Klausimas psichologei. Vaikui pusantrų metų ir jis miega su mama: daugiau naudos ar žalos?

15 mėnesių mergaitę auginanti mama ją iki šiol maitina krūtimi ir migdo šalia savęs. Laiške redakcijoje mama klausia: ar toks miegojimas kartu vaikui duoda daugiau naudos, ar žalos? Mamos laišką komentuoja psichologės.

Mama klausia:


„Esu dviejų mergaičių – 11 metų ir 15 mėnesių mama. Noriu sužinoti apie miegojimo su vaiku naudą ir žalą. Didžiosios visai nemaitinau krūtimi, mažąją maitinu iki šiol. Didžioji nuo 2 mėnesių miegojo savo kambaryje, mažosios dar dabar nesugebu pradėti pratinti miegoti net savo lovytėje, ji miega su manim. Nežinau, ar taip elgdamasi darau teisingai? Ar kaip tik darau meškos paslaugą?“


Atsako psichologės Jolita Stipinienė ir Milda Lukašonokienė (www.psichologokabinetas.lt) 


Laba diena, Jūs auginate dvi dukras, tarp kurių daugiau nei 9 metų skirtumas. Suprantama, kad dabar, auginant mažąją, tiek Jūsų požiūris, tiek ir patirtis skiriasi nuo to laiko, kai auginote pirmagimę. Atrodo, nerimaujate dėl to, kad vis dar maitinate, o labiausiai – kad vis dar kartu su mažąja miegate vienoje lovoje. 


Kalbant apie maitinimą krūtimi labai norisi pasidžiaugti, kad vis dar turite noro tai tęsti. Šiandien niekas neabejoja ilgo žindymo nauda tiek vaikui, tiek ir mamai. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja žindyti iki 2 metų ir ilgiau.


Žindydama savo dukrą jūs stiprinate jos imunitetą, apsaugote nuo galimų alerginių reakcijų, lėtinių neinfekcinių ligų tiek dabar, tiek ir ateityje. Negana to, suteikiate vaikui motinišką švelnumą ir bendravimą, kuris yra labai svarbus psichologiniam vaiko vystymuisi. Mažoji, nuolat jausdama jūsų artumą, augs saugi, mokysis pasitikėti tiek savimi, tiek ir kitais, bei, tikėtina, noriai pasiners į supančios aplinkos tyrinėjimą. 


Kadangi šiuo metu vis dar maitinate mažąją, suprantama, labai patogu, kai ji su jumis miega vienoje lovoje. Šis etapas pažįstamas daugeliui mamų, nors ir yra nemažai moterų, kurios žindo, bet ryžtasi tai daryti miegant atskirai nuo vaiko. Ar geriau vienaip, ar kitaip – kiekvienos šeimos asmeninis pasirinkimas. Priimant sprendimą, kaip elgtis toliau, labai svarbu apie tai kalbėtis visiems šeimos nariams. Drąsinu aptarti ir jausmus, kurie kyla apie tai kalbantis. Kaip dėl jūsų pasirinkimo miegoti su dukra jaučiasi vyras? Jūsų vyresnioji dukra? Ar ji nepavyduliauja dėl mažajai skiriamo dėmesio tiek dieną, tiek ir naktį? Ar miegant su vaiku atrandate laiko dienos eigoje patirti artimą tarpusavio bendravimą su vyru? Kieno poreikiai yra labiausiai patenkinami miegant kartu su vaiku – Jūsų (nes tai patogiau, ramiau ir jaukiau) ar vaiko?


Jeigu visi drauge nuspręsite, kad mamos miegojimas su vaiku ir toliau yra geriausias pasirinkimas (o tai būtų labai suprantama), labai svarbu stebėti ženklus, kada mažesnioji mergaitė jau bus pasiruošusi miegoti atskirai. Kai pajusite, kad laikas tam jau atėjo, drąsinkite ir tikėkite savo mažąja, kad ji tikrai tam jau pasiruošusi. Tai bus dar vienas gražus etapas jūsų šeimos gyvenime.


Straipsnis yra informacinės kampanijos „Iš kantrybės neišvedama. Iš kantrybės išeinama" dalis. VšĮ Psichologinės sveikatos centras drauge su TavoVaikas.lt siekia supažindinti tėvus su vaikų netinkamo elgesio priežastimis ir galimais pozityviais jų sprendimo būdais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis