Psichologė Rosita Pipirienė: tėčiais ne gimstama, o tampama

Kai moteris po širdimi pradeda nešioti naują gyvybę, neretai sakoma, kad laukiasi ne tik ji, bet ir jos partneris. Psichologė Rosita Pipirienė nepataria puoselėti tokių iliuzijų: „Vyras negali lauktis kartu su žmona, nes tai tiesiog neįmanoma. Antraip jis taip pat turėtų po širdimi pradėti nešioti naują gyvybę. O juk jo net hormonai nėra persiorientavę į nėštumo būseną.“ 

Dažniausiai vyrai vaiką priima tik tada, kai jau gimsta, maža to, kai jis tėtį apdovanoja savo nuostabia šypsena. Mat stipriosios lyties atstovams svarbu kontaktas. Žvelgdami į mažylį, jie turi matyti atgalinį ryšį. Kol vaikas dar nėra gimęs, vyras negali jo matyti, o juo labiau – paliesti. Kad ir kaip būtų mums, moterims, gaila, glostyti mylimos moters pilvuką būsimam tėčiui nėra tas pats, kas glostyti kūdikio galvą. Nenorime nuneigti ar nuvertinti tėčio ryšio su savo atžala, tačiau tiesa tokia, kad net ir gimus mažyliui pirmuosius tris mėnesius vyrai bendrauja su kūdikiu ne per savo asmeninį santykį, bet per vaiko mamą. Jei reikės pakeisti sauskelnes, pakeis, jei moteris paprašys pravirkusį mažylį panešioti, irgi neatsisakys. Tačiau, tikėtina, patys nepuls stebėti, ar sauskelnės nėra pilnos, ir nebandys spėti, kas geriausiai padėtų kūdikiui nurimti. Tik labai moteriški vyrai turi stiprią empatiją. Todėl natūralu, kad moteris, kuri yra apdovanota besąlygine empatija, susitapatina su kūdiku ir greičiau bei geriau supranta ir atspindi mažylio poreikius.


Leiskite veikti!


Nereikia tikėtis, kad vyrai pradės jausti tą patį, ką jaučia būsimos mamos. Ir meilė moteriai čia nieko dėta. Vyrai nori būti tvirti lyg karžygiai, todėl svarbu jiems leisti tokiems ir būti. Kaip? Ogi leisti jiems veikti. Gali būti, kad būsimas tėtis nuspręs susirasti papildomą darbą. Ir tegu. Tai visiškai nerodo, kad taip jis stengiasi ištrūkti iš namų. Vyras suvokia, kad privalo pasirūpinti didėjančia šeima, o tam reikia ir daugiau pinigų. Gali būti, kad nuspręs namuose imtis remonto darbų arba pradės ieškoti kito, didesnio, automobilio. Net jei jums atrodo, kad turimame automobilyje puikiai tilps ir vežimėlis, ir automobilinė kėdutė, o kambario senieji tapetai dar gan gražūs ir tvarkingi, vis tiek leiskite vyrui veikti. Net jeigu vidury nakties prabudusi suprasite, kaip norite marinuotų agurkėlių, kurių namuose nėra, leiskite vyrui sėsti į automobilį ir važiuoti į visą parą veikiančią parduotuvę jų nupirkti. Taip vyras jausis esąs svarbus ir reikalingas. Ar išsakyti norai vidury nakties nėra vien moteriški kaprizai ar manipuliacijos, padedančios gauti daugiau dėmesio? Juk ir nesilaukianti moteris gali pačiu netinkamiausiu metu užsinorėti marinuotų agurkėlių. Pasak psichologės, jeigu porą sieja pagarbūs santykiai, tai bus ne manipuliacijos, bet paslaugumas. Tačiau taip galvoti turi abu partneriai: vyras turi manyti padėjęs savo mylimai moteriai, ji šį partnerio poelgį turi vertinti. Vadinasi, kas antrą naktį vyrui neteks tenkinti naujų įgeidžių, nes moteris supranta, kad po tokių naktinių pirkimų mylimojo lauks sunkesnė darbo diena. 


Kraitelio paieškos – ne vyrui 


Patikėkite – reta stipriosios lyties atstovų, kuriems patinka pirkti mažyliui kraitelį ar skaityti vaikiškas knygeles. Tai dailiosios lyties atstovės įžvelgia marškinėlių su skirtingos spalvos raišteliais skirtumą, o dažnam vyrui jie yra visiškai vienodi. Net ir į nėščiųjų mokyklėles dažnas vyras eina ne dėl to, kad jam pačiam įdomu, bet norėdamas įtikti savo antrajai pusei. Be abejo, jei partneris ketina dalyvauti gimdyme, jam vertėtų išklausyti paskaitas apie gimdymą, kad žinotų, ko per jį būtų galima tikėtis ir kuo jis galėtų būti naudingas. Tačiau nuo kitų paskaitų jį būtų galima atleisti. Na, nebent jam pačiam tai nuoširdžiai rūpi ir yra įdomu. Vyras jausis laimingas ir prisidedantis prie jūsų lengvesnio nėštumo, galėdamas jus į nėščiųjų mokyklėlę, kaip, beje, ir į parduotuvę, nuvežti ir parvežti iš jos. 


Vyrai nori būti tvirti lyg karžygiai, todėl svarbu jiems leisti tokiems ir būti. Kaip? Ogi leisti jiems veikti.
Vyrai nori būti tvirti lyg karžygiai, todėl svarbu jiems leisti tokiems ir būti. Kaip? Ogi leisti jiems veikti.
Shutterstock nuotr.


Viskas bus gerai!


Normalu, kai nėštukės savo jausmais nori dalytis. Juk kasdien jos patiria vis naujų potyrių ir išgyvenimų, ypač tuomet, jei vaikelio laukiasi pirmą kartą. Gerai, jei moteris tik spinduliuoja laime. Tačiau būna, kai būsima mama nusprendžia, kad pilvelio gyventojui kažkas atsitiko, nes jis per mažai juda, arba tiesiog moteris susapnavo negerą sapną. Kad ir kaip moteris būtų stipri, besilaukdama ji yra labai pažeidžiama. Tačiau turime jus nuliūdinti – vyrams nepagrįstų moteriškų aimanų nesuprasti. Ypač tuomet, jeigu gydytoja dar vakar ar prieš savaitę sakė, kad mažyliui viskas gerai. Vadinasi, viskas ir yra gerai. Tiesa, tą tvirtindamas būsimas tėtis nesupranta, dėl ko išgyvena moteris, – tik mechaniškai kartoja tą, ką ši nori išgirsti. Patikėkite – vyrui vidury nakties nuvažiuoti nupirkti marinuotų agurkėlių nėra sunku, tačiau klausyti, jo nuomone, kalbų apie nieką – tikras jo supratingumo ir kantrybės išbandymas. Tokiu atveju geriau partnerio paprašyti nupirkti, pavyzdžiui, jūsų mėgstamų saldainių, o pačiai paskambinti draugei. 


Moteriška draugija – patikimiausia


Paprastai stipriosios lyties atstovai, išgirdę antrosios pusės aimanas, pradeda ieškoti sprendimo iš susidariusios padėties, skuba patarti. Bet moteriai tereikia vieno – kad ją kas nors išklausytų. Turime jus nuliūdinti – puldama dalytis savo jausmais ir mintimis apie motinystę pasirinkote ne patį geriausią klausytoją. Jeigu norite būti tikrai išgirsta, geriau kreipkitės į draugę, idealiu atveju – į tą, kuri šiuo metu laukiasi arba neseniai pagimdė. Vyras ir moteris mąsto skirtingai, todėl tai, kas stipriosios lyties atstovui gali pasirodyti neadekvatu ir neverta dėmesio, moteriai gali atrodyti kitaip. Ar tai reiškia, kad būsima mama, eidama pas gydytoją ar susiruošusi gimdyti, turėtų kviestis jai palaikyti draugiją ne vyrą, o draugę, seserį ar net mamą? Jei pats būsimas tėtis nori vykti kartu, puiku. Bet ne paslaptis, kad neretai jis tą daro tik norėdamas įtikti savo partnerei. Jei porą sieja sutarimas ir pagarba vienas kitam, problemų kilti neturėtų – vyras bus atviras su moterimi, o ši jį supras ir nepasmerks. Juk kiekviena žinome bent vieną istoriją apie panikuojančius ir gimdyme alpstančius vyrus. Ar jums reikia, kad, užuot priėmusi kažkieno rūpestį, jūs pati rūpintumėtės dar ir savo partneriu? Tiesa, renkantis kompaniją taip pat svarbu tarpusavio santykiai. Jei jie nėra artimi, geriau tokios draugijos atsisakyti, net jei tai būtų jūsų mama. Žmogus, būnantis svarbią ir sunkią gyvenimo akimirką kartu, turi jums padėti, o ne sukelti papildomų rūpesčių ar nepatogumų. Nieko gera nebus, jei jūs turėsite jaustis nenatūraliai, norėdama kažkam patikti ir įtikti.  


Ko iš tiesų reikia moteriai 


Net ir tuomet, jei gydytojas pasėjo nerimą arba kilo reali grėsmė pilvelio gyventojui, vyras neturėtų pasiduoti emocijoms, o pasakyti, kad viskas bus gerai, visi sunkumai bus įveikti. Būna atvejų, kai pati aplinka vyrą skatina moteriškai reaguoti, neva jis visiškai nejautrus, jei neišgyvena kartu su savo moterimi. Bet juk to daryti nė nereikia. Moteriai, kuri pati nerimauja, tikrai nereikia šalia dar panikuojančio vyro. Būsimas tėtis turi išlikti stiprus ir palaikantis. Nėščiai moteriai vyras reikalingas ne tam, kad jis nerimautų taip, kaip ji, bet kad atlaikytų fizinius sunkumus, tarkim, uždirbtų pinigų reikiamiems daiktams įsigyti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis