis sveikai ir lengvai visą gyvenimą, pažinus savo kūną ir tinkamai pritaikius mitybą. Nors ši frazė gali atrodyti utopinė, ji yra absoliučiai reali.


- Ar būti visą gyvenimą liekna įmanoma kiekvienai moteriai?


Tikrai įmanoma – tiesiog reikia nustoti tikėti stebuklais ir jų ieškoti, kad ir kaip žaviai jie skambėtų. Dažnai gyvenime tikimės, jog pokyčiai įvyks per naktį. Taip nėra! Keisti nusistovėjusius įpročius puiku, tačiau judėti reikia pamažu, nuosekliai, savo galimybių ribose. Iš pradžių reikia su savimi susidraugauti, pažinti save, savo kūną. Tuomet galima pradėti keisti įpročius – atidžiai įsiklausant į save. Jei užgniaužiame save ir savo kūno poreikius, kovojame su savimi, darome kažką sunkiai, per prievartą – iš tokios situacijos mums norisi tik pabėgti, tai yra žmogiška ir natūralu.


- 2018 m. išleidote knygą tokiu pačiu pavadinimu. Apie ką ji?


Knygoje „Liekna visam gyvenimui“ aprašiau 10-ies žingsnių programą, kuria gali vadovautis moterys, norinčios pakeisti esamą mitybą į sveikesnę. Įdomu tai, jog konkrečiai apie maistą parašyti tik keli knygos skyriai. Knygoje gausu realių istorijų, realių pavyzdžių iš mano pačios, kitų moterų gyvenimo. Ši knyga labai praktinė, skirta aktyviai veikti, ne tik skaityti. Todėl visuomet rekomenduoju nuosekliai gilintis į, pavyzdžiui, vieną skyrių per savaitę, gerai įsisavinti informaciją, ką nors realiai pritaikyti gyvenime ir tik tuomet judėti toliau. Sulaukiu įvairių atsiliepimų, kaip žmonės, perskaitę visą knygą, grįžta į pradžią ir tuomet dar kartą atidžiai skaito atskirus skyrius. Knyga sulaukė išties nemenko populiarumo – per trumpą laiką išleistas jau ketvirtasis tiražas.


- Kas, Jūsų manymu, nutiesia moters kelią į sveiką mitybą? Kaip moters gyvenime atsiranda toks sprendimas?


Vieno atsakymo nėra – visos moterys labai skirtingos, visos susidomi sveika mityba dėl skirtingų priežasčių. Vieną motyvuoja puiki sveikata, kitą – žvalus kūno energijos tonusas, trečią – išvaizda ir tai, kaip ji atrodo paplūdimyje, dar kitą moterį – tam tikras suknelės, į kurią norima įtilpti, dydis, galiausiai – gebėjimas nesunkiai užlipti į kalną, nubėgti maratoną ir pan. Visų šių moterų, susidomėjusių sveika mityba, tikslai ir motyvacija skiriasi. Kas lemia jūsų motyvaciją? Prieš imantis bet kokių gyvenimo būdo pokyčių svarbu suvokti, kodėl mums jų reikia.


- Kaip keisti mitybos įpročius darniai, nesukeliant šoko kūnui, emocijoms, mintims?


Kaip jau minėjau, svarbu suvokti ir nuspręsti, kodėl mes tai darome. Aiškiai žinant savo tikslus ir turint motyvacijos, veikti yra kur kas lengviau. Kita – nepulti daryti visų įmanomų pokyčių iš karto, keistis po truputį. Neretai moterys, ėmusios entuziastingai keisti gyvenimo ir mitybos būdus iš esmės, susiduria su realybe, labai greitai perdega ir viskas netrukus baigiasi. Nusivylus savimi, dingsta noras ir motyvacija imtis net ir mažyčių pokyčių. Todėl svarbu nusistatyti aiškius, realiai įgyvendinamus tikslus, kurių imsimės jau šiandien – ne rytoj ir ne nuo pirmadienio. Kai kuriuos sveikesnius pokyčius galima pradėti net nekeisdami pačios mitybos: pavyzdžiui, įprasti valgyti be telefono, be planšetės, nežiūrint televizijos. Įprasti skanauti maistą, juo mėgautis, pajusti, kada esame sotūs. Pravartu pradėti nuo mažesnių dalykų, prie didesnių pokyčių pratintis po truputį. Žiūrėti į viską kaip į smagų žaidimą – lengviau, paprasčiau.


- Kaip moteriai sveikai maitintis, kai atrodo, jog tam nėra laiko?


Grįžtame prie to paties klausimo: koks moters tikslas ir kodėl ji nori jį pasiekti? Aiškiai žinant savo tikslą, jo siekti lengviau, mažiau norisi save apgauti. Kalbant apie laiko stoką, tai tik mitas: juk visi turime tas pačias 24 valandas. Tik kaip jas išnaudojame?


Sveika mityba ir sveikų patiekalų ruošimas daug laiko neužima. Galima iš anksto susiplanuoti, ką gaminsime, pasidomėti sveikais, patinkančiais receptais. Savo grupėje "Sveika mityba pagal Vaidą Kurpienę" Facebook socialiniame tinkle dalinuosi sveikais receptais, neužimančiais daug laiko ir nekainuojančiais daugybės pastangų. Pratindamiesi gaminti naujus, sveikesnius patiekalus palaipsniui, daug laiko nesugaištame. Be to, sveiki patiekalai ir produktai yra trumpiau apdorojami, tad pagaminami netgi greičiau! Įtampą, kad „nebus laiko“ pačios susikuriame savo galvose. Tačiau ji nuslūgs, jei leisime sau atsipalaiduoti – žiūrėti į sveiką mitybą lengviau ir paprasčiau.

 

- Kaip moteriai nesmerkti savęs nusižengus mitybos planui, suvalgius ką nors netinkamo?


Šiandien moterims skiriama labai daug reikalavimų, jos raginamos būti tobulomis visur – tai kuria įtampą. Tarsi savaime suprantama, kad moteris privalo būti gera mama, pavyzdinga žmona, puiki darbuotoja, nuostabi virėja, graži, prisižiūrinti moteris ir pan. Tačiau tiesa ta, kad tobulų moterų nebūna! Netgi jei suvalgėte kažką, nusižengdama savo mitybos planui – ar tai tikrai taip blogai? Svarbu išmokti atsipalaiduoti ir neįsitempti, susidraugauti su savimi ir nekelti sau per didelių reikalavimų. Paklauskite bet kurio vyro, bet kurių vaikų: ar jiems mielesnė griežta, įsitempusi, suirzusi mama, ar laisva, laiminga, besidžiaugianti gyvenimu? Manau, atsakymas aiškus.


- Ar reikia į sveikos mitybos planą įtraukti visą šeimą? Vyrą, vaikus, kitus artimuosius.


Iš pradžių tikrai nereikia, nes mitybos pokyčiai – tai asmeninis moters sprendimas. Iš pradžių pačiai moteriai svarbu susidraugauti su nauja mityba, išmokti mėgautis kitokiu, sveikesniu maistu. Paradoksalu, bet kuo mažiau kalbėsime apie tai ir kuo mažiau versime kitus šeimos narius prisijungti prie mūsų ir keisti įprastą mitybą – tuo greičiau šeima prisijungs ir pradės valgyti sveikiau. Visuomet geriausiai veikia asmeninis pavyzdys. Pamažu atradusios patiekalus, kurie yra ne tik sveiki, bet ir skanūs, pradėsime jais mėgautis, spinduliuosime džiaugsmą – patikėkite, pasitenkinimas maistu tikrai atsispindi žmogaus veido išraiškoje, judesiuose. Pamažu šeimos nariai susidomės, ką tokio puikaus valgote ir įsitrauks savo noru. Jūsų tikslas – rūpintis savimi, gaminti lengvai ir sveikai. Šeima neišvengiamai prisijungs. Ką galite padaryti jau dabar sveikesnės šeimos narių mitybos labui? Skatinti ragauti naujus, sveikus patiekalus. Kitas būdas – keisti įprastų patiekalų proporcijas, pavyzdžiui, prie įprasto maltinuko su bulvėmis įdėti daugiau daržovių.


- Ko palinkėtumėte visoms moterims, norinčioms maitintis sveikiau?


Pasirūpinti savimi: savo laime, sveikata, atrasti patinkančią ir tinkančią laisvės, kūno lengvumo būseną ir išmokti ją puoselėti!


- Ačiū!

---

„Sveika ir laiminga mama“ – vienintelė konferencija Baltijos šalyse, skirta ir mamoms, ir tėčiams. Jų sveikatai, vidiniam pasauliui, iššūkiams ir laimei. Konferencija vyks balandžio 28 d. „CONFER by Siemens Arena“ (Ozo g. 14, Vilnius). Visi pranešėjai ir temos – mamosdiena.lt.


Parengė Miglė Kačinskaitė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis