Lietuva jungiasi prie pasaulinės kampanijos neišnešiotiems naujagimiams ir jų šeimoms

Neatskirkite. Kartu vardan didesnio artumo (angl. Zero separation. Together for better care!)– su tokiu šūkiu šiandien visame pasaulyje pradedama kampanija, kuria siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į koronaviruso aiškiai parodytą problemą – neišnešiotų naujagimių atskyrimą nuo tėvų.

Kampanijos, kurią Lietuvoje įgyvendina Lietuvos neišnešiotų naujagimių asociacija „Neišnešiotukas“, tikslas – per tikras žmonių istorijas bei moksliniais tyrimais grįstą medžiagą informuoti visuomenę apie tėvų ir vaikų ankstyvo atskyrimo padarinius ir parodyti, kokį teigiamą poveikį ilgalaikei kūdikio sveikatai daro neonatologijos centruose teikiama į šeimą orientuota naujagimių priežiūra.


„Prasidėjus pasaulinei pandemijai ligonės ir sveikatos priežiūros įstaigos ėmėsi įvairiausių apsaugos priemonių, padedančių stabdyti viruso plitimą. Ne išimtis ir neonatologijos centrai – buvo apribotas juose gulinčių neišnešiotų naujagimių ir jų mamų lankymas. Lietuvoje tėveliai negalėjo lankyti neišnešiotų mažylių ir jų mamų, o kai kurioms mamoms ankstukus buvo galima matyti tik tam tikromis valandomis ir labai trumpai. Todėl šiuo metu dar sparčiau kuriame pirmąją tokią Europoje edukacinę platformą šeimoms „Auginu Lietuvą“, kuri tiek emociškai, tiek praktiškai padėtų tokiose situacijose atsidūrusioms šeimoms“, – pasakoja Lietuvos neišnešiotų naujagimių asociacijos „Neišnešiotukas“ prezidentė Asta Speičytė-Radzevičienė.


„Auginu Lietuvą“ – tai laisvai prieinama mokymosi ir mokymo priemonė, kuri padės stiprinti tėvystės įgūdžius, tinkamai rūpintis visos šeimos emocine gerove ir psichine sveikata. Planuojama, jog edukacinės platformos demonstracinė versija pradės veikti ir plačiajai visuomenei bus pristatyta jau šių metų rudenį, o šiuo metu ieškoma lėšų tolesniems platformos įgyvendinimo darbams.


Tėvai kartu = Trumpesnis laikas ligoninėje


„Tėvų buvimas ligoninėje kartu su naujagimiu ir jų įsitraukimas į naujagimio priežiūrą yra labai svarbus. Būtent dėl to trumpėja neišnešiotų vaikučių gydymo laikas ligoninėje, būna geresnė jų psichomotorinė raida, formuojasi tvirtesnis ryšys tarp tėvų ir vaikų vėliau. Dėl tos pačios priežasties mamos patiria mažiau streso bei depresijos simptomų šiuo sudėtingu laikotarpiu“, – komentuoja Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto Neonatologijos klinikos vadovė, Lietuvos neonatologijos asociacijos vadovė profesorė Rasa Tamelienė.


Tiesa, kai kuriose šalyse situacija dėl koronaviruso buvo dar prastesnė nei Lietuvoje – tik ką gimę naujagimiai buvo akimirksniu atskiriami, ir tėvai apskritai negalėjo lankyti savo vaiko. Tačiau, anot specialistų, šis naujagimių atskyrimas nuo tėvų nėra pagrįstas realiais įrodymais. Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu, nepaisant to, ar mamai ir neišnešiotam naujagimiui yra įtariamas COVID-19 virusas, jiems turėtų būti sudaroma galimybė likti drauge. Po gimimo mažyliams būtinas nuogos odos sąlyčio kontaktas su mama, kengūravimas ir artumo jausmas.


Pasaulinę kampaniją „Neatskirkite. Kartu vardan didesnio artumo“ dėl naujagimių ir motinų priežiūros COVID-19 laikotarpiu parengė pasaulinė naujagimių sveikatos priežiūra besirūpinanti iniciatyva GLANCE (angl. Global Alliance for Newborn Care), vadovaujama Europos Naujagimių sveikatos priežiūros fondo (EFCNI). EFCNI nariu yra ir asociacija „Neišnešiotukas“, o jos vadovė Asta Speičytė-Radzevičienė – ir šios organizacijos steigiamojo komiteto narė.


Kampanija vadovaujasi Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis. Kampanijos metu daugiausia dėmesio skiriama šešioms temoms: kūdikio žindymui ir motinos pieno svarbai, galimoms plaučių ligoms, neišnešiotiems naujagimiams ir jų realioms istorijoms, psichinei sveikatai, išvykimui iš ligoninės bei tėvų ir šeimos narių vaidmeniui vaiko gyvenime.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis