5 žaidimai su kūdikiais namuose

Kai už lango lyja arba kokia niūri diena, kad nosies kišti nesinori, pažaiskime su savo mažyliu tiesiog namuose, ant kilimo.

Žaidimų kilimas – 4 mėn. ir vyresniam


Paprasti akmenukai, lapeliai, kankorėžiai, gilės, žievės gabaliukai, kaštonai neretai duoda daugiau naudos nei pirktiniai žaislai, nes lavina kūdikio taktilinius (lytėjimo) pojūčius. Puiku, jeigu turite prisirinkę rudens gėrybių, jeigu ne, pamąstykite, ką įdomaus turite namuose, kad pritrauktų mažojo dėmesį. Svarbu, kad kūdikiui būtų įdomu čiupinėti. Tiks stambūs makaronai, stambios pupos. Paguldykite kūdikį ant kilimo, o visus daiktus išdėliokite toliau nuo jo, susidomėjęs kuriuo nors sieks, bandys verstis, vyresnis – ir šliaužti. Tai lavina ne tik kūdikio pojūčius, bet ir apskritai visą judesių raidą. Nepamirškite garsiai pasidžiaugti mažojo pastangomis. O svarbiausia – ir vėl atidžiai stebėkite, kad makarono ar pupos neįsidėtų į burnytę ir nepaspringtų jomis.  


„Kas ten?“ – 9 mėn. ir vyresniems


Maždaug su 9 mėn. amžiaus kūdikiu jau galima pradėti žaisti žaidimą „Aš padarau ir gaunu atsakymą“. Tai vadinamieji priežasties ir pasekmės žaidimai. Prie kankorėžių, gilių, kaštonų karolių (jei neturite prisirinkę, tiks stambūs makaronai ar pupos) priklijuokite įvairių spalvų medžiaginius kaspinėlius. Suslėpkite daiktus taip, kad kyšotų tik kaspinėliai. Jeigu kūdikis jau žengia pirmuosius žingsnius arba ropoja, eikite kartu ieškoti pasislėpusių žaisliukų, palikusių kyšoti savo „uodegytes“. Daiktus galima pridengti drabužiais, skara ir pan. Kai suras žaisliuką, patempę jį už „uodegos“, kartu įvardykite, koks tai daiktas, ir pagirkite mažylį. Tai tiesiog smagus žaidimas, lavinantis pastabumą. 


Batai – vyresniam kaip metų


Kai visi šeimos nariai namie, galite pažaisti smagų žaidimą. Į vieną krūvą sudėkite kelias poras batų (geriausiai – skirtingų spalvų) ir eikite su mažylių jų atrinkti. Paraginkite mažylį nunešti batą jo savininkui: tėčiui, sesei, broliui, senelei. Paprastai vaikai labai mėgsta šį žaidimą, o kartu mokosi, kas yra „didelis“ ir „mažas“ (tėčio ir sesės ar jo paties batai).


Metu į krepšį


Pasiruoškite didelį dubenį ar krepšį (tinka pintinė, popierinis dovanų krepšys ir pan.) Mėtymui tinka maži kamuoliukai. Dubenį ar maišelį padėkite ant kilimo. Mažylį pastatykite šalia (kuo vyresnis, tuo toliau) ir parodykite, kaip įmesti į dubenį. Mėtydamas mažylis mokosi vertinti atstumą, įtempti raumenis, nes jam juk reikia pataikyti į dubenį.


Mankšta – mokančiam vaikščioti


Su mažyliu visada smagu pajudėti ir pasimankštinti, tad priklausomai nuo jo gebėjimų išbandykite šiuos paprastus pratimus. Pašokinėkite kaip kamuoliukai, kartu kelkite rankas į viršų: tai kairę, tai dešinę, plokite, kraipykite galvas: „Taip, taip“, „Ne, ne“, pakilnokite pečius: „Nežinau, nežinau.“ Su mažesniu paropokite keturiomis vaidindami gyvūnėlius. Ši mankšta tiesiog smagus laiko leidimas su mama ar tėčiu. 

 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis