Kaip padėti vaikui, kai skauda gerklę?

Mamos dažnai teiraujasi, ar faringitas labai pavojingas? Faringitas – nosiaryklės uždegimas, dažniausiai virusinės kilmės, apimantis žiočių lankus, galinę gerklės sienelę ir viršutinę nosies dalį. Vaikas skundžiasi, kad gerklytėje tarsi kažkas užstrigo. Gali šiek tiek pakilti kūno temperatūra. Faringitu serga įvairaus amžiaus vaikai, tačiau dažniausiai 3–5 metų. Ši liga nėra tokia pavojinga kaip laringitas.


Svarbiausi faringito požymiai: peršti ir skauda visas – matomas ir nematomas – gerklų dalis, todėl vaikui sunku nuryti ne tik maistą, bet ir seiles. Gali varginti sausas, gerklę dirginantis kosuliukas. Ji parausta, tampa jautresnė ir vaikas dar labiau kosėja. Tai tarsi uždaras ratas. Jei gerklės uždegimas nusileidžia žemiau, gali prikimti balsas, o jei „palipa“ į viršų, gali atsirasti sloga.


Vos pajutus, kad vaikas pradeda sirguliuoti, kimsta jo balsas, galima papurkšti vaistukų, pasitarus su gydytoju ar vaistininku. Tiesa, nei čiulpiamos priemonės, nei purškalai netinka kūdikiui ir vaikui iki 2 m., nes jie dar nemoka čiulpti ir neleidžia papurkšti gerklės vaistukų. Šiems mažyliams vienintelis būdas numalšinti gerklės skausmą yra šiluma. Galima užrišti medvilninę skarelę (vilnonė dirgina švelnią kaklo odą) ir girdyti šiltų skysčių. Tinka šilta medetkų, liepžiedžių, ramunėlių arbata, nes šios vaistažolės mažina uždegimą.


Esant gerklės uždegimui gali pagelbėti:


Druskos tirpalas (1 arbatinis šaukštelis stiklinei vandens). Tačiau mažylis iki 3 metų dar nemoka gargaliuoti ir skalauti burnytės.


Ligoniuko kojas galima pamirkyti šiltame vandenyje su druska. Kojose yra daug refleksinių taškų, tarp jų – ir kvėpavimo takų taškas (po procedūros patartina užmauti kojinaites).


Vaikui, kuris nėra alergiškas, galima duoti pačiulpti medaus. Jis turi mikroorganizmus naikinančių savybių, todėl taip pat gydo gerklės uždegimą. Tinka ir pastilės iš vaistinės.


Šiltos arbatos. Svarbu, kad nebūtų labai karštos ir nedirgintų gerklytės.


Jei vaikas neserga bronchine astma, tinka inhaliacijos su eteriniu eukaliptų aliejumi. Kartu su garais augalo medžiagos nusėda ant gleivinės ir mažina uždegimą.


Svarbu:


- gerklės negalima tepti nei jodo, nei kitais preparatais, kuriuose yra spirito.


- jeigu kyla kūno temperatūra, vaikas visada pradeda dažniau kvėpuoti. Kai ją numušame, reikėtų ir toliau stebėti, kaip jis kvėpuoja. Dažnas kvėpavimas gali rodyti bronchitą arba plaučių uždegimą, tad jau nereikėtų eksperimentuoti ir laukti, ar mažyliui pagerės, o iškart kreiptis į gydytoją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis