Kada dėl kosulio būtina kreiptis į gydytojus?

Kosulys nėra tik varginantis simptomas. Tai organizmo „apsaugininkas“, be kurio būtų sunku išlaikyti sveikus kvėpavimo takus. Taigi kas yra kosulys, kodėl mes kosėjame ir kada dėl kosulio reikėtų kreiptis į gydytojus? 

Kosulys – tai apsauginis refleksas arba spontaniška organizmo reakcija į dirgiklius


Kosulys yra labai svarbus apsauginis mechanizmas, kuris sergėja kvėpavimo takus nuo įvairiausių aplinkoje esančių kenksmingų dalelių, patogenų, dūmų, cheminių garų, svetimkūnių ir t.t. Galėtume drąsiai jį vadinti organizmo apsaugininku.


Kosulys ne visuomet rodo ligą, tačiau kai kuriais atvejais jis gali būti itin pavojingas.


Kosulys svarbus tuo, kad jis padeda išvalyti kvėpavimo takus nuo pačių įvairiausių dirgiklių – dulkių, patogenų, toksinų, cheminių garų, dūmų, stambesnių svetimkūnių. Jis reikalingas ir tam, kad iš kvėpavimo takų būtų pašalinamas ir gleivių perteklius. Gleivės svarbios kvėpavimo takų drėgnumui ir funkcijos palaikymui. Dėl įvairių kvėpavimo sistemos ligų gleivių kiekis gali labai padidėti.


Kada dėl kosulio vertėtų kreiptis į gydytojus?


Kosulys dažniausiai nėra pavojingas simptomas, jei jis palaipsniui silpnėja, bendra būklė gerėja ir pacientas jaučia, kad jį tikrai pavyks išgydyti namų sąlygomis. Tai tikrai įmanoma, ypač jei jis kilo dėl paprastojo peršalimo, kuris pasitaiko bene dažniausiai ir net apie 80 procentų atvejų būna sukeltas virusų. Tokiu atveju paprastai taikomas tik simptominis gydymas (antibiotikai netinkami) – stengiamasi daugiau pailsėti, gerti šiltų skysčių, lengvinti kvėpavimą per nosį, malšinti skausmą ar temperatūrą, jei būtina, gerinti kosulio produktyvumą atsikosėjimą gerinančiais vaistiniais preparatais. Vis dėlto reikėtų stebėti sveikatos būklę ir į gydytoją kreiptis tuomet, kai:

·      Kosulys nesilpnėja, o tik sunkėja ir taip tęsiasi maždaug savaitę ar net ilgiau;

·      Kosulys tampa panašus į lojimą arba kitaip pakinta jo pobūdis;

·      Girdima įvairių garsų krūtinėje, pavyzdžiui, cypimas ar švokštimas, karkalų skambėjimas;

·      Pastebima, kad keičiasi odos spalva – mėlynuoja lūpos, pirštų galiukai, veidas ir kt.;

·      Prasideda stiprus karščiavimas ir blogėja bendra savijauta, atsiranda silpnumas, vangumas;

·      Kosulys toks stiprus, kad sukelia vėmimą ir gali pažeisti krūtinės ląstą.


Kam reikia ypatingo dėmesio?


Ypatingai daug atidumo reikia kūdikiams ir vaikams, lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams, nėščiosioms. Atminkite, kad visuomet verta paskambinti gydytojui ir nurodyti, tiksliai nupasakoti abejones keliančius simptomus. Jei būklė blogėja itin greitai, būtina kviesti greitąją medicinos pagalbą. 


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis