Hormonai nėštumo metu: kokių jų labiausiai padaugėja ir kaip jie veikia moterį

Nors ką tik spinduliavote džiaugsmu, jau po minutės apsiverkiate dėl menkniekio, paskui lyg niekur nieko vėl norite strikinėti iš laimės kaip maža mergaitė? Tai gali būti hormonų audros. Ir jos vyksta ne šiaip sau. Išmintingoji gamta ruošia jus motinystei.


Hormonų – biologiškai aktyvių, organizmo funkcijas reguliuojančių medžiagų yra įvairių ir daug. Jų kiekis organizme dažniausiai yra pastovus, per parą svyruoja šiek tiek. Jei kraujyje hormonų sumažėja, vėl prasideda jų gamyba. Kai moteris nėščia, endokrininės liaukos išskiria daug daugiau hormonų nei anksčiau. Kai kurie jų iš tiesų gali paveikti nuotaiką.  


Progesteronai, estrogenai


Šių hormonų vaidmuo per nėštumą ypatingas: jie atsakingi už jo palaikymą ir gimdymą. Moteriškieji lytiniai hormonai progesteronai saugo ir „globoja“ apvaisintą kiaušialąstę (atpalaiduoja gimdos raumenis ir mažina jų įtampą). Dabar per parą jo pasigamina tiek, kiek anksčiau per visą mėnesinių ciklą. O estrogenai ruošia jūsų visą kūną motinystei ir kartu su progesteronais skatina vystytis pieno liaukas. 


Psichikai šių hormonų poveikis priešingas vienas kitam: estrogenas aktyvina, o progesteronas ramina. Štai todėl esate tokia dirgli, kartais net pati savęs negalite suprasti. Tačiau progesteronas ne tik ramina, bet dar ir slopina. Todėl išsiblaškymas – kasdienis jūsų palydovas. Ir neverta dėl to nervintis. Psichologinės permainos, kaip ir visos kitos, ateina ir praeina. 


Kortizolis


Jis sutelkia organizmo išteklius vaisiui auginti ir išnešioti. Tai įtampos hormonas, bet nėščiąją veikia lyg dopingas sportininkus, tik kartais gali sukelti neaiškų nerimą. Akimirkomis, kai apima ši emocija, pasistenkite nukreipti savo dėmesį į malonius dalykus. Tarkim, dar kartą pažvelkite į ultragarsu atliktą savo kūdikio „nuotraukėlę“, pradėkite nerti pirmuosius batukus, parašykite laišką savo būsimam mažyliui.


Adrenalinas


Jūsų organizmas dabar dirba už du. Tam reikia milžiniškos energijos. Į pagalbą atskuba hormonas adrenalinas. Tai jis priverčia širdį greičiau plakti, sparčiau ima dirbti ir kiti organai, padidėja kraujospūdis. Tačiau nuotaikoms adrenalino poveikis nėra malonus. Tampate nervingesnė, norisi išlieti pyktį, iškelti sceną, papriekaištauti, kad per mažai jumis rūpinasi. Neįsijauskite! Nėščiųjų pykčio priepuoliai kaip pavasario lietūs – trumpalaikiai, tad dėl jų neverta gadinti santykių su mylimuoju. Paaiškinkite, kad esate nekalta dėl savo emocijų ir į jūsų išsakomus priekaištus bei nuoskaudas neverta žiūrėti labai rimtai. Esate nervingesnė iš dalies dėl to, kad jaudinatės dėl kūdikio: ar jam viskas gerai, ar gims sveikas? Žinokite, kad jums kenkia labai jaudintis, nes ilgalaikė įtampa veikia kūdikį. Žinoma, nedidelis stresas, jaudulys mažyliui nepakenks, priešingai, užgrūdins. Todėl nebijokite visų savo emocijų ir jų neslopinkite – tai būtų blogiau, nei jas išgyventi. Ieškokite aukso vidurio!


Endorfinai


Skaitomos knygos, žiūrimi spektakliai, filmai jums atrodo genialūs, o žmonės aplink – mieli ir geri. Ne, jūs neišsikraustėte iš proto. Tai endorfinų – džiaugsmo ir palaimos hormonų poveikis. Jie užaugina laimės sparnus, suteikia besilaukiančiai moteriai ramybę ir poilsį reikiamą akimirką. Kai kurios besilaukiančios moterys jaučia ypatingą darną: joms nieko netrūksta, yra laimingos, patenkintos, jaučiasi visavertės, išnyksta vienišumo jausmas. Jos nuolat girdi komplimentų, kad pražydo ir švyti. Tad euforija turi pagrindą. Endorfinai moterį padaro jautresnę kitų bėdoms ir nelaimėms, sustiprėja nuojauta. Juk mamai ji svarbi, tiesa? Puoselėkite ją. 


Pastojus endorfinų nebūna labai daug, bet jų vis daugėja, tad nieko nuostabaus, jei pirmą trimestrą palaimos pojūtis aplanko retai. Tai vėlesnių nėštumo mėnesių būsena. Tačiau nėštumui didėjant moteris vis dažniau pajaučia motinystės teikiamą laimę. Aukščiausią tašką endorfinai pasiekia per gimdymą. Tada jie mažina gimdymo skausmą.


Aukščiausią tašką endorfinų kiekis pasiekia per gimdymą.
Aukščiausią tašką endorfinų kiekis pasiekia per gimdymą.
Shutterstock nuotr.


Oksitocinas ir prolaktinas


Oksitocinas atsakingas už gimdos raumenų susitraukimus gimdant, o prolaktinas – už pieno gamybą. Šie hormonai dar vadinami ir meilės hormonais, nes jiems veikiant atsiranda emocinis ryšys su mažyliu, prieraišumas. Oksitocinas mamą daro jausmingą. Todėl galite apsiverkti pamačiusi mažytį kačiuką, jus traukia vaikai, verkiate žiūrėdama melodramą. Ir šios ašaros malonios! Tačiau galite jaustis pažeidžiama ir vieniša. Tai priklauso nuo jūsų artimųjų. Gerai, jei jie mokės sukurti aplink jus meilės ir šilumos salelę. Tada jausitės saugiai.


Kaip įveikti blogą nuotaiką?


Valgykite reguliariai, sveikai


Tačiau jei jaučiate nerimą, įtampą, kartais pačios rankos tiesiasi į greitąjį, mažai vertingą maistą. Nepamirškite, kad maistas gali turėti tiesioginės įtakos jūsų nuotaikai. Todėl į savo valgiaraštį įtraukite bananų, brokolių, avokadų, citrusinių vaisių, rupaus malimo grūdų produktų. Rinkitės produktus, kuriuose yra natūralaus sargo nuo įtampos – chromo (pomidorus, obuolius, kiaušinius, sūrį ir kt.) Nepiktnaudžiaukite kofeino turinčiais gėrimais.


Nėštumas – puiki proga pasilepinti


Padovanokite sau malonių įspūdžių, gerą nuotaiką ir savijautą. Išeikite pasivaikščioti, lankykite baseiną, atlikite lengvą mankštą. Nusiraminti padeda meditacija, nėščiųjų joga (dėl mankštos, jogos ir baseino pasitarkite su jūsų nėštumą prižiūrinčiu gydytoju).


Dažniau paklausykite ramios muzikos, pažiūrėkite juokingą filmą


Tai greitas, pigus ir efektyvus būdas nusiraminti. 


Išsimiegokite


Kad miegas būtų ramus, pasimėgaukite nekaršta vonia, kiekvieną vakarą stenkitės atsigulti tuo pačiu metu, prieš miegą neprivalgykite (gali graužti rėmenį), miegamajame sukurkite malonią aplinką. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis