5 klausimai apie miegą nėštumo metu: kaip miega mama, taip miegos ir kūdikis?

Į klausimus atsako profesorė Vanda Liesienė.

Ar tiesa, kad koks buvo mamos miego režimas ir kokybė, kai ji laukėsi, toks bus ir kūdikio?


Netiesa. Eksperimentai su gyvūnais rodo, kad mamos ir vaisiaus ritmai nėra vienodi, jie – savarankiški. Tačiau pastebėta, kad mamos išgyvenama įtampa keičia ir kūdikio miego ritmą. Ne mamos miego trūkumas veikia vaisiaus nervų sistemą, o jos išgyvenamas stresas. 


Kodėl kartais, regis, miegame gerai ir gana ilgai, o atsikeliame lyg nemiegoję, jaučiamės lyg sumušti?


Iškart klausiu, kokius sapnus sapnavote. Ar neatsirado kankinančių sapnų? Dažniausiai kaip tik jie yra priežastis, kodėl atsikeliame nepailsėję. Jei tokie sapnai lanko ne per nėštumą, tai rodo pirmą nerimo atsiradimo laipsnį, jei per nėštumą, žiūrime, ar nėra širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimų, matuojame kraujospūdį, pulsą, jei reikia, reguliuojame.


Vieni žmonės yra vyturiai (anksti keliasi), kiti – pelėdos (vėlai keliasi). Ar nėštumas gali pelėdą paversti vyturiu?


Mokslinių tyrimų nėra. Jei nėščioji skundžiasi miego sutrikimais, kartais tiriame prolaktino kiekį kraujyje, kad sužinotume, ar tų sutrikimų priežastis gali būti endokrininiai pokyčiai. Pastojus keičiasi krūtys, jos standėja, didėja, vystosi pieno liaukos, auga svoris. Keičiantis šitiems dalykams gali keistis ir organizmo ritmas, miego rimtas – taip pat. 


Ar svarbu, kelintą valandą būsima mama eina miegoti?


Miegoti reikia eiti tada, kai norisi miego. Atsakymas į klausimą „kada“ būtų toks: įsiklausykte į save. Jei nuolat nepaisysite šito savo ritmo, jis išsiderins. 


Sakoma, kad yra būdų kompensuoti nakties miego trūkumą, apgauti organizmą. Pavyzdžiui, numigti dieną ne ilgiau nei 20 min. arba pamedituoti. Ar tai tinka ir nėščiosioms?


Mes visi turime „miego duobę“ dieną. Mūsų platumoje į ją mes įkrintame 14–16 val. Jeigu ją pajutę leisite sau atsipalaiduoti, trumpai pailsėsi ar net snūstelėti, pasijusite geriau. Tiems, kurie vakare sunkiai užmiega, reikėtų snūstelėti ne ilgiau nei penkiolika minučių, o tie, kurie greitai užmiega, gali snūstelėti iki valandos. Taip elgdamiesi mes ne apgauname organizmą, o tiesiog pasinaudojame dvifazio paros miego ritmo galimybe. Biologiniai ritmai egzistuoja, jie gali šiek tiek keistis per nėštumą, bet visada reikia įsiklausyti į save. Jei pasijutote apsnūdusi – pasinaudokite tuo. Tai ir bus miego stokos kompensacija. Nėščiosioms tai taip pat labai tinka.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis