Lego Duplo švenčia 50-metį: įdomiausi faktai ir konkursas! (Rezultatai)

Šiais metais „LEGO Group” mini patiems mažiausiems konstruotojams skirtų kaladėlių LEGO DUPLO 50-ties metų jubiliejų. Šia proga pasakojame kaladėlių istoriją ir kviečiame dalyvauti konkurse (žemiau).

Šios kaladėlės buvo sukurtos 1969-aisiais, tais pačiais metais, kai pirmą kartą istorijoje žmogus išsilaipino Mėnulyje. Jums spręsti, kuris iš šių įvykių svarbesnis žmonijai (pagalvokite, ar įmanoma „Apollo 11“ išardyti ir surinkti lenktyninį bolidą?). Bet tiek to, štai keletas svarbių įvykių, kurie nutiko per pusšimtį puikaus žaidimo metų.


Ludamus (žaisti)! DUPLO – kilęs iš lotynų kalbos!


Ar žinote, kad pavadinimas DUPLO yra kilęs ir lotyniško žodžio „duplex“, kuris reiškia „dvigubas“? Pirmą kartą šis pavadinimas buvo panaudotas 1969 metais dviejuose rinkiniuose 510 ir 511. Jie tiesiog buvo pavadinti LEGO DUPLO.


Ar žinote, kad LEGO DUPLO kaladėlės yra du kartus didesnės už įprastas? Šios kaladėlės yra suderinamos ir atitinka LEGO žaidimo sistemą (t. y., visos LEGO kaladėlės ir detalės gali būti sujungiamos), tačiau atrasti 2:1 proporcijas nebuvo lengva užduotis. Kaladėlių proporcijos 4:1 ir 3:1 buvo išbandytos dar prieš 1968 metus, kuomet antros kartos „LEGO Group” savininkui Godtfred Kirk Chriastiansen kilo idėja (miegant!) kaladėlių viršuje esančią iškyšą padaryti tuščiavidure. Nuo to laiko šias kaladėlės galima derinti su kitais LEGO elementais, o mažiausiems konstruotojams buvo pasiūlytas žaislas atitinkantis jų amžių ir raidą.


Žaidimas – tai natūralus vaiko susipažinimo su jį supančiu pasauliu procesas. Žaisdami vaikai suvokia, ką reiškia būti mylimam, laimingam ir reikalingam. Nuo pat gimimo iki ketverių metų vyksta spartus vaikų neurologinis vystymasis. Tai pats intensyviausias laikotarpis, kuomet mažyliai mokosi ir vystosi. Ką vaikai patiria šiame gyvenimo tarpsnyje, lemia kokie jie bus užaugę. Todėl visi LEGO DUPLO rinkiniai buvo kruopščiai sukurti tam, kad įkvėptų mažylius kūrybai ir šį potencialą galėtų išnaudoti žaisdami.


Tai patvirtina ir tyrimų rezultatai. „LEGO Group” apklausė daugiau nei 13 tūkst. tėvų visame pasaulyje, kaip jie vertina LEGO žaislus. Tyrimo rezultatai buvo paskelbti 2018 metais „LEGO Play Well” ataskaitoje. 94 proc. apklausoje dalyvavusiųjų respondentų patvirtino, kad LEGO skatina jų vaikų vaizduotę, 93 proc. manė, kad žaidimas padeda atskleisti vaikų kūrybiškumą, o 91 proc. tėvų patvirtino, kad žaisdami vaikai mokosi naujų dalykų. 84 proc. tyrime dalyvavusių tėvų mano, kad žaidimai padeda vaikams išsiugdyti įgūdžius, kurie bus naudingi jiems suaugus. O kas svarbiausia, net 91 proc. mano, kad žaidimas yra smagus užsiėmimas visai šeimai!


Lego
Lego
Gamintojo archyvo nuotr.



Zuikis ir jo draugai


LEGO DUPLO kaladėlės buvo suprojektuotos 1970 metų pabaigoje, o trečios kartos įmonės savininkas Kjeld Kirk Kirstiansen šiuos rinkinius nusprendė paversti atskiru prekės ženklu. Nuo to laiko LEGO DUPLO rinkinių dėžutės žymimos raudono zuikio logotipu. Žinoma, bėgant metams, šis zuikis buvo nežymiai patobulintas, tačiau taip ir liko prekės ženklo simboliu.


DUPLO rinkinius papildė ir kiti gyvūnai – arkliai, avys, karvės, drambliai, liūtai, net dinozaurai. Ką kalbėti apie kitus DUPLO veikėjus – ūkininkus, policininkus, gydytojus, kaubojus, ugniagesius gelbėtojus, mokslininkus, besivaidijančius vaikus ir jų hipsterius tėvus – visi jie leidžia lavinti mažojo konstruotojo vaizduotę, kurti istorijas ir žaisti vaidmenimis.


LEGO DUPLO kaladėlės yra skirtos vaikams nuo 1,5 metų amžiaus. Didelės ir spalvingos kaladėlės leidžia 18 mėn. pypliui tobulinti savo motorinius ir erdvinius įgūdžius, „ranka-akis“ koordinaciją, tyrinėti reiškinius ir jų priežastis. Papildomos detalės – figūrėlės, gyvūnai, transporto priemonės ugdo socialinius ir emocinius gebėjimus.


LEGO DUPLO vaikus moko susikaupti, pažinti raides, bet pirmiausia – šie rinkiniai lavina vaizduotę ir kūrybiškumą. „Reikia pabrėžti, kad žaidžiant vaikai greičiau išmoksta ir įgauna įvairios parties, todėl žaidimas su kaladėlėmis kasdien yra naudingas vaiko vystymuisi“, - sako vaikų ir šeimos psichologė Dorota Maciejec.



Lego
Lego
Gamintojo archyvo nuotr.



Produktų kokybė ir saugumas


„LEGO Group” nuolat tikrina ar LEGO DUPLO kaladėlės vaikams saugios. Saugumas ir kokybė visada yra pirmoje vietoje. Visi produktų elementai atitinka griežtus žaislų saugumo reikalavimus. Siekiant geriausios patirties žaidžiant fiziškai ar skaitmeniniu būdu, „LEGO Group“ produktus pritaiko kiekvienai amžiaus grupei, todėl vaikai saugiai gali žaisti imantis jiems įveikiamų iššūkių.


Prieš atiduodami savo gaminius į mažųjų genijų rankas, jie turi atlaikyti ne vieną sunkų išbandymą. Kol mažieji atradėjai juos galės kandžioti, trypti, mėtyti, nardinti į vandenį, mes taip pat pasitelkiame visas savo kūrybines pajėgas išbandydami savo gaminius ir testuojame juos taip, kaip jie turėtų, ir … neturėtų būti naudojami.

Norite sužinoti ir pamatyti, ką mes darome su kaladėlėmis? Pasižiūrėkite.





Artimiausi 50 metų ir vėliau


Jeigu LEGO® DUPLO® kaladėlė būtų realus žmogus – tikriausiai jis galvotų apie išėjimą į pensiją ir savo karjeros pabaigą. Tačiau šioms kaladėlėmis taip nenutiks. Skaitmeninimas ir technologijos atveria naujas žaidimo galimybes. Vaikai tampa naujo, plaukiojančio žaidimo pradininkais, kur susipina fizinis ir virtualus veiksmas. Visa tai jiems – tiesiog žaidimas.


Tokią – plaukiojančio žaidimo žaidimo patirtį suteikia naujos kartos LEGO DUPLO rinkiniai – garvežys ir krovininis traukinys, su 5 veiksmo kaladėlėmis ir mobiliesiems įrenginiams skirta programėle. Tai pirmieji LEGO DUPLO rinkiniai, kurie apjungia fizinį ir skaitmeninį žaidimą, suteikia vaikams dar daugiau galimybių tobulėti, žengti pirmuosius žingsnius į technologijų pasaulį bei mokytis koduoti.


Žaidimas kaladėlėmis ugdo ir įkvepia rytojaus koncertuotojus. Kas žino, kiek ateities visatos mokslininkų užaugs pradėję savo tyrinėjimus su LEGO DUPLO.


K*O*N*K*U*R*S*A*S


REZULTATAI: burtai lėmė, kad LEGO DUPLO laimėjo Ingrida K. iš Klaipėdos. Su laimėtoja susisieksime asmenine žinute.


Rašykite komentaruose po straipsniu LEGO jėga! ir vienam laimingajai/-jam, kurį lems burtai, padovanosime fantastišką LEGO DUPLO rinkinį. Laimėtoją skelbsime lapkričio 27 dieną šiame straipsnyje.



LEGO DUPLO
LEGO DUPLO
Gamintojo archyvo nuotr.


Užsakymo nr.: PT_60088

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis