Po Škotiją su kūdikiu keliavusios šeimos patirtis ir patarimai keliaujantiems su mažais vaikais

10 mėnesių dukrytę Abigailę auginanti mama Miglė su šeima ką tik grįžo iš kelionės po Škotiją. Miglė mielai sutiko pasidalinti su portalo TavoVaikas.lt skaitytojais patirtimi, į ką reikia atkreipti dėmesį keliaujant su mažu vaiku: kaip neapsikrauti daiktais ir kokių aspektų svarbu nepamiršti.

Kodėl kelionei pasirinkote būtent Škotiją?


Jau kurį laiką norėjome pasigrožėti išskirtine Škotijos gamta, tiek mažai paliesta civilizacijos, pažinti tenykštį gyvenimo būdą ir patirti netradicinių patirčių. Niekada netraukė kelionės, kuriose viskas suorganizuota ir įskaičiuota.Taip pat turistų sezonui neprasidėjus norėjosi spėti kur nors ištrūkti, tačiau į daugumą dar nelankytų vietų Europoje nebuvo patogių ar tiesioginių skrydžių. Tai nebuvo pirmoji kelionė su dukryte, kai jai buvo 4 mėnesiai, lankėmės Jordanijoje. 


Škotijoje buvome savaitę, lankėmės Edinburge, Stirlingo pily, Cairngroms nacionaliniame parke, dairėmės Loch Ness pabaisos, didesnę laiko dalį skyrėme Isle of Skye, garsėjančia įspūdingais kalnais ir skardžiais bei Loch Lommond nacionaliniame parke, kuris labai priminė mūsų Labanoro regioninį parka, gausų ežerų.


Kelionės akimirka
Kelionės akimirka
Asmeninio albumo nuotr.


Kelionės akimirka
Kelionės akimirka
Asmeninio albumo nuotr.


Minėjote, kad į šią kelionę pasiėmėte gerokai mažiau daiktų, negu anksčiau. Papasakokite, be ko apsiėjote ir ką vežėtės?


Į šią kelionę be asmeninių mūsų ir vaiko daiktų ėmėme tik kuprinę-kėdutę vaikui nešti. Vežimėlį, automobilio kėdutę ir žaislus nuomojomės Škotijoje. Iki šios kelionės viską veždavomės, net sauskelnes supakuodavome vežimėlyje, tačiau nuvarginti svorių, pakavimų (kuomet tenka ne tik sugaišti laiko namie, bet ir vežtis dalį pakavimo priemonių lagamine pakavimui kelionei atgal) ir kt. sunkumų, šįkart dalį daiktų nuomojomės iš ten gyvenančios lietuvės. Be komfortiškesnės kelionės dar ir sutaupėme, pvz., automobilio kedutės nuoma mašinų nuomos punkte - 12 svarų/parai, o nuomojant iš žmogaus – 3 svarai/parai. Galiausiai, išvengėme rizikos besiveždami vežimėlį jį subraižyti, kadangi ankstesniais kartais yra praplyšusi pakavimo plevelė. 


Taigi, atsisakėme vežimėlio (du viename) – jo transportavimas yra gana sudėtingas, kadangi pagal oro linijų reikalavimus vežimėlį reikia arba atiduoti prieš pat įlipant į lėktuvą, kas reiškia, jog jis bus įdėtas “bet kaip” prie kitų skraidinamų daiktų bei išsiteps ir/ar liks subraižytas, arba ilgai ir kantriai pakuoti stora plėvele ir dar užsukti lipnia juostele ne vieną sluoksnį prieš atiduont jį kaip registruotą bagažą bei tai daryti skrendant į abi puses, kas verčia vežtis į kelionę dalį pakavimo priemonių, reikalingų antąkart pakuojant. Nors pastarasis būdas apsaugo vežimėlį, pats pakavimas labai ilgai trunka, pakavimo priemonės (paprastai nepavyksta jų perpanaudoti) kainuoja. Taip pat vertėtų paminėti ir didelį supakuoto vežimėlio svorį, tenkantį nešti tėčiui transportavimo metu (juk ratai irgi būna užpakuoti, o didelis nestandartinių išmatavimų nešulys itin nepatogus nešti).  


Taip pat nors oro linijos leidžia gabentis du su vaiku susijusius “nešulius”, atsisakėme automobilio kėdutės transportavimo iš Lietuvos. Vėlgi, papildomas nepatogumas ir svoris. Antra, nebuvome tikri, ar nuomojama mašina (besinuomodamas renkiesi ne konkretų modelį, o tik automobilio klasę/lategoriją) turės Isofix jungtį, reikalingą mūsų kėdutei pritvirtinti. Svarstėme nuomotis kėdutę iš automobilius nuomojusios kompanijos, tačiau 12 svarų per parą mokestis mums pasirodė per didelis.  


Taip pat šį kartą nusprendėme nesivežti dukrytės žaislų. Jie taip pat užima daug vietos, greitai nusibosta. 


Taigi visus tris daiktus (vežimėlį, auto kėdutę ir žaislus) šį kartą pabandėme nuomotis iš Škotijoje gyvenančios pažįstamos mamos. Ji gyveno visai netoli oro uosto, tad buvo išties patogu užsukti. Ji buvo geranoriška ir maloni, prisiderino prie mūsų atvykimo ir išvykimo laikų. Šiek tiek jaudinomės, ar daiktas bus geros būklės, tvarkingas ir pan., bet viskas tikrai įvyko sklandžiai. Taip pat galėjome rinktis iš įvairių jos siūlomų žaislų. Sumokėjome už viską daug mažiau, nei būtų tekę mokėti vien už auto kėdutę auto kompanijai. Galiausiai, smagu buvo sužinoti, kokias priemones mamos Škotijoje renkasi vaikų priežiūrai bei trumpai šnektelėti apie vaikų auginimą skirtingose šalyse. Draugė, kuri rekomendavo šią mamą Škotijoje, sukūrė vaikiškų daiktų nuomos platformą www.kidngo.eu. Tačiau kol kas ji visiškai veikia tik Lietuvoje. Nenuostabu, tėvai yra vis labiau linkę keliauti su kūdikiais ir niekas nenori per atostogas apsikrauti.


Kelionės akimirka
Kelionės akimirka
Asmeninio albumo nuotr.


Ar pasiteisino tokia „kuo mažiau daiktų iš namų“ taktika?


Labai pasiteisino, nereikėjo per kelis kartus nešti į//iš oro uosto sunkių nešulių, rūpintis jų supakavimu ir kitaip fiziškai vargti. Anksčiau mūsų tėtis būdavo ne juokais sušilęs po tokios “treniruotės”.


Škotijoje nuostabi gamta ir jūs nepraleidote progos kopti į kalnus. Papasakokite, kaip sekėsi ir kaip jautėsi mažoji Abigailė?


Lipimas į kalnus su vaiku – įmanoma ir nesudėtinga. Mes Abigailę nešėmės specialioje kuprinėje - kedutėje. Nuo vėjo ir lietaus slėpėme spec. uždangalais. Šią kuprinę-kėdutę įsigijome dar prieš kelionę ir prie jos dukrytę pratinome vos orams atšilus Lietuvoje. Tad Škotijoje, nešama į kalnus, ji jautėsi tikrai gerai, smalsiai tyrinėjo aplinką, o pavargusi užmigdavo. Per dieną su pertraukomis ji taip praleisdavo iki 5 val. Kuprinės petnešos ir užsegimai yra labai ergonimiškai išdėstyti. Pačios kuprinės svoris 3,5 kg, leidžiama nešti vaiką, kurio svoris ne didesnis, nei 20 kg. Tai labai pasiteisinęs pirkinys. 


Kelionės akimirka
Kelionės akimirka
Asmeninio albumo nuotr.



Kelionės akimirka
Kelionės akimirka
Asmeninio albumo nuotr.


Kai kas pasakytų, kad į panašias keliones įmanoma keliauti tik su ramiais vaikais, o jei vaikas aktyvus, tėvai pavargsta dvigubai. Ką jūs manote apie tai? 


Mūsų nuomonė tokia, kad jei tėvams gerai, tai ir vaikui gerai, nes geros emocijos perduodamos. Žinoma, reikėdavo pasistrateguoti, kuriuo dienos metu startuoti lipant į kalną, kiek kokio maistelio pasiimti bei kada jo pasiūlyti, kur ir kaip pakeisti sauskelnes. Tačiau nuo mažumės pratinome prie šiokios tokios dienotvarkės, taigi mūsų vaikas yra iš dalies prognozuojamas. Tad beliko pagal tą dienotvarkę derinti veiklas. 


Šiuo metu jau planuojame dviejų savaičių atostogas Italijoje rugsėjį. Ne tik kartu tyrinėsime šalį, bet ir šoksime tikrose itališkose vestuvėse!


Kelionės akimirka
Kelionės akimirka
Asmeninio albumo nuotr.

 

Kokių patarimų turite šeimoms, kurios dar niekur nekeliavo su savo vaikučiu, bet labai svajoja ir nori pabandyti?


Visų pirma, nebijoti skrydžio. Pamenu, pirmąkart skrisdama į Jordanija (skrydis truko gana ilgai, 4 val.) labai jaudinausi, kaip seksis lėktuve. Sekėsi tikrai gerai, didžiumą laiko mažylė miegojo. O ir pačios kelionės metu vaikas labai domėjosi aplinka, šypsojosi kalbinamas įvairiomis dar negirdėtomis kalbomis ir intonacijomis įvairių rasių žmonių. Be abejo, gana griežtai planavome atstumus, kuriuos įveiksime automobiliu kasdien ir važiavome tik vaiko miego metu. Bet rezultatas tikrai pateisino lūkesčius – pajautėme, ką reiškią mėgautis akimirka neskubant į kitą lankytiną objektą. Juk šiais laikais tai tikra prabanga.


Mėgstate keliauti ir jūs? Laukiame jūsų laiško su atsiliepimais ir patarimais el.p. portalas@tavovaikas.lt.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis