Kaip teisingai atlikti inhaliacijas namų sąlygomis

Inhaliacijos namų sąlygomis Inhaliacijos (arba kvėpavimas garais) nėra vadinamųjų peršalimo ligų profilaktinė priemonė, tačiau yra labai naudingos susirgus viršutinių ar apatinių kvėpavimo takų ligomis. Šilti garai sudrėkina kvėpavimo takų gleivinę, suskystina sekretą, tad tampa lengviau kvėpuoti ar atsikosėti.

Ką garinti?


Naudingi gali būti paprasto vandens garai, tačiau geriau kvėpuoti negazuoto mineralinio vandens arba fiziologinio 0,9 proc. natrio chlorido tirpalo (jo galima nusipirkti vaistinėse) garais. Vienos populiariausių inhaliacijų yra su eteriniais aliejais, pavyzdžiui, mentoliu, eukaliptu, tačiau jos tinka tik nealergiškiems vaikams, nes gali paūmėti alergijos, jeigu mažylis jautrus kokiai nors žolelei. Į garinamą vandenį galima įpilti specialiai inhaliacijoms skirtų preparatų, tačiau su jais derėtų elgtis irgi atsargiai dėl galimos alergijos. Nors daugeliui mamų atrodo, kad naudingiau garinti eterinius aliejus ar žolelių ekstraktus, tačiau inhaliacijos su mineraliniu vandeniu niekuo nėra prastesnės. Priešingai, mažam vaikui jos saugesnės, mat nealergizuoja. Kvėpavimas vandens garais nepadarys žalos vaiko sveikatai, o teiks naudos, nes vienai- dviem valandoms palengvins jo kvėpavimą.


Kaip garinti?


  • Kūdikiui ar mažam vaikui paprasčiausia naudoti specialius garinimo aparatus. Šiuo garintuvu saugu ir paprasta naudotis – į aparato talpą įpilama vandens arba kitos inhaliacijai skirtos priemonės, įjungiama į elektros lizdo kištuką ir lieka kvėpuoti garais.


  • Paprasčiausias būdas su vaiku užsidaryti vonioje ir paleisti karšto vandens srovę. Pirmiausia reikia pastovėti prie vonios, o vėliau kur nors patogiau įsitaisyti, nes nedidelė vonios kambario patalpa greitai prisipildo garų ir mažyliui tampa lengviau kvėpuoti. Tai gali būti pirmoji pagalba prasidėjus laringito priepuoliui.


  • Ligonėliui būtų gerai leisti pakvėpuoti garais du-tris kartus per dieną. Inhaliacijos tinka net ir visai mažam, per mėnesio amžiaus kūdikiui, tačiau labai svarbu, kad jos būtų saugios.


Kiek laiko?


Kad būtų teigiamas poveikis kvėpavimo takams, paprastai reikia pakvėpuoti apie 10 min. Todėl prieš duodant pakvėpuoti garais vertėtų pasirūpinti, kad mažylis turėtų ką veikti. Paruoškite jam knygelių, žaisliukų, kad atsipalaidavęs žaistų ir ramiai įkvėptų garų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis