Su kūdikiu namuose: smagūs užsiėmimai

Kartais mamos, pagimdžiusios kūdikius, užsidaro namuose, vis pabambėdamos, kad niekam neturi nei laiko, nei jėgų. O juk šis metas su mažutėliu – pats nuostabiausias: ne tik mezgate ypatingą judviejų ryšį, bet ir lavinate savo mažylį, ruošiate jį dideliems gyvenimo žygiams. Tegul buitis neužgožia to, kas svarbiausia.

Konsultuoja Jovita Starkutė, edukologė, visuminio šeimos ugdymosi studijos „Family Lab Academy“ įkūrėja.


Išties vaikučio auginimo laikas ir pirmieji metai yra ypatingi ir naudingi ne tik kūdikiui, bet ir tėveliams. Tačiau nuo kiekvienos šeimos nario sąmoningumo, suvokimo, įsitikinimų, nuostatų ir turimų žinių priklauso, koks tas laikas bus ir kaip bus praleidžiama kiekviena diena.


Dažnai mamoms greta visų kitų buities darbų rasti laiko kūdikio lavinimui tampa sudėtingiau arba lavinama pripuolamai, neatsižvelgiant į vaikučio raidos etapą, todėl sugalvotos veiklos jam gali būti neįdomios, neįtraukiančios. Visa tai, ką veikiame ar norime veikti su kūdikiais, turi būti atsižvelgta į jo amžiaus raidos tarpsnį bei gebėjimus.


Pirmaisiais gyvenimo metais vyksta spartūs raidos pokyčiai: kūdikis išmoksta apsiversti, ropoti, atsisėsti, vaikščioti ir t. t. Svarbu atminti, kad kiekvienas mažylis yra unikalus: vystosi savo tempu, turi savitą bendravimo stilių, individualiai reaguoja į žmones ir supantį pasaulį, todėl ir lavinantys bei vaiko raidą aktyvinantys užsiėmimai turi būti su tuo susiję. Svarbu neskubinti fizinės, pažintinės ir emocinės raidos, siūlant vyresnio amžiaus vaikams būdingas lavinimo veiklas, kurios mažyliui neįkandamos ir sunkios. Tikėtina, kad vaikučiui bus neįdomu, jo viena ar kita veikla nesudomins ir iš to nebus nei smagaus proceso, nei jokios naudos vaiko pažinimui.


Jausmai ir žmonės aplink


Viena iš sričių yra emocinė­socialinė raida, kai formuojasi vaiko sugebėjimas bendrauti su aplinkiniais emocijomis, garsais, mimika. Kūdikis jau per pirmą pusmetį geba stebėti žmonių veidus, klausytis, bendrauti garsais, jis siekia šalia esančių žmonių artumo. Vaiko vystymuisi svarbus yra fizinis kontaktas: kuo daugiau kūdikis apkabinamas ir glostomas, intensyviau perteikiamas saugumo ir artumo signalas, sužadinamos beveik visos pojūčių sistemos, skatinančios tolesnį vystymąsi ir ugdymąsi. Tad auginantiesiems mažylį svarbu patenkinti ne tik kasdienius jo poreikius, užtikrinant saugumo jausmą, tačiau būtinas įvairus bendravimas (kūno kalba, įvairiomis balso intonacijomis), žaidimas su jo amžiui tinkamomis priemonėmis.


Idėjos lavinimui: svarbu atminti, kad mamos ir tėčio kūnas, rankos, akys ir kt. yra geriausi lavinimo žaidimai. Žaisdamas mėgdžioja garsus, mimikas, liečiamas, glostomas kūdikis gali geriau girdėti balsus, širdies plakimą, uosti pažįstamą kvapą, tyrinėti veido bruožus, emocijas, nuotaikas. Todėl drauge žaiskite, pervystydami kūdikį. Jau nuo 3 mėnesių kūdikis domisi savo atvaizdu veidrodyje, todėl kambaryje pakabinkite veidrodį, kad vaikelis galėtų stebėti save ir savo veido išraiškas.


Pažintinė raida


Kita raidos sritis – pažintinė raida, kai vystosi suvokimas, supratingumas ir sąmoningumas. Vos gimę kūdikiai ima pažinti aplinkinį pasaulį, padedami penkių jutimų: matydami, liesdami, kišdami daiktus į burnytę ir ragaudami, užuosdami, girdėdami. Tačiau dažnai, kūdikiams pradėjus šliaužioti, ropoti ar vaikščioti ir tyrinėti namuose esantį pasaulį, tėveliams tai neatrodo taip įdomu, kaip patiems kūdikiams. Todėl jiems reikalinga įsisąmoninti, kad tik tokiais būdais mažyliai pradeda kaupti savo patirtį apie supantį pasaulį, o tėvų pareiga – padaryti jį saugų, apie tai kalbėti ir pasakoti.


Idėjos lavinimui: sudarykite saugias sąlygas paliesti įvairių tekstūrų medžiagas, esančias namuose: pūkuotą megztinį, ant jo esančias sagas, šiurkštų kilimą, įvairias kruopas, vandenį, maisto produktus ir pan. Pakabinkite ryškių spalvų žaislų ar paveikslėlių kūdikiui pasiekiamoje vietoje, lėtai judinkite juos. Turėkite pintinę įvairiausių buities daiktų, juos paslėpkite ir vėl parodykite. Paguldykite kūdikį tokiose vietose, kur jis gali stebėti judančius daiktus: saulės ir šešėlio raštus, tiksintį ant sienos laikrodį, judančius žaisliukus.


Kalbos raida


Kūdikio kalbos raida glaudžiai susijusi su jo motoriniu aktyvumu, fiziniu ir psichiniu vystymusi. Tai kalbinė kūdikio sritis: vystosi sugebėjimas tarti garsus, vėliau žodžius ir jų junginius, vystosi sugebėjimas suprasti kalbą. Mažas vaikas neįsimena žodžių ilgam, todėl pavadinimą reikia pakartoti, kai jis ir vėl pamato tą daiktą. Žodžiai išmokstami, kai objekto pavadinimas daug kartų pakartojamas vaikui girdint – skaitant knygeles, dainuojant, rengiant, valgant ir kitose situacijose.


Idėjos lavinimui: skirkite kūdikiui visą savo dėmesį, kalbėkite su juo, dainuokite, niūniuokite. Maloniu balsu pasakokite, ką šiuo metu darote. Šnekėkite su kūdikiu iš įvairių kambario vietų, kad jis pradėtų susieti garsą su vaizdu. Atlikdami kasdienius darbus, vardykite juos visus, kvieskite vaiką dalyvauti veikloje. Parodykite konkretų daiktą, įvardykite jį ir paskatinkite pakartoti.


Iš kur semtis įkvėpimo?


Iš tiesų mamoms ir tėčiams tarp visų kūdikio auginimo ir buities reikalų sunku rasti laiko, įkvėpimo ir idėjų vaikučio kasdieniam lavinimui. Nors internetas ir socialiniai tinklai mirga nuo įvairiausių idėjų mažųjų lavinimui, svarbu jas atsakingai atsirinkti, rasti priemonių bei kantrybės pasiruošti, o vėliau ir susitvarkyti po įvairiausių veiklų. Neretai tėveliai guodžiasi, jog sugalvojo namuose visokių veiklų, tačiau vaikutis visiškai nesusidomėjo.


Kaip sakoma, velnias slypi detalėse – gal nekreipėte dėmesio į mažylio nuotaiką, dienos ritmą ir nusiteikimą, amžiaus tarpsnį bei paties kūdikio gebėjimus? Nemažai tėvelių keliauja į įvairius mažiems vaikučiams siūlomus užsiėmimus, kuriuose gali išbandyti įvairiausių kūrybinių veiklų, stimuliuojančių visus pojūčius: matymą, klausymą, skonį ir uoslę bei lytėjimą. Ir tai išties puiki vieta pasisemti idėjų vaikų lavinimui bei kūrybiškam laisvalaikio praleidimui namuose. Tačiau svarbu žinoti, jog vaikučiams iki 1 metų reikėtų rinktis tik tas veiklas, kuriose drauge dalyvauja ir tėveliai – drauge veikia, daro ir tyrinėja su savo mažyliu. Svarbu nepaversti buvimo namuose laiko su vaiku kasdiene mokykla, kur vyksta kasdieniai suplanuoti užsiėmimai, veiklos, pamokėlės ir nuolatinis vaiko klausinėjimas.


Gero laiko su vaiku namuose priešai


Didžiausi kokybiško laiko su vaiku namuose priešai yra namų ruošos darbai, kurie drauge eina su kūdikio auginimo etapu: tai skalbimas, kambarių tvarkymas, maisto gamyba ir kt. bei telefonai, televizorius ir kiti technologiniai įrenginiai. Tačiau jei siekiate, jog net ir šis laikas būtų įdomus ir formuojantis vaiko įpročius, galvokite, kaip įtraukti net sėdintį ar žiūrintį mažylį į savo veiklas. Įtraukite į namų ruošos darbus – dėliokite, lankstykite skalbinius, jei tuo metu valote grindis, dulkes – duokite ir mažyliui skudurėlį valyti, jei gaminate valgyti – duokite įvairiausių įdomių įrankių ar indų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis