Tarptautinės Amerikos mokyklos Vilniuje darželis – džiaugsminga ir įvairiapusė ugdymo pradžia  

Tarptautinėje Amerikos mokykloje Vilniuje (AISV) mokosi daugiau nei 30 tautybių vaikai, tarp jų ir lietuviai. Tokia daugiakultūrė aplinka yra unikali ir itin palanki terpė visapusiškam asmenybės ugdymui. Po AISV stogu mokosi ir darželinukai, ir tarptautinio bakalaureato diplomo programos abiturientai. Čia laukiami vaikai nuo trejų metų.

„AISV darželio programa (angliškas pavadinimas – Pre-K), kuri remiasi amerikietiškais ir tarptautiniais ugdymo standartais, leidžia vaikams per lavinamuosius žaidimus ir kitą veiklą nuo pat ryto būti įtrauktiems į akademinę ir socialinę veiklą, o kiekvieno asmeniniai talentai čia yra nuolat puoselėjami ir skatinami“, – pasakoja AISV darželio ir pradinių klasių programų koordinatorė Robin MacArthur.


Vaikams išmokti naują kalbą – nesudėtinga


Ugdymo ir visa kita veikla AISV darželyje, kaip ir mokykloje, vyksta anglų kalba. „Nors ir ne visi vaikai pradėdami lankyti darželį kalba angliškai, tačiau tai jiems nekliudo sklandžiai įsilieti į grupę, bendrauti ir kartu žaisti“, – pasakoja pačių jauniausių darželinukų mokytoja Renata Lazarevičiūtė-Sinkevičienė.


Ji sako, kad sklandžiam vaikų integravimuisi kalbiniai barjerai nesudaro jokių sunkumų. „Tokiu būdu lavinama ir gimtoji kalba, nes jos mokėjimas yra ypatingai svarbus. Lietuvių, kaip gimtosios kalbos, pamokos lietuviams moksleiviams mūsų mokykloje vyksta nuo pirmos iki dvyliktos klasės, tad vaikai auga puikiai mokėdami dvi kalbas“ – sako R. Lazarevičiūtė-Sinkevičienė.


Jos teigimu, kalbiniai įgūdžiai susiformuoja gana greitai ir natūraliai, nes visa ugdomoji veikla vyksta anglų kalba, be to – atsiranda natūrali motyvacija susikalbėti su draugais.


Mokomės motyvacijos nuo mažumės


14 metų šioje ugdymo įstaigoje dirbanti pedagogė Inga Jaruševičienė sako, kad AISV tarptautinėje aplinkoje ugdomi pasaulio piliečiai, o darželio programa suteikia tvirtą pagrindą: lavinami ne tik akademiniai gebėjimai, bet ir formuojamas požiūris į mokymąsi, t.y. skatinamas vaikų smalsumas, iniciatyvumas, kūrybiškumas bei socialiniai gebėjimai. Vaikai su dideliu džiaugsmu ir motyvacija kasdien eina į darželį.


„Stengiamės pamatyti kiekvieno vaiko išskirtinius gebėjimus, surasti tas sritis, kuriose jam sekasi geriausiai. Tokiu būdu skatiname vaikus dar labiau tobulėti“, – kalba I. Jaruševičienė.


Ji pasakoja, kad viena iš mokyklos tradicijų – kas mėnesį vykstantys apdovanojimai darželinukams ir moksleiviams, kurie geriausiai atspindi tarptautinio bakalaureato programos moksleivio savybes (IB learner profile) –  principingumą, drąsą rizikuoti, atvirumą ir žingeidumą, mąstymą, rūpestingumą, komunikabilumą ir kt. Tad šios savybės ir filosofija yra diegiama nuo pat darželio. „Vaikai su pasididžiavimu priima apdovanojimus bendrame susirinkime, į kurį kviečiami ir tėveliai, o po jo vaikai valgo šventinius pietus su mokyklos direktoriumi“, – apie AISV kasdienybę pasakoja I. Jaruševičienė.


Socialinis ir emocinis augimas – itin svarbūs


Pasak darželio auklėtojų, čia kiekvienas vaikas apgaubiamas dėmesiu, nes grupės yra nedidelės – apie 10-16 vaikų su dviem pedagogais kiekvienoje jų.

 

AISV skatinamas individualumas, tačiau tuo pačiu ir bendruomeniškumo jausmas: „Darželinukai kartu su visa mokyklos bendruomene dalyvauja mokyklos šventėse ir renginiuose, kurių ypač gausu: švenčiame Užgavėnes, Knygų savaitę, Heloviną, Padėkos dieną, Olimpinę dieną, kartu dalyvaujame Kalėdiniame koncerte. Darželinukai taip pat susidraugauja su viena iš pradinių klasių ir visus metus lankosi vieni pas kitus draugiško skaitymo projektui – vyresnieji skaito knygas mažiesiems“, – vardija R. Lazarevičiūtė-Sinkevičienė.


Pasak jos, kita ilgametė mokyklos tradicija – kiekvieną rytą prie mokyklos vartelių vaikus pasitinkantys mokytojai ir direktorius.


Dar viena unikali ir didžiulį pasisekimą turinti darželio tradicija – tai tėvelių įtraukimas į ugdymo procesą, kviečiant juos pristatyti vaikams įvairias šalis, kultūras ir profesijas. „Tokiu būdu puoselėjame tarpkultūrinį pažinimą ir bendruomeniškumą“, – sako pedagogė.


Įvairi veikla darželyje – su profesionalais


Darželio grupėse yra vadovaujamasi edukacine programa, kuri yra suskirstyta į modulius pagal temas: „Pavyzdžiui, šiuo metu gvildename temą „Viskas apie mane“. Šis modulis trunka apie mėnesį ir visa veikla tuo metu yra susijusi su parinkta tema: žodyno lavinimas, ryto skaitiniai, darbeliai, eksperimentai, žaidimai, taip pat teminės išvykos, kurias organizuojame kas mėnesį“, – pasakoja I. Jaruševičienė.


Darželio grupėse visą diena veikla struktūruota, o be pagrindinių auklėtojų, kelis kartus per savaitę pamokas veda mokytojai specialistai: muzikos, kūno kultūros, technologijų, literatūros. „Kiekviena diena yra dinamiška, todėl vaikams nenusibosta. Pageidaujantieji lieka iki vakaro prailgintos dienos grupėje arba renkasi popamokinius būrelius“, – sako specialistė.


AISV darželis
AISV darželis
Partnerio archyvas


Tėvai išsamiai supažindinami su kasdienine veikla ir vaikų pasiekimais


Darželinukų tėvams 3 kartus per metus siunčiami pasiekimų įvertinimai ir aprašai, kuriuose aptariamos visos ugdymo sritys, be to, reguliariai skiriamas laikas individualiems susitikimas su mokytojais. „Naudojame ir specialią mobiliąją aplikaciją, kuri padeda  tėvams gauti naujienas realiu laiku apie tai, ką veikia jų vaikai: siunčiame nuotraukas, garso įrašus su dainelėmis, dokumentuojame jų piešinius ir darbelius“, – pasakoja pedagogės.


Kiekvieną penktadienį tėvai gauna ir naujienlaiškį, kuriame pateikiama išsami informacija apie praėjusios savaitės veiklą bei ateinančios savaitės programa.


Pagrindiniai AISV darželio privalumai:

·      tarptautinė ugdymo sistema daugiakultūrėje aplinkoje;

·      visapusiškas ugdymas anglų kalba:

·      dėmesys kreipiamas ne tik į akademinius gebėjimus, bet ir lavinamas smalsumas, kūrybiškumas, iniciatyvumas, motorika, socialiniai įgūdžiai;

·      nedidelės grupės (10-15 vaikų), todėl dėmesys skiriamas kiekvienam, skatinamas asmeninis potencialas;

·      stipri ir nuolat puoselėjama mokyklos bendruomenė;

·      ugdymo tęstinumas – nuo darželio iki vidurinės mokyklos.


AISV
AISV
Partnerio archyvas

Daugiau informacijos

www.aisv.lt



Užsakymo nr.: PT_63564

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis