Kokiems vaikams gali būti taikoma delfinų terapija?

Lietuvos jūrų muziejuje bendravimo su delfinais užsiėmimai buvo pradėti rengti 2002-aisiais, o Delfinų terapijos centras įkurtas 2015-aisiais. Bendravimo su delfinais užsiėmimai nėra gydymo alternatyva, tačiau programa padeda žmonėms geriau jaustis, gerina pažinimo ir socializacijos įgūdžius, suteikia daug teigiamų emocijų, vandens aplinka yra tinkama įgyvendinti fizinės ir sensorinės reabilitacijos principus specialistams.


Su vaiku ar suaugusiuoju dirba delfinų treneris, socialinis darbuotojas, psichologas, kineziterapeutas, elgesio specialistas. Individualūs ir grupiniai bendravimo su delfinais užsiėmimai yra skirti žmonėms su fizine, protine negalia, sergantiems neurologinėmis ligomis, patyrusiems psichoemocinių traumų. 


Apie tai kalbame su Lietuvos jūrų muziejaus Delfinų terapijos skyriaus vedėja doc. dr. Brigita Kreivinienė.


Kokią negalią turintiems vaikams gali būti taikoma delfinų terapija?


Delfinų asistuojama terapija dažniausiai yra taikoma vaikams, kurie turi psichikos ir elgesio sutrikimą ar nervų sistemos ligų. Taip pat tenka dirbti ir su vaikučiais, kurie turi itin retų ar kitokių sutrikimų arba patyrė sunkių psichologinių, socialinių, emocinių išgyvenimų.


Žurnalą TAVO VAIKAS pirkti internetu pigiau - tik 2.99 Eur/vietoj 3.99 Eur. Spausk NORIU!


Kokie apribojimai taikomi?


Pirmiausia reikėtų akcentuoti, kad į terapinius užsiėmimus su delfinais priimame vaikučius, kurie arba turi negalią, arba yra išgyvenę traumuojančius įvykius ir jiems būtina pagalba. Tačiau, siekiant kuo daugiau pagelbėti mūsų užsiėmimuose dalyvaujančiam vaikučiui ir jo šeimai, atkreipiame dėmesį į keletą svarbių aspektų. Pirma, dalyvaujantis vaikas turi nesirgti užkrečiamomis ar infekcinėmis ligomis. Antra, negali turėti kitų kontraindikacijų, kurios gali nulemti sveikatos pokyčius, pavyzdžiui, jeigu yra kaulų trapumas (dažni lūžiai), generalizuota epilepsija, nekontroliuojama vaistais, onkologinė liga, tam tikros alerginės reakcijos, stomos ir pan. Turime kontraindikacijų sąrašą, tačiau kiekvieną dalyvį vertiname individualiai ir, prieš priimdami, aptariame su tėveliais, į ką būtina atkreipti dėmesį, bei papildomai rekomenduojame pasikonsultuoti su gydančiu arba tam tikros specializacijos gydytoju.


Ar centras pajėgus priimti visus norinčiuosius? Kiek daugmaž jų sulaukiate per mėnesį ar metus? Kokio amžiaus jūsų klientai?


Galiu pasakyti, kad centras pajėgus priimti beveik visus norinčiuosius. Kartą per metus, ne anksčiau kaip spalio mėnesį, Lietuvos jūrų muziejaus Delfinų terapijos centras pradeda registraciją į delfinų asistuojamos terapijos užsiėmimus. Dokumentai būna paskelbti www.muziejus.lt bei išplatinami pranešimai spaudai. Registracijos laikas – 2–3 savaitės. Per šį laiką yra būtina atsisiųsti anketą, ją užpildyti ir siųsti mums registruotu paštu pasirašytą. Su registruotais dalyviais dirbame visus ateinančius metus. Paprastai stengiamės priimti visus, nebent tėveliai anketoje nurodo, kad atvyktų tik gavę paramą. Mes paramos ieškome ir turime ilgalaikių rėmėjų, kurie pas mus organizuoja paramos stovyklas, tačiau pasitaiko, kad tam tikros vaikų istorijos rėmimo neranda, todėl laukimas gali persikelti į kitus metus.


Nuo kokio amžiaus siūlytumėte pamėginti vaikui taikyti delfinų terapiją?


Lietuvoje tikrai neblogai išvystyta pagalbos sistema, dirba Ankstyvosios pagalbos, Raidos centrai, galima rasti puikių individualiai dirbančių specialistų, todėl reikėtų vengti atvykimo pas mus be diagnostikos. Vaikučio raida iki septynerių metų yra itin imli pokyčiams, todėl tikrai siūlau nedelsti ir kreiptis pagalbos kuo anksčiau, esant įtarimų, jog kažkas galėtų būti kitaip, bei gauti ankstyvąją pagalbą.


Apie delfinų asistuojamą pagalbą siūlyčiau galvoti ne anksčiau kaip vaikučiui sulaukus 4–5 metų. Kai šeima pas mus atvyksta su išsamiais vaiko diagnostikos išrašais, mūsų specialistams žymiai lengviau dirbti. Delfinų asistuojama terapija yra papildomas pagalbos metodas, kai dalyvauja vaikas, delfinas, socialinių ar medicinos mokslų krypties specialistas, delfinų specialistas. Mes turime nemažai galimybių padėti, nes kartu su delfinų terapija yra organizuojama ir papildoma pagalba: relaksacijos, sensorinės integracijos, judesio lavinimo, meninio ugdymo, struktūruoto mokymo (TEACCH) užsiėmimai. Baigiame įrengti sensorinės integracijos laboratoriją, vaizdo analizės laboratoriją ir kitąmet prasiplėsime.


Kiek trunka vienas užsiėmimas? Papasakokite, kaip jis vyksta. Kokios trukmės turėtų būti visas kursas?


Vieno užsiėmimo su delfinais trukmė yra 30 minučių. Paprastai siūlome atvykti į dviejų savaičių programą (kursą): nuo pirmadienio iki penktadienio. Šiomis dienomis organizuojami užsiėmimai su delfinais, papildomos veiklos ir specialistų konsultacijos. Savaitgalį siūlome šeimos pažintinę programą Lietuvos jūrų muziejaus komplekse nemokamai. Koks poveikis pastebimas? Kiekvienas atvejis labai individualus. Paprastai realistiškai ir pamatuotai iškelti tikslai, kurie aptariami kartu su šeima, yra pasiekiami, aptariama, ką būtina tęsti namuose, į kokius aspektus atkreipti dėmesį. Lietuvos jūrų muziejaus publikuoti moksliniai straipsniai kartu su universitetų mokslininkais atskleidė, jog dažniausiai gerėja miegas, dėmesio sukaupimas, sumažėja agresyvios elgsenos, stereotipinių judesių, atsiranda daugiau verbalinės kalbos raiškos, mažėja stresas šeimai, geriau atliepiamos sensorinės sistemos.


Ką gali delfinai?


Delfinas sugeba jausti žmogaus nuotaikas, supranta gestus, pats prašo dėmesio – kalbindamas, žaismingai mesdamas kamuoliuką ar taškydamas vandeniu. Ši bendravimo forma yra itin veiksminga ne tik vaikams, kurie dėl negalios yra uždari, nelinkę bendrauti, bet ir jų šeimos nariams: stebėdami, kaip vaikas atsiskleidžia, bendraudamas su delfinais, tėvai iš naujo pažįsta savo vaiką, formuojasi naujas, dar tvirtesnis ir artimesnis tarpusavio ryšys. 


Naujas žurnalo "Tavo vaikas" kovo numeris - jau prekyboje! Įsigyti galite ir pigiau internetu - už 2.99 EUR vietoj 3.99 EUR. Prenumeruoti žurnalą ir gauti dovanų galite čia - PRENUMERUOTI, arba tel. 8 5 2477730.


Žurnalo
Žurnalo "Tavo vaikas" kovo numeris
Redakcijos archyvo nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis