3 didžiausi jaunos mamos priešai: kaip jų išvengti

Auginant mažus vaikus didžiausią dėmesį skiriame jų priežiūrai, lavinimui ir sveikatai. Savi poreikiai neretai nustumiami į šalį ir tik labai prispyrus reikalui ar sušlubavus sveikatai, atsigręžiame į save: ar tinkamai maitinamės, ar pakankamai miegame ir t.t.

Jeigu esate skridę lėktuvu, tikriausiai prisimenate skrydžio pradžioje stiuardesių pateiktą instrukciją, kad atsitikus nelaimei, pirma deguonies kaukę reikia užsidėti pačiai, o tik tada uždėti vaikui. Perfrazuojant šią taisyklę – sveikus vaikus norinti užauginti mama turi pasirūpinti pirmiausia savo sveikata. Jūsų dėmesiui – 3 didžiausi mamos sveikatos priešai – netinkama mityba, vitaminų trūkumas bei patiriamas stresas ir įtampa.


#1 Netinkama mityba


Vaisiuose ir daržovėse gausu natūralių vitaminų bei mineralų, kurie padeda mums išlikti sveikoms. Kai kurie vitaminai bei mineralai yra kartu ir antioksidantai, todėl sudaro natūralią organizmo apsaugą, kovoja su įvairiais negalavimais, padeda saugotis ligų. Tam, kad su maistu gautume reikiamą kiekį vitaminų, per parą reikėtų suvalgyti apie 600 g šviežių vaisių ir daržovių, o jų suvalgome vos pusę šio kiekio. Atrodo, tik ką mėgavomės vasaros bei rudens gėrybėmis, todėl vitaminais, mineralais ir mikroelementais apsirūpinome visiems metams. Tačiau daugumai mūsų ima trūkti energijos ir jėgų, vos prabudusios jaučiamės pavargusios. Priežastis – ne tik spartus gyvenimo ritmas, pervargimas, įtampa, dietos, žalingi įpročiai, bet ir nevisavertė mityba. Per parą moteris turi gauti apie 40 įvairių maisto ir biologiškai aktyvių medžiagų, tačiau nė vienas maisto produktas tiek neturi. Vienintelį vitaminą D gamina pats organizmas veikiant UV saulės spinduliams, kitų atsargos turi būti nuolat papildomos. Tik kai kurių vitaminų, pvz., vitamino B12, atsargos kaupiasi, tačiau kitų vandenyje tirpių vitaminų ištekliai išsenka per kelias savaites. Vitaminų stokai ypač jautrios esame mes, moterys, nes mums tenka susidurti su organizmui metamais iššūkiais: nėštumu, gimdymu, žindymu.


#2 Vitaminų trūkumas


Vitaminai ir mineralinės medžiagos – tai svarbi, neturinti kalorijų maisto dalis, kuri turi būti gaunama kartu su juo.

Jei su maistu negaunama pakankamai vitaminų, išsivysto hipovitaminozė. Reikia gerai įsiklausyti į organizmo siunčiamus signalus. Sumažėjęs darbingumas, susilpnėjęs dėmesys, imunitetas, greitas nuovargis, bloga nuotaika, dirglumas, sutrikęs miegas, nesklandumai šeimoje dėl lytinio potraukio, slenkantys plaukai ir lūžinėjantys nagai – tai pirmieji požymiai, kad organizmas pavargo, išseko jo energijos, vitaminų ir mineralų atsargos. Kai trūksta svarbiausių medžiagų, jis nepajėgia kovoti su laisvaisiais radikalais, kurių ilgalaikis poveikis ląstelėms ir audiniams paskatina organizmą senėti. Mažėja protinės galios, pažeidžiama rega, vystosi periodontitas ir kitos organizmą naikinančios ligos.


#3 Įtampa ir stresas


Mažus vaikus auginančios moters organizmas patiria didelę įtampą: nemiegotos naktys, vaikų ožiukai ir ligos, nerimas dėl galimybės grįžti į darbą, karjeros ir motinystės derinimas... Moteris įtampą patiria tikrai dažnai ir yra jai itin jautrios. Viena dažniausių jaunų mamų problemų – nepakankamas miegas. Naktį prabundama dažnai, miegama trumpai, dieną pailsėti ne visada yra galimybės. Įtampa – grožio, sveikatos ir geros nuotaikos priešas. Patiriančių įtampą imuninė sistema tampa neatspari įvairioms virusinėms ligoms, didėja rizika susirgti vėžinėmis ligomis. Įtampa blogai veikia taip pat kraujospūdį, virškinimo sistemą ir širdies darbą, pakeičia hormonų reakcijas. Todėl moteriai, ilgai patiriančiai neigiamas emocijas, jeigu nėra galimybės vitaminų gauti su maistu, organizmą reikėtų „palepinti“ papildų kompleksais bent porą kartų per metus, ypač vėlyvo rudens ir žiemos bei pavasario mėnesiais, arba esant padidėjusiam maisto medžiagų poreikiui (pvz., susirgus peršalimo ligomis, pervargus, žindant ir pan.). Verta apsvarstyti savo dienotvarkę ir, jei įmanoma, ieškoti pagalbos, kuri leistų pailsėti auginant kūdikį – valanda pietų miego gali kompensuoti prarastą nakties miegą. Rūpinkimės savimi, kad turėtume jėgų pasirūpinti tais, kuriems reikia mūsų – kūdikiais ir vaikais.




Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis