Ko negalima valgyti nėščiajai

Nėštumo metu kiekviena moteris tampa atidesnė tam, ką deda į burną. Ir labai gerai! Yra maisto produktų, kurie gali turėti neigiamą poveikį moteriai ir jos nešiojamai gyvybei. Taigi, kokio maisto negalima valgyti nėščiajai?

Žalia mėsa, žuvis


Ragaujant nevirtų produktų galima užsikrėsti salmonelioze, listerioze. Nelabai patartina valgyti ilgai gyvenančios jūros žuvies (pvz., banginio, ryklio) mėsos ir įvairių jos gėrybių, nes jose gali būti sukaupusių kenksmingų medžiagų, kurių yra užterštoje jūroje.  


Galvijų kepenys


Tai organizmo atliekų perdirbimo „fabrikas“, yra labai daug vit. A. Vienoje patiekalo porcijoje jo gali būti daugiau nei patartina nėščiajai. 


Žali ir nepakankamai gerai iškepti ar išvirę kiaušiniai


Jie gali būti salmoneliozės, listeriozės šaltinis. Patartina vengti ir produktų, kuriuose yra žalių kiaušinių, pvz., majonezo. 


Kofeinas


Nėščiajai reikėtų dažnai nesimėgauti produktais, kuriuose yra kofeino, tai – kava, juoda arbata, gazuotų gėrimų, turinčių kofeino. Vieno ar kelių labai silpnų puodelių kavos per dieną turėtų visiškai pakakti. Moterys, geriančios daug kavos, pagimdo mažesnio svorio naujagimį, nes kofeinas, į vaisiaus kraujotaką patekęs per placentą, stabdo raidą.


Itin sūrūs produktai


Tai gali būti ir traškučiai, ir riebūs sūriai, ir rūkyti gaminiai. Jie ilgai virškinami, turi daug druskos, kuri organizme skatina kauptis skysčius. Druskos gausu rūkytuose, konservuotuose produktuose, pagarduose.


Alkoholis


Alkoholis trikdo normalią vaisiaus raidą, todėl galimi apsigimimai. Alkoholis labiausiai pažeidžia smegenis, galvos organus, širdį, iškreipia genetinę ląstelių informaciją. Didina savaiminio persileidimo pavojų ir placentos atšoką.


Ką valgyti? Maistas, padedantis išlikti sveikai:


Skaidulų turintys produktai


Norint maitintis taip, kad „nepriliptų“ per daug kilogramų ir neužkietėtų viduriai, reikia valgyti daug skaidulų turinčio maisto – gerai nuplautų vaisių, daržovių, kruopų košės, rupios duonos.


Pieno produktai


Tai daug baltymų turintis maistas, „statybinė“ organizmo medžiaga. Reikėtų rinktis liesą varškę, jogurtą, sūrį. Nepatartinas pelėsių sūris, nes pelėsis – tai grybas, išskiriantis antibiotikų. Be to, turi medžiagų, kurios gali alergizuoti. Pienas turėtų būti pasterizuotas, nes šviežiame piene ir jo produktuose gali būti ligų sukėlėjų. 


Mėsa


Patartina valgyti neriebios paukštienos, veršienos, jautienos, kiaulienos, galvijų liežuvio, nes čia yra geležies, taip pat ir baltymų bei kitų vertingų medžiagų.


Žuvis


Jos reikėtų valgyti nors vieną du kartus per savaitę. Joje esantys baltymai prilygsta esantiems piene ir mėsoje, bet dar turi ir polinesočiųjų omega – 3 riebalų rūgščių (ypač silkė, skumbrė, lašiša, sardinė, tunas). Šios rūgštys būtinos ir būsimojo vaikelio raidai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis