Vaikas labai dažnai serga – ar tai normalu?

Kai neseniai po ligos pasveikęs vaikas palanko darželį vos kelias dienas ir vėl skundžiasi gerklės skausmu bei sloga, tėvams tiesiog nusvyra rankos. Tuomet natūraliai iškyla klausimas: ar normalu, kad vaikas serga vos ne kas savaitę, o kartais, atrodo, serga ištisai?

Ką daryti, kad jo imunitetas bent kiek nors sustiprėtų?


Dažnai sergantis darželinukas


Dažnai sergantis darželinukas – normalus reiškinys. Šis teiginys tėvelių tikrai nenuramins, bet mes bent jau galime paaiškinti tai, kad vaikų imuninė sistema dar nebrandi. Kiekvienas susidūrimas su virusais, bakterijomis ar kitais ligų sukėlėjais jai yra tiesiog naujas ir neįprastas. Vaikai dažniau serga dėl kelių pagrindinių priežasčių:


  • Vaikų vietinis imunitetas dar nėra pilnai susiformavęs – tai reiškia, kad ligų sukėlėjai daug lengviau patenka į gleivinių ląsteles ir ten sukelia uždegimą. Pažeistos gleivinės ligų sukėlėjų sulaikyti ir nukenksminti jau nebegali.


  • Vaikų sisteminis imunitetas taip pat nėra dar pilnai susiformavęs – vaiko imuninės sistemos elementai dažniausiai susiduria su vis naujais ligų sukėlėjais. Bėgant laikui ji gali atpažinti vis daugiau žalingų mikroorganizmų ir tinkamai su jais susidoroti. Štai kodėl darželį lankantis penkiametis jau turėtų sirgti kur kas rečiau nei dvimetis ar trimetis.


Imunitetą stiprinančių preparatų poveikis vaikams yra ribotas


Kadangi vaikų imuninė sistema dar nebrandi ir tik besivystanti, imunitetui stiprinti skirti preparatai stebuklų tikrai nepadarys. Svarbiau yra sveikai ir subalansuotai maitintis, daug judėti gryname ore, vengti prie vaikų rūkyti, propaguoti sveiką gyvenimo būdą. Siūloma visuomet kartu su jais spręsti įvairias jiems iškylančias problemas, dėl kurių vaikai gali išgyventi ir patirti didelį stresą, o šis, savo ruožtu, neabejotinai gali susilpninti imuninę sistemą.


Kartais tėvams gali atrodyti, kad jie daro viską, kas įmanoma, tačiau vaikas vis tiek dažnai serga. Išeitis paprasta, bet, tikriausiai, nedžiuginanti – tereikia laukti, kol vaikais paaugs ir jo imuninė sistema pati pradės atpažinti vis daugiau įsibrovėlių ir tinkamai su jais kovoti. Taigi laikas šiuo atveju – geriausias „vaistas“.


Šiek tiek sustiprinti imuninę sistemą gali padėti reguliarus žuvų taukų, vitamino C, tam tikrų augalinių ekstraktų (pavyzdžiui, saldymedžio ar ežiuolės) vartojimas, tačiau stebuklų tikėtis neverta. Kartais belieka paprasčiausiai laukti ir dažnas ligas priimti kaip įprastą vaiko vystymosi etapą.


Nosies plovimas gali padėti palaikyti apsauginę nosies funkciją


Įvairūs moksliniai tyrimai rodo, kad nosies plovimas jūros vandeniu ne tik padeda palengvinti alerginės bei infekcinės kilmės rinitą, bet ir gerina normalias nosies funkcijas. Viena iš nosies funkcijų – apsauginė ir barjerinė, kai ant nosies gleivinės patekę ligų sukėlėjai sulaikomi ir nukenksminami, ir (arba) pašalinami čiaudint.


Normalias savo funkcijas atlikti gali tik švari ir tinkamai sudrėkinta nosies gleivinė, tad ją svarbu reguliariai prižiūrėti ir puoselėti. Vienas iš būdų – reguliarus nosies plovimas izotoninės koncentracijos jūros vandeniu. Quixx soft – tai natūrali medicinos priemonė, apsauganti ir drėkinanti jautrias nosies sieneles, padedanti tinkamai filtruoti ir drėkinti orą. Tai yra svarbu, norint išsaugoti sveiką kvėpavimo sistemą.



Užsakymo nr.: PT_72278

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis