Redita Dominaitytė: kuriant teatrą vaikams negalima meluoti

Šie metai aktorei ir režisierei, „Knygos Teatro“ įkūrėjai Reditai Dominaitytei tikri kūrybinio išbandymo metai. Spektaklių vaikams premjeros, greitai pasirodysiantis ironiškas kūrybinis projektas skubančioms šiuolaikinėms moterims bei pirmoji teatro stovykla vaikams.

„Knygos Teatras“ gegužės 12 dieną Vilniuje kviečia jaunuosius teatro gerbėjus ir jų tėvelius į paskutinį šio sezono spektaklį „Baltas Niekas arba Draugystė tyliai“, režisuotą aktorės ir režisierės Reditos Dominaitytės. „Kuriant vaikams privalai būti atviras ir nuoširdus. Vaikai tarsi lakmuso popierėlis reaguoja į kontekstą. Jie čia ir dabar komentuoja, reaguoja, neturi jokių apribojimų", – apie spektaklius vaikams pasakoja režisierė.


Koks yra pasaulis, kuriame nėra garso? Ar tikrai girdime, kai klausome? Ar esame geresni, kai girdime? Tai yra pagrindiniai klausimai, į kuriuos bandoma atsakyti spektaklio metu. Redita Dominaitytė: „Spektaklį „Baltas Niekas arba Draugystė tyliai“ stačiau pagal vieno mėgstamiausių lietuvių poeto Sigito Gedos kūrybą. Šį kartą stengiausi palikti baltą lapą, kuriame vaikai patys sudėliotų savo istoriją, ją interpretuotų. Nenorėjau pateikti vien tik sukramtytus atsakymus. Net aktorių kostiumai yra juodai balti, tam, kad neblaškytų dėmesio. Kažkodėl vaikams visada siūlomi spalvingi, ryškūs personažai, kurie turėtų prikaustyti dėmesį. Kodėl? Nenuvertinkime vaikų, jie daug jautresni siunčiamai žinutei“.


Šiame spektaklyje jaunosios kartos aktoriai siekia atskleisti, kad mus supančiame pasaulyje egzistuoja ne tik kalba, bet ir tam tikri simboliai, gestai, o žodžiai nėra vienintelis bendravimo būdas. Mažieji žiūrovai supažindinami su ypatinga komunikacijos priemone – gestų kalba, integruojant šešėlio teatro principus ir pasitelkiant Vytauto Kernagio ir „Tele Bim-Bam“ vadovės Neringos Čereškevičienės muziką.


Knyga – ne baubas, o draugas


Redita Dominaitytė net ir vasaros metu tęs „Knygos Teatro“ misiją edukuoti jaunuosius žiūrovus, supažindinti juos su teatru, skaitymo magija, lavinti jų skonį. 6 - 12 metų vaikus režisierė kviečia pasinerti į penkias dienas truksiančią dienos stovyklą Užupyje. „Profesionalūs aktoriai bus ne tik stovyklos vadovai, bet ir draugai, kurie skatins atskleisti kiekvieno vaiko fantaziją bei kūrybiškumą. Norime pakviesti vaikus į knygos skaitymą pažvelgti kitaip: pagal pasirinktą literatūrą kartu kursime spektaklį. Vaikai pamatys teatro „virtuvę“, taps scenaristais, režisieriais ir aktoriais, o vėliau ir operatoriais. Stovyklos vadovai vaikams atskleis daugybę profesinės srities paslapčių. Mano tikslas – kad ir vasarą vaikai būtų šalia meno, teatro, o knyga būtų ne baubas, o draugas", – pasakoja R. Dominaitytė.


Kvietimas į „Knygos teatro“ vasaros stovyklą.
Kvietimas į „Knygos teatro“ vasaros stovyklą.
Organizatorių nuotr


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis