Lietuviško daržo gėrybės: kurios iš jų naudingiausios vaikams

Vasara ir ankstyvas ruduo dovanoja mums gausybę daržovių, kurios ir sveikos, ir labai naudingos augančio mažylio organizmui. Vaiko mityba turi būti pilnavertė. Įgyvendinti šią užduotį bene lengviausia tada, kai sodai ir daržai lūžta nuo šviežių daržovių gausos. Aptarkime populiariausių daržovių naudą vaikams.

Agurkai. Mažina puvimo procesą žarnyne, tinka užkietėjus viduriams. Agurkų sultys su medumi tinka kosėjant, peršalus. Agurko vaikučiui galima artėjant pirmam gimtadieniui.


Aguročiai, cukinijos, patisonai, moliūgai. Šios daržovės iš organizmo šalina nuodingąsias medžiagas, aktyvina medžiagų apykaitą ląstelėse, imunitetą, žarnyno veiklą, gerina gleivinės būklę, stiprina raumenis. Tai lengvai virškinamos, mažai kaloringos daržo gėrybės, tinkamos vidurių užkietėjimo profilaktikai, persirgus žarnyno ligomis. Moliūginių daržovių kūdikiui galima dėti į košes, pagaminti tyrės.


Bulvės. Į kūdikiui ruošiamą bulvių košę galima įmaišyti moliūgo. Vaikui, kuris jau pats kramto, bulvę geriau virti su „marškinėliais“, nes jie padeda išsaugoti maisto medžiagas. Bulvę galima valgyti su kitomis daržovėmis, sviestu. Keptų bulvių patiekalų vaikui iki 3 m. venkite. 


Burokai. Tinka esant mažakraujystei, užkietėjus viduriams, tačiau negalima duoti viduriuojant. Galima duoti jau 10–11 mėn. vaikui. Marinuotų galima duoti nuo 3 m.


Česnakai. Mažina puvimą, stipriną organizmą, slopina peršalimo ligas. Česnakas taip pat gerina apetitą, pagyvina žarnyno judesius, palaiko gerą mikroflorą. Tinka vaikams, kurie turi spalinių.


Kopūstai. Kopūstinės daržovės (brokoliai, gūžiniai ir žiediniai kopūstai) turi maisto skaidulų, medžiagų apykaitą skatinančių medžiagų, žarnyno veiklą aktyvinančios ląstelienos. Raugintuose kopūstuose išlieka daug mineralinių medžiagų, kurios nesuyra ir saugo nuo vėžio. Jie tinka alergiškiems vaikams. Raugintų kopūstų sulčių patartina gerti tiems, kuriems užkietėję viduriai. Kopūstai į košę vaikui tinka nuo 6 mėn., o raugintų nepatartina duoti iki 3 m.  


Rabarbarai. Gerai valo žarnyną, nes jame daug ląstelienos. Griežinėlių galima įdėti į saldžias sriubas, kompotus, kisielius. Nuluptą žalio rabarbaro kotą galima duoti graužti tik nuo penkerių.


Morkos. Morkų sultys patartinos sergant mažakraujyste ar užkietėjus viduriaims Žalių morkų ir jų sulčių vaikučiui iki 1 m. negalima, o virtų dedama į pirmas daržovių košes.


Pomidorai. Stiprina gleivinę, padeda jai apsiginti nuo virusų ir bakterijų, gerina medžiagų apykaitą, gydo avitaminozę.


Pupelės ir žirniai. Ankštinės daržovės – puikus kalcio, amino rūgščių ir baltymų šaltinis.Tačiau būkite budrūs – kai kam nuo jų pučia, skauda vidurius. 


Ridikai. Žadina apetitą, padeda virškinti, atsikosėti, gerina regą, atmintį, reguliuoja riebalinių liaukų veiklą. Ridikų sultys su medumi (1:1) tinka sergant viršutinių kvėpavimo takų uždegimu. Ridikai sunkiau virškinami, tad anksčiau nei nuo 3 m. geriau neduoti. 


Salotos. Valgant salotų pagerėja apetitas, kraujo gamyba, geriau įsisavinamos medžiagos, reguliuoja virškinimą. Vaikui galima duoti tada, kai pakanka dantukų sukramtyti.

  

Svogūnai. Tinka peršalus, užkietėjus viduriams. Neapdoroto svogūno vaikams iki 2 m. venkite, nes gali sudirgti pilvas. Mažylių žarnynui geriau tinka už svogūną švelnesnis poras.


Daržovių sultys


Šakniavaisių sulčių patartina ruošti tik vienam kartui. Morkas, burokėlius reikia nuplauti šiltu vandeniu, nuvalyti šepetėliu, vėl perplauti verdančiu vandeniu. Tada sutrinti trintuve, išspausti sultis. Į burokėlių sultis galima įlašinti citrinos sulčių. Pomidorų sultis taip pat geriau išgerti tą pačią dieną, nekonservuoti. Juos reikia nuplauti, perpilti verdančiu vandeniu, supjaustyti ir išspausti sulčiaspaude. Pomidorų sultys aštrokos, tad jas galima pamaišyti su burokėlių, morkų ar obuolių sultimis. 


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis