Pandemijai sutrikdžius skiepijimo planus, Lietuvoje dalis kūdikių ir vaikų liko nepaskiepyti

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, dėl nepalankios SARS-CoV-2 epidemiologinės situacijos pasaulyje sutriko Nacionalinių skiepijimo programų įgyvendinimas daugelyje pasaulio šalių. Manoma, kad ši situacija gali paveikti apie 80 milijonų vaikų iki 1 metų sveikatą, sakoma pranešime.

PSO duomenimis, pandemija sutrikdė skiepijimo paslaugų teikimą visame pasaulyje, neatsižvelgiant į šalių ekonominį išsivystymą, todėl milijonams vaikų kyla rizika susirgti tokiomis ligomis kaip difterija, tymai ir poliomielitas.


Mažėja pasiskiepijusių – didėja sergamumas


Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, dėl pandemijos Lietuvoje 2020 m. taip pat dalis kūdikių ir vaikų liko nepaskiepyti pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Nuo tuberkuliozės paskiepyta 0,77 proc. mažiau naujagimių nei 2019 m., nuo hepatito B – 1,08 proc. mažiau. Iš viso 2020 m. nuo šių infekcijų liko nepaskiepyti beveik du tūkstančiai naujagimių.


Sumažėjo ir paskiepytų dvimečių bei septynmečių vaikų nuo tymų, epideminio parotito ir raudonukės. Kad būtų valdomas tymų virusas, labai svarbu, kad būtų paskiepyta 95 proc. populiacijos, tačiau 2020 m. buvo paskiepyta tik 90,11 proc. dvimečių vaikų. Nepaskiepyti liko 2648 vaikai. Septynerių metų vaikų nuo tymų infekcijos paskiepyta tik 90,53 proc., nepaskiepyti liko 2662 septynmečiai.


Nuo kokliušo, difterijos, stabligės, poliomielito ir Haemophilus B tipo infekcijos 2020 m. liko nepaskiepyta daugiau nei 7000 kūdikių, vaikų ir paauglių. Toks skiepijimosi apimčių sumažėjimas dažniausiai tiesiogiai atsispindi sergamumo statistikoje, štai sergamumas kokliušu 2020 m. buvo 2,5 karto didesnis nei 2019 m.  


Lietuvoje nuo 2016 m. 11 metų mergaitės nemokamai skiepijamos nuo žmogaus papilomos viruso infekcijos. Tačiau kasmet paskiepijama tik apie 60 proc. mergaičių. „Vakcinos nuo žmogaus papilomos viruso apsaugo nuo gimdos kaklelio vėžio ar ikivėžinių gimdos kaklelio pakitimų. Todėl labai svarbu, kad kuo daugiau paauglių mergaičių būtų kasmet paskiepytos šia vakcina“, – primena NVSC užkrečiamųjų ligų specialistė Daiva Razmuvienė.


Skiepijimo atidėjimas – neigiamos pasekmės visai visuomenei


Nors 2020 m. skiepijimo apimtys buvo nepakankamos, visgi nuo kai kurių užkrečiamųjų ligų paskiepyta daugiau vaikų nei ankstesniais metais. Nuo B tipo meningokokinės infekcijos paskiepyta net 19 proc. daugiau vaikų, pneumokokinės infekcijos vakcina paskiepyta beveik 2 proc. daugiau vaikų, nuo rotavirusinės infekcijos – 0,06 proc. daugiau vaikų nei 2019 m. Šiomis infekcijomis daugiausiai serga kūdikiai, tad, laiku paskiepiję, galime apsaugoti juos nuo sunkių ligos formų ir komplikacijų. 


Nacionalinis visuomenės sveikatos centras įspėja, kad profilaktinio skiepijimo atidėjimas ar pertrūkiai sukelia riziką visuomenėje kilti užkrečiamųjų ligų protrūkiams. „Laiku nepaskiepijus vaikų nuo vakcinomis valdomų ligų, pavojus kyla ne tik jų sveikatai, tačiau ir visai visuomenei. Kuo daugiau žmonių lieka nepaskiepyti, tuo didesnė tikimybė, kad ligos išplis, kils protrūkiai. Raginame nepamiršti, kad planinis skiepijimas karantino laikotarpiu nėra atidėtas. Kreipkitės į savo gydytojus ir nepraleiskite suplanuotų skiepų“, – ragina D. Razmuvienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis