Labai paprastas būdas padėti vaikui išsivaduoti nuo neigiamų emocijų

Vaikas suirzęs po dienos darželyje, išvykos į svečius ar konflikto su broliu/seserimi? Yra iš tiesų labai paprastas būdas padėti vaikui atsipalaiduoti, išvyti iš širdutės neigiamus jausmus ir išlieti susikaupusį pyktį, nerimą. Šiam būdui reikia visai nedaug – minutėlės laiko, ramios aplinkos ir vos kelių priemonių.

Taip, kaip jau tikriausiai nujaučiate, tas būdas yra piešimas. Piešdamas vaikas atsipalaiduoja ir išsivaduoja iš jį slegiančių jausmų. Dažniausiai mažylis nežino, kad ko nors pavaizduoti popieriaus lape nemoka, jam viskas yra gražu. Tuo vaikas ir nuostabus. Tačiau nežino tik tol, kol suaugusieji nepasako, kad blogai nupiešė, nuspalvino, arba pats savęs nepalygino su darželio draugų, kuriuos auklėtoja dažniau pagiria, piešiniais. Tada ir nusprendžia, kad piešimas – ne jam, sako: „Nenoriu piešti.“ Bet iš tiesų šie žodžiai slepia: „Aš bijau, aš nemoku.“


Jautriam vaikui dažniausiai patinka piešti guašu, vandeniniais dažais. Jie lėtai liejasi ir nuteikia raminamai. Popieriaus lape vaikas išlieja gerus ir blogus dienos įspūdžius, jauseną. Ramina ir piešimas pirštukais. Deja, namie nedažna šeima išbando tokį piešimo būdą, nes po pusvalandžio tokios meninės veiklos – valanda tvarkymo ir valymo, o dar prireikia perrengti vaiką. Tačiau drausti tikrai nereikėtų, nes piešdamas vaikas nurimsta. Jeigu rinksitės piešimą rankų dažais, pirkite tokius, kurie yra pritaikyti piešimui pirštukais ir yra lengvai nusiplaunami nuo rankų (o ir grindų ar stalo).


Piešimas pirštukais paprastai patinka mažyliams.
Piešimas pirštukais paprastai patinka mažyliams.
Shutterstock nuotr.


Labai aktyviam mažyliui, kurio judesiai greitesni, tinka pieštukai, vaškinės kreidelės ir flomasteriai, nes jais piešti greičiau, ryškesnės linijos. Hiperaktyvus vaikas gerai susikaupia ir minkydamas molį.


Vaškinės kreidelės taip pat naudojamos dailės terapijoje.
Vaškinės kreidelės taip pat naudojamos dailės terapijoje.
Shutterstock


Piešimas vaikui gali padėti atsikratyti įvairių baimių, jeigu jas perteiks popieriaus lape ir dar pavaizduos, kaip įveikia, nes piešiant savas baimes tarsi įsijungia vidinės jėgos, kurios padeda ir tikrame gyvenime.


Vaikas piešdamas „išpiešia“ susikaupusį nerimą ir turimas baimes.
Vaikas piešdamas „išpiešia“ susikaupusį nerimą ir turimas baimes.
Shutterstock nuotr.


Atsisėskite šalia vaiko, pabendraukite su juo, pažaiskite, paskui paprašykite nupiešti savo baimę, o kitą kartą, kaip ją įveikia. Jei mažylis buvo nupiešęs tamsią naktį, antrame piešinyje galbūt save nupieš su žibintu rankoje arba danguje „pakabins“ daug žvaigždučių, saulę ar pan. Jei viename piešinyje vaikas pripieštų daug objektų, kurių bijo, kitą kartą paprašykite kiekvieną objektą piešti atskirai, o šalia jo – nebijantį save. 


Piešimas yra raminanti veikla visai šeimai. Tad tikrai neapsiriksite, jei namuose visada turėsite baltų popieriaus lapų ir kelias piešimo priemones.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis