Pamatykite, kaip atrodo kolekcinės „Barbie“ lėlės

Nuo vasario 9 d. visą mėnesį Kauno „Akropolyje“ veiks nemokama „Barbie“ paroda, kur bus galima išvysti kolekcines barbes. Tarp pristatomų lėlių – viena pirmųjų barbių, Barbė – astronautė, nėščia Barbė ir Barbė Frida Kahlo. Šios lėlės į parodą atkeliavo iš kolekcininkės Rūtos Ardišauskienės lobynų. Ypatingą eksponatą – savo vaikystės Barbės namą – parodai paskolino ir televizijos laidų vedėja Indrė Kavaliauskaitė-Morkūnienė. 



Rūtos Ardišauskienės kolekcinės lėlės barbės
Rūtos Ardišauskienės kolekcinės lėlės barbės
Rūtos Ardišauskienės asm. archyvo nuotr.



Skandalingiausios Barbės – pačios rečiausios ir brangiausios


Lėlės Barbės istorija neatsiejama nuo skandalų ir įdomesnių lėlių, laužančių stereotipą apie dailių formų blondinę. O kuo garsesnė lėlė, tuo ji retesnė ir tampa ypač kolekcininkų vertinama brangenybe. Kai kurios lėlės ypač brangios ir gali kainuoti 150 eurų ar dar daugiau, pasakoja Barbių kolekcininkė Rūta Ardišauskienė. Vienas ryškiausių pavyzdžių Barbės parodoje – lėlė Barbė, atrodanti kaip legendinė meksikiečių tapytoja Frida Kahlo.


NAUJIENA: žurnalą TAVO VAIKAS jau galite pirkti internetu. Įsigyti galite ir senesnių žurnalų. SPAUSKITE ČIA.


„2018 m. pasirodžiusi Barbė Frida Kahlo tapo tikra sensacija. Pirmiausia, ji įkūnija visišką Barbės stereotipo priešingybę. Frida Kahlo net tik neatitiko tradicinių grožio standartų, bet ir maištavo prieš bet kokias taisykles. Nepaisant to, kad visą gyvenimą ši menininkė kentė stiprų fizinį skausmą, jos kūryba, stilius ir asmenybė sulaukė pripažinimo visame pasaulyje. Beje, šios Barbės pasirodymas buvo lydimas skandalų: Fridos Kahlo dukterėčia pareiškė, kad „Mattel“ neturi autorinių teisių, leidžiančių lėlės pavidalu vaizduoti garsią menininkę. Meksikoje net buvo uždrausta lėlę pardavinėti. Žinoma, kaltinimai nebuvo pagrįsti ir šiandien viena įspūdingiausių Barbių – visiškai legali“, – šypsosi R. Ardišauskienė.



Rūtos Ardišauskienės kolekcinė lėlė barbė
Rūtos Ardišauskienės kolekcinė lėlė barbė
Rūtos Ardišauskienės asm. archyvo nuotr.


Kita ne ką mažiau garsi Barbė – nėščioji. Kaip pasakoja kolekcininkė, vos pasirodžiusi, ši Barbė sulaukė ne tik teigiamo dėmesio. „Daugybėje „blogiausių Barbės dizaino“ sąrašų pirmose vietose puikuojasi būtent nėščioji. Tačiau kolekcininkai tiesiog dievina jos mielą, mamos ramybę atspindintį veidą, o jos geidžiamumas dėl išskirtinio pilvo su kūdikiu kasmet tik auga. Labai džiaugiuosi, kad šią nuostabią ir žmogišką lėlę galės pamatyti Barbės parodos lankytojai“, – sako R. Ardišauskienė.



Rūtos Ardišauskienės kolekcinės lėlės barbės
Rūtos Ardišauskienės kolekcinės lėlės barbės
Rūtos Ardišauskienės asm. archyvo nuotr.



I. Kavaliauskaitės Barbės namas – šeimos relikvija


Barbių parodoje bus eksponuojamas ir Indrei Kavaliauskaitei-Morkūnienei priklausantis 1995 metų „Pink n Pretty“ versijos Barbės namas, su kuriuo ji žaisdavo vaikystėje. 


Žymi moteris džiaugiasi, kad išsaugojo ir Barbės namą, ir pačias lėles, ir tikisi, kad šie ypatingi žaislai bus įdomūs ne tik jos vaikams, bet ir anūkams.


„Saugoti ir perduoti vaikams savo žaislus kur kas linksmiau nei pirkti naujus. Manau, kad žaislai, jau turintys istoriją, moko vaikus tausoti daiktus, o ne kaskart parduotuvėje griebti naujus“, – sako žinoma moteris.



Indrės Kavaliauskaitės kolekcinis barbių namas
Indrės Kavaliauskaitės kolekcinis barbių namas
Indrės Kavaliauskaitės asm. archyvo nuotr.


Indrės Kavaliauskaitės kolekcinis barbių namas
Indrės Kavaliauskaitės kolekcinis barbių namas
Indrės Kavaliauskaitės asm. archyvo nuotr.




Naują žvilgsnį į Barbę sustiprins originalūs įvaizdžiai


Nuo aktorės iki astronautės – paroda kvies iš tikrųjų įsitikinti Barbės moto „Tu gali būti bet kuo“ realumu; gali tapti net stiliaus ikona – tai liudys Marilyn Monroe, Jennifer Lopez ir kitas įžymybes įkūnijančios Barbės.


Barbę ne tik kaip populiariosios, bet ir aukštosios kultūros atstovę bus galima išvysti jau didelio susidomėjimo sulaukusioje Lietuvos dizainerių kurtoje Barbės įvaizdžių kolekcijoje. Ši kolekcija sukurta pernai, švenčiant Barbės 60-ąjį jubiliejų. Kolekciją sudaro Ramunės Piekautaitės, Roberto Kalinkino, Kęsto Rimdžiaus ir kitų žymiausių Lietuvos dizainerių sukurti Barbės įvaizdžiai.


Barbės parodoje taip pat bus galima išvysti net 100 šiai parodai iš Estijos atvežtų lėlių „Barbie“. Lėlės leis pamatyti įvairioms kultūroms atstovaujančias Barbes ir net 60 metų siekiančią Barbės istoriją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis