Kaip prižiūrėti mišinėlį valgančio kūdikio burnytę?

Kaip pradėjus kūdikį maitinti mišinėliu keičiasi burnytės mikroflora ir kaip turėtų keistis burnytės, dantukų priežiūra? 

Maitinamo mamos pienu ar mišinuku vaiko dantys, jei yra neprižiūrimi, gali gesti. Pradėjus dygti pirmiesiems dantukams reikėtų mažinti naktinius maitinimus, nes kaip tik naktį dėl sumažėjusio seilėtekio dantys yra lengviau pažeidžiami ėduonies. Jeigu vaikas jau turi dantų ir būtinai norite jį toliau maitinti naktį, kiekvienąkart pamaitinus dantys turėtų būti nuvalomi.


Vaikui pradėjus valgyti įvairesnį maistą, tikėtina, kad jis gaus ir daugiau cukraus turinčių produktų, tai didina ėduonies riziką. Svarbu, kad pratindamos vaiką prie buteliuko mamos nepadarytų klaidos – nepradėtų duoti gerti saldintų skysčių, sulčių. Taip pat maitinimas iš buteliuko turi atlikti maitinimo, o ne nusiraminimo funkciją, reikėtų vengti duoti saldžių gėrimų ar pieno prieš nakties miegą, jeigu kūdikis jau turi išdygusių dantų.


Jeigu mažylis užmiega su buteliuku, akivaizdu, kad dantų jam jau neišvalysite ir jis visą naktį miegos su dantukų apnašomis. Kol kūdikis dar neturi dantukų, pakanka burnytę išvalyti drėgna servetėle. Kai dantukai dar tik pradeda dygti, gelbėja ant piršto užsimaunami silikoniniai šepetėliai, jais masažuojant dantenas lengvinamas dantų dygimo sukeltas nepatogumas, taip kūdikis pratinamas prie įprasto dantų valymo.


Pasirodžiusius pirmuosius dantukus reikėtų pradėti valyti jau įprastu šepetuku su šereliais ir dantų pasta. Vaikams iki 3 m. pagal Odontologų rūmų rekomendaciją reikėtų naudoti pastą, turinčią 500 ppm fluorido, tačiau pastos dėti labai nedaug – šerelius ja užtenka tik suvilgyti. Dantis reikia valyti ryte ir vakare sukamaisiais (šluojamaisiais) judesiais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis