Kas gresia kūdikiui, jei jis pernešiojamas?

Keturiasdešimtoji savaitė – optimaliausias metas gimti, o jei gimdymas neprasideda iki 42 nėštumo savaitės, tuomet sakoma, kad vaikelis pernešiotas, jau privalu skatinti gimdymą, nes labai padidėja įvairiausių komplikacijų tikimybė ir gimdyvei, ir vaisiui. 

Praėjus gimdymo terminui, moters kūnas nebežino, kaip reikia elgtis, juk kažkodėl gimdymas neprasidėjo, hormonai išsiderinę ir gimdyvei būtina pagalba. Gimdant po termino, dažniau plyšta tarpvietė dėl to, kad vaikelis yra stambesnis, jo kaulai tvirtesni, galva sunkiau prisitaiko prie mamos dubens ir ėjimo takų. Tokiais atvejais dažniau taikomas instrumentinis gimdymas. Vaisių, kuris užsibuvo gimdoje, gali ištikti įvairiausi dusimo epizodai, jis gali pasituštinti į vandenis ir jo įkvėpti ir pan. Kaip tik siekiant apsaugoti vaisių, prireikia vakuumo arba moteriai gali tekti atlikti cezario pjūvį. Pagimdžiusi pernešiotą kūdikį moteris paprastai labiau kraujuoja, mat prasčiau traukiasi pertempta gimda, kyla didesnis užkrato pavojus.


Pernešiotą kūdikį gali varginti vadinamieji rūgščių ir šarmų pusiausvyros sutrikimai, paprastai tariant, vaikelio kraujas „parūgštėja“ dėl to, kad jis būna šiek tiek pridusęs. Mamos placenta, kuri tiesiog nudirbo savo darbą ir paseno, jau blogai veikia, vaisius mažiau aprūpinamas deguonimi, pasituština į vandenis, pats juos ryja. Mekonijaus įkvėpimas – viena iš dažnų naujagimių ligų, o kartais ir mirties priežasčių.


Pernešiotas naujagimis dažnai gauna mažesnį balą pagal APGAR skalę – blogiau kvėpuoja, blogiau juda, blogiau rėkia ir t. t. Po termino gimusiesiems dažniau pažeidžiamos smegenys dėl hipoksijos, t. y. deguonies trūkumo, jiems dažniau pasitaiko traukulių. Naujagimiui, kuris gimė pernešiotas, dažnesnė ir intrauterininė – įgimta infekcija.


Pernešiotas vaikelis didesnis, jo kaulai pakaulėję, gimdymas ilgesnis, tai labai vargina ir apsunkina gimimo procesą, kuris ir taip jau nėra lengvas pasivaikščiojimas. 


"Gimdyvei patarčiau klausyti gydytojų rekomendacijų. Nereta numoja ranka į vitamino D tyrimą. Atsiminkite, jog apie 1/3 -1/2 Lietuvos gyventojų stokoja vitamino D. Ne išimtis ir nėščiosios. Nėštumo metu, ypač rudens -žiemos laikotarpiu, tikrai tikslinga kasdien vartoti vitaminą D nuo 400 iki 1000 Tv. Pravartu prieš tai pasitikrinti, bet net neišsityrus, per daug nebus. Nėštumas vyksta sklandžiau, jeigu jokių deficitų nėra", - sako gydytoja ginekologė Ingrida Kravčenkienė. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis