Konsultuoja gydytoja: į ką svarbu atkreipti dėmesį, kai kūdikis tuštinasi

Nuo keliolikos kartų per dieną iki vienintelio kas kelias paras. Taip tuštinasi kūdikiai. Tačiau klausimų apie sauskelnių turinį ir jo pokyčius mamoms vis tiek kyla. 

Konsultuoja Antakalnio poliklinikos bendrosios praktikos gydytoja Renata Žemaitienė


Nėščiųjų paskaitose, besilaukiančioms moterims skirtoje literatūroje teigiama, kad pirmosios kūdikio išmatos būna tamsiai žalios, beveik juodos spalvos, gana lipnios, sunkiai nusivalančios nuo mažo užpakaliuko. Tokios jos yra dėl to, kad gimdoje kūdikis maitinasi vaisiaus vandenimis, jo žarnose užsistovėjusios išmatos, vadinamasis mekonijus, turi daug tulžies. Ar tiesa, kad iš kūdikio žarnyno jos ne visada pasišalina per kelis kartus (kartais prireikia ir kelių dienų), nors mamoms yra tvirtinama kaip tik taip?


Vieni naujagimiai mekonijų iš žarnyno pašalina jau pirmąją parą, kitiems prireikia kelių dienų ar net savaitės. Ir tai – visiškai normalu. Kaskart kūdikiui tuštinantis išmatos pamažu šviesėja, skystėja, kol tampa švelnios garstyčių spalvos. Tačiau jei mama dėl kokių nors priežasčių neturi pieno ir mažylis yra maitinamas adaptuotu pieno mišiniu, kuris jam nelabai tinka, išmatos gali ilgėliau būti žalsvo atspalvio.


Ar normalu, jei pirmosiomis savaitėmis kūdikis geltono poskysčio „turto“ per parą prikrauna po dešimt ir daugiau sauskelnių? Kokie požymiai išduoda, kad mažylis viduriuoja?


Daugelis pirmą kartą pagimdžiusių mamų, nežinodamos naujagimių fiziologijos, mekonijų pakeitus gelsvos spalvos gana skystoms išmatoms, iš tikrųjų supanikuoja: „O gal suviduriavo?“ Ypač jei mažylis taip tuštinasi ne kartą ar kelis, o keliolika kartų per parą. Mamoms vertėtų nusiraminti – visiškai normalu, jei pirmaisiais mėnesiais kūdikis tuštinasi kiekvienąkart pamaitintas. Juk dažnas iš pradžių valgo kas dvi tris valandas ar net kas valandą. Taigi, ir tuštintis gali lygiai tiek pat kartų. Žindomo kūdikio išmatos paprastai būna geltonos spalvos, skystokos, kad jam nereikėtų stengtis. Pasitaiko ir priešingų atvejų – mamos pienu besimaitinantis mažylis nesituština kelias paras ar net savaitę. Jei kūdikis jaučiasi gerai, jam nepučia pilvuko, dėl to jaudintis taip pat nereikia – vadinasi, jo organizmas labai gerai įsisavina mamos pieną. Kas lemia kūdikio tuštinimosi dažnį? Genetika (medžiagų apykaita būna greitesnė arba lėtesnė), iš dalies mamos valgomas maistas.


Kai išties pradeda viduriuoti, kūdikis tuštinasi kartu su dujomis, galima sakyti, „purškia“ gazuotu vandeniu. Be to, dažniausiai pasikeičia ir vaikučio bendra būklė: skauda, pučia pilvuką, jis būna irzlus, neramus, zyziantis, nerandantis sau vietos. Kadangi viduriuojant iš organizmo pasišalina daug skysčių ir mineralinių druskų, labai svarbu, kad kūdikis būtų gan dažnai žindomas ar girdomas. Jei ne tik viduriuoja, bet ir vemia, jam pakilo temperatūra, tapo vangus ar, priešingai, labai neramus, į gydytoją būtina kreiptis nedelsiant.


Ar tiesa, kad išmatose esančios gleivės gali būti alergijos požymis?


Tiesa. Gleivės išties rodo alergiją tam tikriems maisto produktams. Jei jų išmatose daug, tai jau gali būti uždegimo požymis. Gleivių tuštinantis atsiranda ir tuomet, jei kūdikis valgo produktų, kurie nerekomenduotini pagal jo amžių. Jei tuštinasi su kraujo siūleliais, galima spėti, kad žarnyne esama uždegimo. Tokiu atveju būtina pasikonsultuoti su gydytoju, galbūt atlikti tyrimus. Keli kraujo lašeliai gali atsirasti užkietėjus viduriams, kai tuštinantis išangėje sutrūksta smulkios kraujagyslės – kapiliarai. Jei išmatose gausu maisto gabaliukų, tai gali rodyti, kad kūdikis per anksti pagal savo amžių gauna kokio nors maisto, o jo žarnynas dar nesugeba šio suvirškinti, taip pat kai ne visiškai sukramto tai, ką valgo.


Kaip suprasti, kad kūdikio viduriai užkietėjo? Ką tokiu atveju daryti?


Jei iki šiol tuštinęsis normaliai, staiga ėmė tuštintis išties pastebimai rečiau, jei tam reikia įdėti nemažai pastangų: jis pukši, stena, išleidžia orą, bet nieko nepadaro, jei skauda pilvuką, jei išmatų konsistencija tapo itin kieta, galima spėti, kad viduriai užkietėjo. Jei tuštinasi rečiau, bet be didelių pastangų, „košele“, viduriukai tikrai normalūs. Užkietėjus viduriams, kūdikiai paprastai jaučiasi kitaip nei įprastai: dėl skaudančio pilvelio jie būna neramūs, irzlūs, blogai valgo ir miega.


Kas lemia, kad užkietėja viduriai?


Na, daugiausia įtakos tam turi suvalgytas maistas. Svarbu ir genetika (lėtesnė žarnyno peristaltika, kai išmatos ilgiau būna žarnyne, kol pasišalina, ir dėl to tampa kietesnės), skysčių trūkumas, tam tikros virškinamojo trakto ligos, tas faktas, ar kūdikis serga ir vartoja vaistų. Beje, lėčiau suvalgytą maistą virškina neišnešiotukai. Šiems mažyliams labai dažnai reikia padėti pasituštinti. Kartais praeina net keli mėnesiai, kol jie patys išmoksta tai padaryti.


Kas vidurius minkština?


Džiovintos slyvos, obuoliai, pakankamas skysčių kiekis. Per karščius netgi žindomam kūdikiui rekomenduojama tarp valgymų duoti atsigerti vandens, mat esant aukštai temperatūrai organizmas išgarina daugiau skysčių. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis