Kodėl sloga vaikus užklumpa ir vasarą

Daugelis tėvų su nerimu laukia rudens sezono ir naujų mokslo metų. Darželį ir mokyklą lankantis vaikas neretai parsineša namo „bacilų“, kurios išprovokuoja slogą, ima skaudėti gerklę ar atsiranda kosulys. Nors atrodo, kad vasarą galime pamiršti peršalimo ligas, vis dėlto sloga – dažna liga ir vasarą. Kodėl? 

Įvairiomis peršalimo ligomis neretai vaikai suserga vasarą. Mat šiltuoju metų laiku neretai mažiau saugome vaikų sveikatą, pamirštame, kad virusai siautėja ne tik žiemą. Vaikų imuninė sistema yra mažiau atspari negu suaugusiųjų, tad kartais pakanka mažajam karštą dieną suvalgyti ledų, perkaisti bėgiojant, per ilgai maudytis ir jis suserga. Vasaros peršalimo ligos dažnai būna klastingos, užklumpa netikėtai ir neretai vaikai jomis serga sunkiau nei žiemą. Taip yra todėl, kad organizmo imuninė sistema vasaros mėnesiais yra tarsi prisnūdusi, atsipalaidavusi.


Kaip gydyti slogą?


Sloga greičiau praeina, jeigu sulašiname vaikui nosies vaistų, tačiau kyla klausimas – ar tokie nosies purškalai yra saugūs? Galbūt daugeliui vaikų nosies vaistai ir nepadaro žalos, tačiau kai kuriems paveikia gleivinę, ir nestabdomos bakterijos keliauja giliau į kvėpavimo takus: nosiaryklę, gomurio tonziles. Tada mažylis gali susirgti rimtesnėmis ligomis. Reikėtų tausoti vaiko nosies gleivinę, po persirgtos slogos supurkšti gleivinę atnaujinančių aliejų, kurių galima nusipirkti vaistinėje. Šie aliejai ypač naudingi, jeigu buvo purškiami nosies vaistai. 


Kūdikiams iki pusės metų nerekomenduojami jokie nosytės purškalai – ją galima tik praplauti jūros vandeniu ar išvalyti. Iki pusės metų amžiaus kūdikio nosies gleivinė yra ypač jautri, ją galime sudirginti bet kuriais vaistais, nuo kurių gali prasidėti vadinamosios sausosios slogos, kai nosis nelabai „bėga“, tačiau sunku kvėpuoti per nosį.


Naujagimio ir kūdikio iki trijų mėnesių nosytė yra iš prigimties siaura ir atrodo, kad jam sunku kvėpuoti. Kartais tėvai pamanę, kad tai beprasidedanti sloga, purškia kūdikiui į nosytę įvairių vaistų. Pastarieji gali pažeisti jautrią nosies gleivinę ir sukelti alerginę ar sausąją slogą, paskatinti daugiau bėdų, dėl kurių teks kreiptis į specialistus. Nors kūdikis iki trijų mėnesių, atrodo, alsuoja sunkiai, su tuo būtina susitaikyti ir nieko, išskyrus nosies higieną, nesiimti. Pasitaiko kūdikių, kurie dėl sunkaus alsavimo negali žįsti. Tokiais atvejais reikėtų kreiptis į specialistus ir pasikonsultuoti, ką daryti. Patiems gydyti mažo kūdikio negalima.


Vasaros sloga


Vasaros sloga vaikas gali susirgti „pasigavęs“ virusą. Jeigu mažylis suslogavo, 7-10 dienų jam gali „tekėti“ nosis. Tačiau reikia žinoti, kad virusas ilgiau negu 10 dienų nesilaiko organizme, tad ir sloga turėtų po truputį mažėti ir išnykti. Jeigu užsitęsia ilgiau, o vaikas kvėpuoja sunkiai per nosį, geriau būtų pasitarti su gydytoju ir neleisti, kad išsivystytų sinusitas. Vasarą vaikas gali susirgti ir alergine sloga, kuriai būdingos vandeningos išskyros, paraudusios akys. Tokios slogos užklumpa mažuosius, kurie kartu su tėvais išsiruošė į kaimą ir pirmą kartą susidūrė su kai kuriais augalais, nepažįstamais organizmui alergenais.


Alerginė sloga, arba rinitas, gali tęstis kelias savaites ir praeiti, kai nebelieka kontakto su alergenu. Reikėtų permąstyti, kaip sloga prasidėjo, galbūt kartu su mažyliu apsigyvenote namelyje, kuriame yra pelėsis, arba nuvykote į kaimą, kuriame gausu įvairių žydinčių augalų. Rudenį galima nuvežti pas alergologus atlikti mėginių, taip žinosite, ko vengti kitą vasarą.


Vasara, kaip ir bet kuris kitas metų laikas, yra palanki peršalimo ligoms. Tad nepamirškime pasaugoti savo vaikų: neleiskime jiems suprakaitavus maudytis šaltame vandenyje ar valgyti šaltų ledų. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis