Dr. A. Landsbergienė paneigia viena dažniausių mitų renkant darželį vaikui

Kaip žinoma, pedagogas ugdymo įstaigoje yra labai svarbus, gal net svarbiausias. Galbūt verta rinktis ne darželį, o jį? Ką apie tai mano socialinių mokslų daktarė edukologė Austėja Landsbergienė?

Dr. Austėjos Landsbergienės komentaras:


„Ir taip, ir ne. Mat pedagogas nėra batų pora, kurią gali rinktis. Todėl taip rinktis nėra visiškai etiška. Be to, pedagogas gali pasikeisti – jūsų atžalai pradėjus lankyti ugdymo įstaigą, patinkanti auklėtoja gali būti perkelta į kitą, nei buvo numatyta, grupę, išeiti, tarkim, vaiko priežiūros atostogų ar net išvis iš darbo.


Renkantis darželį, pirmiausia derėtų rinktis ugdymo metodiką, pagal kurią jis dirba. O pasirinkę ugdymo metodiką ir pagal jį dirbantį darželį tarsi duosite kreditą, kad visi pedagogai dirba pagal tą metodiką, kuri yra numatyta ugdymo įstaigos programoje.


Jeigu pedagogą rinksitės pagal rekomendacijas, turite nepamiršti, kad tai labai individualu. Kaip rodo patirtis, tą patį pedagogą vieni tėvai gali įvertinti pačiu aukščiausiu balu, o kiti – pačiu žemiausiu. Mat tėvai paprastai vertina asmenybės bruožus, dažniausiai atkreipdami dėmesį į tai, kaip auklėtoja bendrauja su jais. Vadinasi, vieniems tėvams tas pats pedagogas gali tikti ir patikti, o kitiems – ne.


Žinoma, su tėvais auklėtoja turi būti mandagi, paslaugi, išsamiai ir suprantamai turėtų atsakyti į jiems rūpimus klausimus, padėti tėvams, kai šiems kyla sunkumų auklėjant savo atžalą. Bet vertėtų atminti – tėvai į ugdymo įstaigą atvyko dėl vaiko, todėl svarbiausias turėtų būti jis. Mėgstu pajuokauti – jeigu tėvams reikia individualaus dėmesio, jiems reikėtų eiti ne į darželį, o pas psichologą ar psichiatrą. Pedagogo darbas – dirbti su vaiku, užmegzti ryšį su juo, jį ugdyti ir lavinti.


Gali būti, kad tuo metu, kai jūs įėjote į grupę, auklėtoja vaikams skaitė pasaką arba padėjo vaikui užsirišti atsirišusį batuką. Todėl tuo metu skirti dėmesio jums ji tiesiog neturėjo galimybės. Taigi, svarbiausia – pedagogo profesionalumas ir atsakingumas, kurį paprastai vertina darželio vadovas. Būna pedagogų, kurie būna geri tėvams, bet neprofesionaliai dirba su vaikais. Arba, priešingai, būna tokių, kurie labai patinka darželinukams, bet ne itin patinka jų tėvams“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis