Kada paaiškėja, ar vaikas bus kairiarankis, ar dešiniarankis

Smulkiosios motorikos raidai svarbūs visi vaiko amžiaus tarpsniai. Jau nuo gimimo su kūdikiu galima žaisti pirštukų žaidimus, kiekvieną dieną juos paglostant, pamasažuojant, suteikiant galimybę liesti skirtingų faktūrų medžiagas.

Kairiarankių skaičius svyruoja nuo 10 iki 15 procentų


Pirštų ir plaštakos raidai svarbiausi yra pirmieji ir antrieji mažylio gyvenimo metai. Ar vaikas kairiarankis, ar dešiniarankis, išaiškėja taip pat antraisiais gyvenimo metais. Dar metų neturintis mažylis paprastai vienodai naudoja abi rankas. Žmogaus dešinysis ar kairysis smegenų pusrutulis susietas su priešinga kūno puse. Kairiarankių žmonių atveju informacijos apdorojimo labiau imasi dešinysis smegenų pusrutulis, o dešiniarankių – kairysis.


Vis dėlto pakeitus dominuojančią ranką, dominuojančio smegenų pusrutulio pakeisti neįmanoma – tokiu atveju dominuojantis smegenų pusrutulis bus perkrautas, o informacijos apdorojimas sutriks. Rankos, kaip ir smegenų pusrutulio dominavimas yra įgimtas dalykas, o dešine ranka daug ką daryti išmokęs kairiarankis vis tiek viską geriau darys kaire, todėl kairiarankio persiorientavimą į dešiniarankiškumą smegenys gali suvokti kaip intervenciją į natūralius procesus. 


Jeigu nesate tikri dėl to, kuri jūsų vaiko ranka dominuoja, galite tai nesunkiai patikrinti. Paprašykite vaiko knygoje parodyti kokį nors objektą arba padėkite dantų šepetėlį šalia kriauklės ir stebėkite, kuria ranka jis jį paimą prieš valydamas dantis.


Taip pat tai nesunkiai išsiaiškinti padės dar vienas ganėtinai paprastas testas – meskite vaikui kokį minkštą daiktą. Jį mažasis automatiškai gaudys dominuojančia ranka, nes tai yra refleksas. 


Rankos lavėja ir miklėja


Įžengęs į antruosius gyvenimo metus vaikas jau moka žaisti tam tikrus žaidimus: dėlioti kubelius, statyti piramides, mauti žiedus ant stovo, į skylutę pataikyti tam tikras figūras. Žaisdamas šiuos lavinamuosius žaidimus vaikas lavina judesius: jie tampa vis tikslesni, plastiškesni, koordinuoti. 12–15 mėn. vaikas pastato pilį iš 2 kubelių, 15–16 mėn. – iš 4 kubelių, 18–24 mėn. – iš 6 kubelių. 2,5 m. vaikas jau dėlioja statinį iš 8 detalių.


Antraisiais metais vaikas jau naudojasi visa plaštaka. Aišku, ne visi pirštai vienodai svarbūs – mažylis pirštas niekada tiek nedirbs kaip rodomasis (išskyrus pianistus, kurie išlavina visus pirštus). Tačiau tobulėjimui ribų nėra – pirštus, plaštakas galima lavinti visą gyvenimą. 


Ar vaikas bus kairiarankis išaiškėja apie antruosius gyvenimo metus.
Ar vaikas bus kairiarankis išaiškėja apie antruosius gyvenimo metus.
Shutterstock nuotr.


Dvejų metų vaikas:


Gerai bėgioja, išlaiko pusiausvyrą. 


Laiptais užlipa ir nulipa.


Užlipa ant baldų.


Į priekį spiria kamuolį. 


Atidaro ir uždaro duris.


Užsuka, atsuka dangtelius, čiaupus, sukioja rankenėles, raktus, spaudo klavišus.


Po vieną verčia knygos puslapius. 


Iš dalies pats nusirengia ir apsirengia.


Mėgdžiodamas lanksto popierių.


Savarankiškai bando valgyti.


Pasako 2–3 žodžių sakinius.


Vartoja įvardžius, tačiau ne visada teisingai.


Kreipiasi į save vardu.


Pasako, ko nori: gerti, valgyti, į tualetą. 


Kalbėdamas dažnai vartoja žodį „mano“.


Kalbėdamas vartoja daug tik jam suprantamų žodžių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis