Kodėl moteris nėštumo metu vargina baisūs sapnai

Būsimos mamos teigia, kad pastojusios sapnuoja dažniau, sapnai tapo spalvotesni, ryškesni, emocionalesni. Taip tik atrodo, nes jos daugiau miega, be to, vadinamoji, REM, gilaus sapno stadija, yra ilgesnė.

Būtent REM stadijoje aplanko sapnai. Ji užima 90 proc viso žmogaus miego, gali kartotis keturis penkis kartus, taigi per naktį galima susapnuoti net kelis skirtingus sapnus. Nėščiosios sapnus geriau prisimena, nes yra jautresnės, emocionalesnės. 


Tai, ką sapnuoja nėščioji, priklauso nuo jos nėštumo trimestro. Sapnų analitikė Patricia Garfield teigia, kad pirmaisiais nėštumo mėnesiais sapnuose moteris dažnai mato save visų paliktą arba atvirkščiai – labai priklausomą nuo aplinkinių. Dažnai sapnuoja, kad nėra nėščia arba patiria persileidimą, pagimdo suaugusį vaiką (tai nerimo sapnai, nes moteris dar gerai nesuvokia, kas su ja vyksta), pastatus (moters kūnas keičiasi, didėja), vandenį (susijęs su gyvybe, vaisius nardo vaisiaus vandenyse), vandens gyvūnus.


Antrame trimestre į pirmą planą iškyla santykiai su jos pačios mama, moteris kovoja, varžosi su nerealiomis būtybėmis, sapnuoja priešlaikinį gimdymą, žinduolius, erotinius ir nerimo sapnus, kuriuose atsispindi moters pažeidžiamumas.


Trečiame trimestre vis dažniau sapnuoja gimdymą ir būsimą vaiką. 


Naktiniai košmarai

 

Košmaras – tai nerimo sapnas. Jis kyla iš nežinios: moteris negali kontroliuoti to, kas su ja vyksta, ją kankina abejonės (kaip mane priims vyras? Ar būsiu gera mama? Ar sėkmingai išnešiosiu ir pagimdysiu?), baimės, kurios sąmoningame moters gyvenime lyg ir nepasireiškia, bet tūno pasąmonėje. Sapnas jas išlaisvina. Košmarus galima paaiškinti ir moters fiziologija: didėjanti gimda vis labiau spaudžia vidinius organus, kurie apie atsiradusius nepatogumus ,,informuoja” pasąmonę. Svarbus ir santykis su besikeičiančiu kūnu. Paprastai moteris jį puoselėja, gražina, treniruoja, pastojus būna sunku susitaikyti su didėjančiomis apimtimis. 


Kartais sakoma, kad košmarus dažniau sapnuoja moterys, kurios nėštumo metu patiria stresą, nesijaučia saugios, o fiziškai ir psichologiškai gerai besijaučiančios regi tik gražius sapnus. Jungo šalininkai teigia, kad sapnų turinys priklauso nuo to, kiek moteris savimi pasitiki, kokie jos santykiai su motina ir tėvu, būsimo vaiko tėvu, koks jos požiūris į gyvenimą. Jei moteris brandi kaip asmenybė, nėštumą priims ramiau. Visgi bent kartą per nėštumą košmarą susapnuoja kiekviena, ir visai nesvarbu, ji nėščia pirmą ar trečią kartą, nes kiekvienas nėštumas ir gimdymas yra kitoks. Tiesa, pastebėta, kad būsimos mamytės sapnai nėštumo pradžioje buvę gana ramūs, ritantis nėštumui į antrą pusę tampa vis labiau įtempti ir baisesni, tuo tarpu būsimo tėčio sapnai atvirkščiai – iš pradžių būna kupini nerimo, o nėštumui einant į pabaigą nurimsta. 


Jei sapnų daug, jie baisūs, dažni, vargina moterį ir ji bijo net akis sumerkti, patariama juos tiesiog užrašyti, bet neanalizuoti. Jei sapnas kartojasi ir vargina, vertėtų papasakoti jį specialistui. Labai svarbu, kad moteris stengtųsi sapne būti aktyvi, nesitenkintų aukos pozicija. Kaip tai padaryti? Perkelkite sapno siužetą į realybę ir apmąstykite, kaip derėtų elgtis, kaip kovoti, kad situacija taptų valdoma. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis