Mergaičių higiena ir kitos intymios paslaptys

„Anądien, prausiantis dukrai, atkreipiau dėmesį, kad mano šešiametė užpakaliuką ir savo intymią vietelę prausia ta pačia vaikams skirta dušo žele, kaip ir visą kūną. Ar ji neišprovokuos kokio nors makšties uždegimo? Kaip patartų gydytojai ginekologai?“

Štai toks vienos mūsų žurnalo skaitytojos klausimas visai netikėtai atskriejo į redakcijos elektroninio pašto dėžutę. Kokios intymios bėdos tyko mažų mergaičių? Kaip prausti, ką daryti atsiradus paraudimams? Kada vesti pas ginekologą? Pateikiame dažniausiai gydytojams ginekologams užduodamus klausimus.


Kaip derėtų prižiūrėti intymias mergaičių vietas? Kaip ir kuo praustis?


Anot gydytojų ginekologų, moters – nesvarbu, ar tai būtų maža mergaitė ar brandi dama – intymios vietos reikalauja kiek kitokios higienos, mat makšties pH ne toks pat kaip odos – dėl to ši ypač jautri.


Pirmiausia reikėtų atminti, kad minėtų vietų prausimui jokiu būdu netinka muilas ar dušo želė – šios priemonės gali sukelti niežulį, deginimą, labai išsausinti ir sudirginti gleivinę, kitaip tariant suardyti biologinę mikrofloros pusiausvyrą. Vietoj jų geriau naudoti specialiai intymiai higienai sukurtą produktą, juolab kad dabar jų yra skirtų įvairiems moters amžiaus tarpsniams: mergaitėms iki menstruacijų, lytinės brandos sulaukusioms moterims, menopauzės laikotarpiui ir pan. Praustis geriausia po šiltu, tekančiu vandeniu, patartina turėti ir atskirą rankšluostį, skirtą būtent intymioms vietoms nušluostyti.


Būtina žinoti, kad intymioms vietoms prausti skirtos priemonės gaminamos kiek kitaip nei paprasti kūno odai skirti prausikliai. Jų pagrindas – švelnios augalinės kilmės plovimo medžiagos ar medžiagos, artimos organizmo gaminamoms, kurios užtikrina gerą savijautą. Populiariausios intymių prausiklių sudėtinės dalys – tai alavijo, šalavijų, ramunėlių, medetkų, islandiškosios kerpės ekstraktai, pieno rūgštis. Jos naikina „blogąsias“ bakterijas, saugo nuo uždegimų, palaiko ar atstato natūralią makšties floros rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, pastarosios nesausina ir nedirgina.


Ar tikrai, kad neužkrėstume bakterijomis, mažas mergaites reikia prausti nuo lytinių lūpų išangės link?


Tikrai. Priešingu atveju, bakterijos iš žarnyno labai lengvai „nukeliaus“ į makštį ir taps uždegimo priežastimi. Vyresnes mergaites būtina mokyti teisingai pasivalyti užpakaliuką, nuo makšties link išangės, o ne atvirškčiai, popieriumi vos prisiliesti, TĄ vietą nusausinti, o ne trinti. Gydytojų ginekologų teigimu, pasitaiko ir tokių atvejų, kai tualetinis popierius, juo valantis pasišlapinus ar pasituštinus, labai spaudžiamas prie odos ir dėl to susisuka į rutuliukus bei „nukeliauja“ giliau į makštį. Tai taip pat gali sukelti uždegimą, o svetimkūnį gali pašalinti tik medikas.


Tiesa ar ne, kad lytinės lūpos suauga dėl per menkos higienos arba per dažnai prausiant mergaitę?


Ko gero, visos mamos vienodai prižiūri savo mažyles: pasituštinusias apiplauna, pervysto. Mergaitę kasdien reikėtų apiplauti, rekomenduojama naudoti specialiai mergaičių intymiai zonai skirtas prausimosi priemones. Prausti patariama išorinus lytinius organus, jokiu būdu, nekišti priemonių giliai į makštį.


Naujagimei mergaitei tarp lytinių lūpų būna tirštų baltų apnašų. Ką su jomis daryti? Nuplauti?


Tai vienas dažniausių jaunų mamų klausimų. Naujagimių išskyros, anot gydytojų ginekologų, kitokios. Šių baltų, kartais net kraujingų išskyrų, ant lytinių organų būna dėl to, kad mažyles dar veikia mamos hormonai. Jų po kelių savaičių paprastai nebelieka. Kaip elgtis mamai? Dukrą prausiant stengtis išskyras švelniai pavalyti vandenyje arba kūdikiui skirtame aliejuje pamirkytu vatos tamponėliu.


Mamos skundžiasi, kad jeigu per kelionę mergaitė kartą du pasišlapina ar pasituština ir jos užpakaliuko nenuplauna po tekančiu vandeniu, šis labai greitai parausta.


Galima užpakaliuką nuplauti šiek tiek vėliau ir odelė nurims. Galbūt vertėtų jį patepti kūdikių higienai skirtu aliejuku, puikiai tinka su vitaminais A, E.


Kas lemia vulvovaginitus, lytinių organų uždegimus?


Mažų mergaičių lytinių organų uždegimai labai skiriasi nuo suaugusių moterų. Dažniausiai tai būna išorinių lytinių organų uždegimai, mat mergaičių anatomija (nėra lytinio plaukuotumo, šlaplė, vulva ir išangė labai arti viena kitos) labai palanki patekti įvairiems nešvarumams iš žarnyno. Neretai makšties prieangio uždegimą išprovokuoja ir antibiotikai, kai kurios lėtinės ligos, pavyzdžiui, cukrinis diabetas. Uždegimai greitai vystosi ir tuomet, kai mergaitė turi spalinukių. Suaugusioms moterims būdingais grybelinės kilmės uždegimais, anot gydytojų ginekologų, mažos mergaitės paprastai neserga. Netgi jei mama nėštumo metu sirgo pienlige, gimdymo metu naujagimei ji nepersiduoda.


Kalbant apie lytinių organų uždegimų simptomatiką, ji tiek mažoms mergaitėms, tiek suaugusioms moterims – gana panaši. Vargina gausios išskyros, niežulys, oda parausta, būna nemalonu ar kartais net skausminga šlapintis. Nekreipti į tai dėmesio negalima, nes uždegimas gali tik stiprėti. Kaip padėti? Uždegimų gydymas dažniausiai būna vietinis – specialiais tepalais, kremais, aliejais, vonelėmis ir pan.


Ar tiesa, kad mažai mergaitei tinka tik medvilninės kelnaitės?


Tai apskritai nuo amžiaus nepriklauso, visų mūsų kelnaitės turėtų būti medvilninės. Paauglės mėgsta gražias sintetines kelnaites, higieninius įklotus dėtis kasdien, paskui būna rimtų bėdų: negali naudoti tamponų, įklotų, kai prasideda mėnesinės, nes viskas, kas prisiliečia prie lytinių organų, sukelia didžiulį nepatogumą, kartojasi užkrečiamosios ligos. Ypač paauglės, bijodamas sutepti gražias kelnaites, kasdien naudoja įklotus. Tada oda nekvėpuoja ir, matyt, prasideda alerginė reakcija ir neaišku, iš kur atsiranda nemalonus dirginimas. Mergaitės išgyvena, kad per ovuliaciją būna „šlapios“ kelnaitės. Jeigu tik tomis dienomis naudos įklotus, nieko bloga neatsitiks.


Kada mergaitę atvesti pirmą kartą pas ginekologą?


Kol mergaitė, nereikia vesti, jeigu nėra bėdų. Bet atkreipti dėmesį reikėtų į kai kuriuos dalykus.


* Mergaitė iki 13 m. turėtų pradėti vystytis, t. y. turėtų pradėti augti krūtys, atsirasti plaukų intymiose vietose. Jeigu 13–14 m. mergaitei nepradėjo didėti krūtys, neatsirado plaukų, reikėtų pasidomėti, kodėl. Tai gali būti vėlyvoji lytinė branda, tačiau tai pasakyti gali tik gydytojas.


* Iki 16 m. turėtų atsirasti mėnesinės. Jeigu jų nėra, būtina mergaitę parodyti ginekologui.


* Taip pat pasirodyti gydytojui mergaitė turėtų, jeigu mėnesinės buvo ir išnyko arba pradėjo retėti.


* Į gydytoją kreipkitės ir tada, jeigu mergaitei niežti lytinius organus, ji skundžiasi, kad skauda, jaučia nepatogumą. Taip pat jeigu skauda pilvą, pediatras neranda priežasties. Tada reikėtų padaryti echoskopiją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis