Kiek kalorijų papildomai reikia moteriai nėštumo metu

Ne viena būsima mama pastebi, kad nėštumo metu tapo išrankesnė. Parduotuvėje į pirkinių krepšį deda sveikesnius, šviežesnius produktus, dažnai – ekologiškus. Juk beveik visos maisto medžiagos per virkštele tekantį kraują patenka į vaisiaus kraujotaką. Būsimasis vaikas valgo kartu.


Dietoms – ne


Kai kurios būsimos mamos jaudinasi, kad pastojusios priaugs labai daug kilogramų, todėl valgo net mažiau nei iki nėštumo. Iš tiesų nėra labai gerai, jei nėščiosios svoris labai sparčiai auga, nes tada sunkiau judėti, greičiau pavargsta, kartais dūsta, po gimdymo gali neatgauti kūno linijų. Tačiau pastebėta, kad itin mažai svorio priaugusios moterys nešioja mažesnio svorio vaisių. Tai ne visada yra gerai, nes gali liguistai sulėtėti vaisiaus raida, per mažai sveriantis dažniau žūva gimdoje, gimęs turi sveikatos bėdų.


Todėl nėščiajai patartina nesilaikyti svorį mažinančios dietos, nebadauti, bet ir nepersivalgyti. Svarbiausias patarimas: valgyti pagal sveiko maisto piramidę (daugiausia grūdinių produktų, vaisių ir daržovių, o mažiausia riebalų ir saldumynų) ir rinktis produktus su kuo mažiau įvairiausių cheminių medžiagų: konservantų, stabilizatorių, dirbtinių saldiklių ir panašių priedų, kurių gausu konservuotuose, rūkytuose produktuose, pusgaminiuose, sriubose „iš pakelių“ ir kt.


Nors dabar esate „du viename“, negalite valgyti už du. Vidutinio fizinio krūvio darbą dirbančiai moteriai pakanka apie 2000 kcal per parą. Pastojus kilokalorijų nereikėtų labai pagausinti, nes nėščioji dažniausiai būna mažiau fiziškai aktyvi, neretai ir mieguista. Nėštukei užtenka papildomai gauti apie 200–300 kcal per parą (tai maždaug vienas indelis jogurto, dvi plonos riekelės duonos su sviestu ir obuolys).


Keičiasi mitybos įpročiai


Antra vertus, ilgiau būti nevalgiusiai negalima, nes nėščiosios organizme daugiau nei įprastai išsiskiria insulino, kraujyje ilgiau išsilaiko didesnis gliukozės kiekis, kad daugiau jos patektų į vaisiaus organizmą. Todėl jei nėščioji jaučia alkį, turi valgyti. Tik visada svarbu jausti saiką. Norint nenutukti reikia atsisakyti riebaus maisto, apgaudinėti apetitą nekaloringu maistu – liesu jogurtu, vaisiais. Jei labai vilioja riebus maistas, geriau vartoti riebiųjų rūgščių ar žuvies taukų kapsulių, maistą gaminti tik su augaliniu aliejumi, kuriame yra polinesočiųjų riebiųjų rūgščių. Geriant šiek tiek daugiau arbatos, vandens, kuriam laikui labai didelį norą valgyti galima taip pat primalšinti. 


Vaikelio besilaukiančios moters mitybos įpročiai ir skonis neretai pasikeičia: jai norisi to, ko anksčiau visai nemėgo, arba pykina nuo anksčiau patikusių produktų. Būna, net silpna, kaip norisi saldumynų, todėl atidaryta saldainių dėžutę akimirksniu ištuštėja. Saldumynais piktnaudžiauti nepatariama, tačiau save labai tramdyti irgi neverta, nes kartais pasilepinti gabalėliu šokolado ar vienu kitu saldainiu – jokia nuodėmė. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis