Ką veikti su mažu vaiku lauke: žaidimai, kurie lavina vaiką ir yra labai smagūs

Kasdienis pasivaikščiojimas vis tuo pačiu maršrutu jums turbūt malonus, tačiau vaikui gali būti nuobodu. Todėl pasiūlykite pažaisti ir pasivaikščiojimas virs tikru nuotykiu. 

Pievoje


Čia galima pabėgioti ir pašokinėti. Galima nusiauti batus ir basomis pabraidyti po žolę.


Pasivaikščiokite po žolę. Parodykite mažyliui, kaip įvairiai galima vaikščioti: šonu, atgal, pirštų galiukais arba kulnais, keliant aukštai kelius, mažais ir dideliais žingsneliais. Vaikštinėkite pirštų galiukais arba lyg slidinėdami. Vieną kartą lėtai, o kitą kartą – greitai. Galite pabandyti pamėgdžioti gyvūnų eiseną. Paskatinkite, kad vaikas bėgiotų pasišokinėdamas kaip arkliukas arba straksėtų kaip žvirblis. Žaisdami mėgdžiokite ne tik žvėrelių eiseną, bet ir jų skleidžiamus garsus.


Žaiskite „indėnus“. Pastatykite nedidelę palapinę ir pakvieskite vaikutį į vidų. Iš pradžių greičiausiai jis jausis nejaukiai, bet po kelių akimirkų įsitrauks į žaidimą. Galite veidus išsidažyti indėniškais raštais arba žaisti gaudynes bėgiodami aplink „vigvamą“.


Žaidimų aikštelėje


Žaidimų aikštelės – vaikų rojus, bet jei su vaiku žaidžia mama. 


Pašokinėkite smėlio dėžėje. Pastatykite vaikutį ant akmens arba smėlio dėžės krašto, paimkite už rankyčių. Skaičiuokite garsiai: viens, du, trys ir padėkite mažyliui nušokti. 


Supkitės. Paprastai vaikai labai mėgsta suptis, kad tai nepabostų, keiskite veido išraišką.


Kreidutės ir asfaltas – visada smagi idėja veiklai.
Kreidutės ir asfaltas – visada smagi idėja veiklai.
Shutterstock nuotr.


Parke


Pasivaikščioti parko takais taip gali būti įdomu, ypač jei vaikutis kartu pasiims mėgstamą lėlytę ar meškiuką ir vežimėlį.


Lesinkite paukščius. Išmokykite mažylį grūdus ir batono gabaliukus mesti prieš save. Žaidimas tikrai ilgai nenusibos, o vaikas bus laimingas matydamas, kaip būrys balandžių, žvirblių ar antyčių lesa numestą duoną.


Paukščių lesinimas – dar viena veikla, kuri patinka vaikams.
Paukščių lesinimas – dar viena veikla, kuri patinka vaikams.
Shutterstock nuotr.


Tyrinėkite daiktus. Įdėkite į dėžutę kelis akmenukus, kankorėžį, pagaliuką ir t. t. Uždenkite dėžutę skarele ir pasakykite mažyliui, kad paeiliui iš dėžutės trauktų „lobį“. Tegul vaikutis sukinėja juos delnuose, apžiūri, suspaudžia, perima iš vienos rankytės į kitą, ridena ir t. t. Taip žaisdamas pradeda pastebėti, kad kiekvienas daiktas yra kitoks: lapelį galima suspausti, o akmenuko – ne, kad viena delne laikyti kankorėžį, visai kas kita – minkštą žaisliuką. Tik būkite atsargi, nes mažylis pasaulį pažįsta visais savo pojūčiais, todėl visko, kas patenka į jo rankeles, gali ir paragauti.


Prie ežero


Jeigu diena nėra karšta ir ežero vanduo nepakankamai šiltas, galite apauti vaikutį guminiais batais ir žaisti su juo ežero pakrantėje.


Griūvančios smėlio pilys. Žaidimo taisykles supras net ir metų mažylis. Jūs pastatote smėlio pilį, o vaikutis jį sugriauna. Vėliau pasikeiskite vaidmenimis: mažiukas stato, o jūs griaukite.


Kasinėkite. Pakaks kastuvėlio ir kibirėlio, kad vaikutis galėtų pasinerti į fantazijų pasaulį. Kaskite kuo gilesnes duobes, o kiekvieną iškastą pagaliuką ar akmenėlį ištyrinėkite, tarsi būtumėte radę lobį. Galite pasiimti didinamąjį stiklą ir tokius radinius dar atidžiau patyrinėti.


Įspaudai. Parodykite vaikučiui, kad šlapiame smėlyje galima piešti linijas. Pradėkite nuo tiesių linijų. Vėliau galite bandyti piešti laužtines linijas, kreives ir skritulius. Tokį piešinį vėliau galite išnaudoti žaidimui, tai gali būti, pavyzdžiui, žaislinių mašinėlių trasa. 


Kieme


Kieme galite žaisti kėgliais, piešti kreidutėmis bei veikti dar daug kitų smagių dalykų.


Pūsti muilo burbulus. Jūs pūskite burbulus, o mažylis tegul gaudo. Gali juos susprogdinti pliaukšėdamas delniukais, perdurti smilga arba pūsti ir stengtis, kad burbulai nenukristų ant žemės. Tokie „pūtimo“ pratimai yra labai naudingi, nes stiprina veido ir lūpų raumenis, o tai labai pravartu mokantis kalbėti.


Žaiskite „klases“. Ant šaligatvio su spalvotomis kreidelėmis nupieškite didžiulius skritulius tokiu atstumu, kad vaikutis galėtų peršokti iš vieno į kitą. Šokinėkite mėgdžiodami varlytes ar zuikučius. Galite į skritulius mėtyti minkštą kamuoliuką arba surengti varžybas, kas numes toliausiai.


Žaidimai miške – nekasdienė pramoga.
Žaidimai miške – nekasdienė pramoga.
Shutterstock nuotr.


Miške


Galite pasistatyti šakų palapinę arba stebėti skruzdžių gyvenimą. Miške visada yra ką veikti.


Slėpynės. Pasislėpkite už medžio, bet taip, kad pyplys jus galėtų matyti. Šūktelėkite jam: „Pasislėpiau, dabar mane surask.“ 


Karučių lenktynės. Paskatinkite vaiką, kad palenktyniautų su jumis stumdamas prieš save žaislinį karutį ar kokį kitą žaislą su račiukais. Stengdamasis kuo greičiau jį stumti, vaikutis giliai kvėpuos, o miško ore tvyrantys eteriniai aliejai veiks kaip inhaliacijos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis