Ar maudyti kūdikį vandenyje su kalio permanganatu?

Neretai naujai iškepti tėvai, namo parsivežę pirmagimį, pasijunta nesaugiai. Klausimų kyla daugiau, nei yra atsakymų. Ir čia jiems į pagalbą atskuba negailinčios patarimų močiutės. Vienas iš mūsų girdėtų - maudant kūdikį naudoti kalio permanganato miltelius.

Dar ne taip seniai pirmas savaites, kol nenukritusi virkštelė, kuri seniau buvo laikoma didele žaizda, būdavo patariama naujagimį maudyti tik virintame vandenyje, įpylus kitame inde ištirpdytus (kad tiesioginis kontaktas nenudegintų odelės) kelis grūdelius kalio permanganato. Tačiau po atliktų tyrimų buvo nuspręsta šios medžiagos atsisakyti, o ją vartoti tik skyrus gydytojui.


Kadangi daugiabučių vandens kokybe skųstis negalime, šiandien į naujagimio maudynes žvelgiama gerokai paprasčiau. Kalio permanganatas dirgina ir sausina jautrią kūdikio odelę, mažina natūralias apsaugines savybes, taip skatindamas susidaryti pavojingus mikroorganizmus, todėl nerekomenduojamas. Virinti maudynėms skirtą vandenį ar ne, paliekama spręsti patiems tėvams. Labiau pabrėžiama vandens temperatūra. Kad nebūtų per šalta, ji turėtų būti 37 °C, o oro temperatūra – 23 °C šilumos.


Žurnalą TAVO VAIKAS pirkti internetu pigiau - tik 2.99 Eur/vietoj 3.99 Eur. Spausk NORIU!


Svarbu atminti, kad vanduo gan greitai vėsta, o karštesnis dėl galimo pavojaus kūdikiui draudžiamas. Ne mažiau svarbu, kad kitoje patalpoje, į kurią iš vonios iš karto bus nešamas mažylis, per daug temperatūra nesvyruotų – ji gali būti mažesnė vos keliais laipsniais. Jei mažylio nemaudote, o tik reikia apiplauti užpakaliuką, visais laikais rekomendacija buvo viena – mergaites būtina po čiaupu laikyti veidu į viršų (kad nešvarumai nepatektų į šlapimo ir lyties organus bei nesukeltų infekcijos). Lytines lūpas iš vidaus valyti griežtai draudžiama, kad netrukdytumėte išsiskirti natūralioms gleivėms, naikinančioms bakterijas. Ar maudysite, ar tik apiplausite užpakaliuką, labai svarbu tinkamai nusausinti raukšles, kad tose vietose oda nepradėtų šusti. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis