Nėštumo metu pasireiškianti liga, kurios pirmas požymis – niežulys

Mažylio laukimą gali apkartinti iš pažiūros paprastas dalykas – niežulys. Nėščioji negali miegoti, pailsėti, nes labiausiai kūną niežti kaip tik tada, kai norisi miego. Konsultuoja akušerė ginekologė Alina Kitovienė.

Kodėl niežti?


Kai kurios moterys skundžiasi, kad per nėštumą labai niežti kūną. Viena priežasčių – vadinamoji nėštumo cholestazė, liaudyje vadinama nėštumo alergija. Jos priežastys nėra iki galo aiškios, bet žinoma, kad ji būdinga nėštumui. Cholestazei būdinga tai, kad nėra jokio odos bėrimo. Dažniausiai niežti nuo 25 nėštumo savaitės arba dar vėliau, po 30– os. Pirmiausia pradeda niežėti delnų, padų oda, vėliau bėrimas gali išplisti ant pilvo odos ir rankų. Niežulys yra įkyrus, sustiprėja vakarais ir naktimis, trukdo atsipalaiduoti ir miegoti. 


Paveldima bėda


Nors visos nėštumo niežulio priežastys nėra aiškios, ištirta, kad jis yra paveldimas. Jeigu mama, teta, močiutė, sesė per nėštumą skundėsi tokiu keistu niežuliu, greičiausiai jus taip pat kamuos. Taip pat jeigu per pirmą nėštumą niežėjo kūną, greičiausiai antras ir trečias nėštumas bus panašus.


Gali būti rimta


Nėštumo cholestazė yra susijusi su kepenų funkcijos sutrikimu, vadinasi, ji pasireiškia ne tik niežuliu. Jeigu nėščioji skundžiasi niežuliu, bet jos kūno neberia, yra tik nudraskymo žymių, gydytojai paėmę kraujo atlieka kepenų fermentų bei bilirubino tyrimą. Esant cholestazei kepenyse tulžis tulžies latakais teka lėčiau. Dėl to tulžies sudedamųjų dalių – tulžies rūgščių ir bilirubino patenka į kraują ir atsiranda kai kurių požymių, pavyzdžiui, niežulys, taip pat gali kilti grėsmė vaisiui.


Gali būti ir komplikacijų: priešlaikis gimdymas, įvykęs savaime, arba dėl to, kad jį sukėlė medikai (priklauso, ar stipri cholestazė). Taip pat gali būti žali vaisiaus vandenys. Pati pavojingiausia komplikacija – vaisiaus žūtis. Sergančioms nėštumo cholestaze moterims po gimdymo yra didesnė kraujavimo rizika. Jeigu alergija labai stipri, po 37 nėštumo savaitės gimdymas paprastai skatinamas.


Gydymas


Nėštumo cholestazė yra gydoma. Kuo anksčiau pradedama gydyti, tuo geriau. Skiriami vaistai, gerinantys kepenų funkciją ir savijautą, sumažinantys tulžies rūgščių koncentraciją. Be to, reikia lašinti arba gerti daug skysčių. Paprastai cholestaze serganti nėščioji gydoma ligoninėje. Po gimdymo visos bėdos baigiasi ir niežulys praeina savaime. Dar kurį laiką moteris gali kasytis, bet labiau dėl to, kad niežti nudraskytą odą. Po gimdymo praėjus dešimčiai dienų vėl atliekamas kraujo tyrimas. Kepenų fermentai padidėja ir sumažėja ne iš karto. Todėl jeigu nėščioji kasosi, o jokio bėrimo nėra, jeigu niežti daugiausia naktimis, vis tiek yra gydoma. 


Pagimdžiusiai moteriai nėra skiriami hormoniniai kontraceptikai, nes jie taip pat gali sukelti cholestazę. Ši liga yra susijusi su hormonų – progesterono ir estrogeno padidėjimu. Trečiajame nėštumo trimestre estrogeno yra daugiausia. Kadangi kontracepcinėse priemonėse irgi yra estrogeno, cholestaze sirgusiai moteriai jie netinka. 


Kitos priežastys


Per nėštumą moterį gali varginti alerginis dermatitas, oda tapti jautresnė ir berti nuo skalbimo miltelių, sintetinių audinių, maisto. Atsiranda niežulys ir bėrimas. Toks dermatitas gali atsirasti bet kurią nėštumo savaitę. Įdomu tai, kad per nėštumą dažnai pagerėja moters, kurią anksčiau kamavo kokia nors alergija, savijauta. Bet jeigu iki nėštumo ji nebuvo alergiška, o pastojus pradėjo niežėti ir berti odą, labai sunku tokį bėrimą gydyti. Kraujo tyrimai būna geri, o jokie dermatologo išrašyti tepalai nepadeda arba nedaug padeda. Niežulys vargina dieną naktį. Vienintelė išeitis – kantriai laukti gimdymo, po kurio laiko spuogai dingsta.


Dažnai pasitaiko dar viena niežulio rūšis. Jį sukelia pernelyg dažnas prausimasis po dušu, ypač šaltuoju metų laiku. Žiemą ir taip oda labiau sausėja, o dažnas prausimasis ją dar labiau sausina. Šis „švaros“ niežulys dažniausiai kamuoja dieną ir labiausiai niežti nugarą. Kūną patepus drėkinamuoju kremu išnyksta.


Atmintinė


- Pajutus niežulį, atsiradusį per nėštumą, reikia kreiptis į gydytoją;


- jei niežulys atsirado dėl nėštumo cholestazės, kuo anksčiau pradedamas gydyti, tuo geriau;


- nėštumo cholestazei būdinga, kad niežulys atsiranda nuo 25–os savaitės ir vėliau, yra be galo varginantis, stiprėja naktį, oda nėra išberta;


- diagnozei patvirtinti tiriami kepenų fermentai, skiriamas gydymas, kuris yra gana veiksmingas.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis