Rudens sezono pradžia – kasmetinis galvos skausmas tėvams: kaip apsaugoti vaiką nuo susirgimų

Prasidėjęs rudens sezonas reiškia, kad į mokyklas ir darželius keliaujantys vaikai vis dažniau susidurs su šaltėjančiu metų laiku suaktyvėjančiais ligų sukėlėjais. Gydytojų teigimu, nors imunitetu rūpintis reikia nepertraukiamai, papildomi vitaminai rudenį ir žiemą praverstų visiems mažamečiams, ypač netylant kalboms apie antrąją koronaviruso bangą. Todėl liepos mėnesį Vilniuje, Naujamiestyje, duris atvėrusi „MediCA klinika“ nusprendė aktyviai prisidėti prie rajono bendruomenės sveikatos palaikymo ir padovanoti Vilniaus Naujamiesčio mikrorajono lopšelio-darželio „Šnekutis“ vaikams vaikiškų vitaminų.

Imuniteto formavimas reikalauja darbo visus metus


„MediCA klinika“ vaikų gydytoja Mantė Barzdenytė pasakoja, kad imunitetą svarbu stiprinti ištisus metus, tačiau norint sustiprinti vaikų organizmą prieš rudenį, omenyje reikėtų turėti kelias pagrindines taisykles.


„Tiek suaugusiųjų, tiek vaikų sveikata didele dalimi priklauso nuo įdėtų pastangų metų eigoje – reguliarios ir subalansuotos mitybos, pastovaus miego režimo, nuolatinės ir aktyvios fizinės veiklos. Be to, šiais laikais kai kurie tėvai pradeda ignoruoti skiepus – nesilaiko numatyto grafiko arba išvis neskiepija savo atžalų. Tai yra didžiulė klaida, nes norint, kad vaikai susikurtų imunitetą nuo jiems itin pavojingų ligų, vakcinos yra būtinos“, – sako M. Barzdenytė.


Ji priduria, kad perdėtas vaikų saugojimas taip pat gali pakenkti vaikų imuniteto formavimuisi: „Mažamečių laikymas steriliame burbule gali turėti neigiamų padarinių ateityje, nes tik kontaktavus su kai kuriais ligų sukėlėjais yra įgyjama imuninė atmintis ir apsauga, todėl vaikams reikia leisti žaisti, bendrauti su kitais bendraamžiais.“


Džiaugiasi vaikų sveikatai rodomu dėmesiu


Lopšelio-darželio „Šnekutis“ direktorė Jovita Gritėnienė sako, kad būtent darželiai yra vienos pirmųjų vietų, kuriose vaikai platesniu mastu susiduria su naujomis ligomis, tad jų lankymas prisideda prie ankstyvojo imuniteto formavimosi vaikystėje.


Anot J. Gritėnienės, „MediCA klinika“ noras „Šnekutį“ lankantiems mažamečiams padovanoti vitaminų formuos tinkamus vaikų įpročius rūpintis savo sveikata ir ją prižiūrėti.


„Prieš tai nebuvome sulaukę panašių siūlymų iš kitų klinikų, ligoninių ar poliklinikų, todėl labai džiaugiamės „MediCA klinika“ išreikštu rūpesčiu vaikais ir vertiname jų parodytą pavyzdį. Tokios iniciatyvos kaip ši tik dar labiau sustiprina bei suartina mūsų bendruomenę, juolab kad kalbėjimas apie didesnį dėmesį savo sveikatai ir imuniteto stiprinimui prieš pat šaltojo sezono ir mokslo metų pradžią yra labai svarbus, ypač šalia lūkuriuojant galimai antrajai koronaviruso bangai“, – sako darželio direktorė.


Vitaminai pravers kiekvienam


Nuo pavasario iki rudens vaikai turi galimybę valgyti sveiką ir natūralų maistą – daržoves ir vaisius, tačiau, ekspertų teigimu, esant netinkamai mitybai, neleidžiant vaikui žaisti lauke, perdėtai jį saugant ir pakankamai neišsimiegant, organizmas darosi mažiau atsparus ligoms, todėl tėvams vertėtų pagalvoti apie atžalų imunitetą stiprinančius vitaminus.


„Šaltuoju metų laiku, kai sunkiau rasti šviežių vaisių ir daržovių, reikėtų pagalvoti apie papildomą vitamino C vartojimą. Šis vitaminas stiprina vaikų imunitetą, didiną atsparumą infekcijoms ir padeda jiems greičiau pasveikti. Kai jo trūksta, pablogėja mažamečių apetitas, jie dažniau serga peršalimo ligomis, greičiau pavargsta. Dėl to ir nusprendėme „Šnekučio“ darželį lankantiems vaikams padovanoti būtent vitamino C trūkumą kompensuojančių vaikiškų vitaminų“, – sako M. Barzdenytė.


Ji priduria, kad svarbu suprasti, jog nors vitaminai nėra panacėja, apsaugosianti nuo visų ligų, bet padeda palaikyti organizmo atsparumą įvairioms ligoms: „Vitaminai yra tik pagalbinė priemonė, padedanti sutvirtinti jau padėtus vaikų imuniteto pamatus, tačiau prieš šaltąjį metų sezoną pastebėjus, kad vaikų organizmas yra nusilpęs, papildomai naudoti vitaminus praverstų kiekvienam mažamečiui.“


Sveikos gyvensenos ugdymui – gausus spektras veiklų


Šiuo metu darželį „Šnekutis“ lanko 117 vaikų nuo pusantrų iki šešerių metų, kuriems darželio auklėtojos ir darbuotojai nuolat stengiasi skirti didelį dėmesį mažamečių sveikatingumui. Anot ugdymo įstaigos atstovų, ateities planuose – tikslas tapti sveikuolių darželiu.


„Kiekvieną dieną su vaikais darome mankštą, turime kūno kultūros mokytoją, su kuriuo kuo daugiau laiko stengiamės aktyviai praleisti lauke. Be to, darželyje dirba visuomenės sveikatos specialistė, kuri moko vaikus rūpintis savo sveikata. Taip pat neseniai pradėjome auginti savo daržoves – vaikai patys jį prižiūri, laisto“, – teigia J. Gritėnienė.

Ji priduria, kad darželyje taip pat nuolat akcentuojama sveikos mitybos svarba. „Šnekutyje“ vaikai visada valgo daug šviežių daržovių, vaisių ir uogų, gimtadieniai yra švenčiami be saldumynų, o anot darželio direktorės, tai taip pat padeda stiprinti vaikų imunitetą.


M. Barzdenytė priduria, kad darželyje suformuoti įpročiai neretai tampa stipriu pagrindu tolimesnėje vaikų ateityje: „Namie patys galime prižiūrėti savo vaikų mitybą ir sveiką gyvenseną, bet darželyje sveiki įpročiai turėtų būti pastiprinti. Kitaip tariant, labai svarbu, kad vaikai ne tik su savo tėveliais, bet ir darželyje daug laiko praleistų gryname ore, judėtų ir, žinoma, valgytų sveiką ir subalansuotą maistą.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis