Vaikų gydytoja pataria, kaip teisingai prižiūrėti mažylių skalbinius

Vaiko oda kasdien liečiasi prie įvairių audinių ir paviršių. Švarūs kūdikio drabužiai, patalynė, daiktai – akivaizdus ženklas aplinkiniams, kad vaiku rūpinamasi. Tačiau ne ką mažiau svarbi ir „nematoma” šios švaros pusė: kaip audiniai išvalyti, kokios medžiagos naudotos skalbimui. 

Pasiūlymais, kaip užtikrinti, kad skalbiniai vaiką saugotų, o ne kenktų, dalinasi vaikų ligų gydytoja, biomedicinos mokslų daktarė Indrė Plėštytė-Būtienė.


Indrė Plėštytė-Būtienė
Indrė Plėštytė-Būtienė
Partnerio archyvas


Posakio „saugi aplinka mažyliui“ reikšmė šiandien gerokai pakitusi: vis dažniau kalbama apie vaikų sveikatai pavojingus cheminius junginius. Kaip jie patenka į mažylio aplinką ir kokią įtaką gali daryti sveikatai?


Būsimi tėvai, sužinoję apie šeimos pagausėjimą, labai rūpinasi, kokioje aplinkoje vaikas augs, kaip jį reikės apsaugoti nuo įvairiausių grėsmių. Tačiau ieškodami saugių žaislų, baldų, pamiršta apie saugumą to, kas nuolat liesis prie jautrios ką tik gimusio kūdikio odelės – drabužėlių, patalų, mūsų pačių aprangos, baldų paviršių… Retas kuris atidžiau įvertina valiklius, ploviklius ir skalbiklius, kuriuos naudoja savo namuose. Juk kad ir kaip stropiai stengiamės nuvalyti paviršius, kad ir kaip skalaujame išplautus rūbus, pilnai valymo priemonės nepanaikiname.


Būtent per buitinę chemiją į mažylio aplinką gali patekti kenksmingų medžiagų, dirginančių odą, kvėpavimo takus, ilgalaikėje perspektyvoje kenkiančių vaiko sveikatos būklei. Žmogaus imuninė sistema sutverta tam, kad gintų nuo ligas sukeliančių mikroorganizmų, tačiau chemijos pasaulis jai mažai pažįstamas. Imuninių ląstelių receptoriai negali nuspėti, kuri cheminė medžiaga pažeis organizmą, o kuri bus draugiška. Todėl vienintelis būdas apsaugoti save ir vaikus nuo taršos – jos vengti.


Tačiau kiek realu šiais laikais vengti valiklių ir skalbiklių? Juk buitinė chemija naikina kenksmingus mikroorganizmus, o tradicinės, ekologiškos priemonės švaros taip gerai neužtikrina.


Nerekomenduoju atsisakyti skalbiklių, tik skatinu žiūrėti į gaminių sudėtį. Sterilumo jausmą suteikiančios priemonės namuose anaiptol nėra tinkamas sprendimas: be chemikalų keliamos žalos, tokia terpė nėra tvari ar saugi.


Be to, visiškas mitas, kad ekologiškos švaros priemonės prastai plauna, nepašalina dėmių. Efektyviai valančių priemonių paslaptis – jų sudėtyje esančios paviršinio aktyvumo medžiagos (PAM), kurios įsiskverbia į daikto, rūbo ar indo paviršių ir geba iš jo „ištraukti“ purvą ar riebalus.


Paviršinio aktyvumo medžiagų yra labai daug: dalis jų lengvai skyla, o kita dalis išlieka toksiška ir žalinga – gamtoje ar net valymo įrenginiuose nesuskaidoma. Neskaidomi junginiai žaloja fauną ir florą, kaupiasi gyvūnų riebaliniame audinyje, o ilgainiui su maistu randa kelią ir į žmogaus organizmą. Natūralios alternatyvos – PAM iš kokosų ar palmių aliejaus, greipfrutų sėklų, celiuliozės ekstraktų, kukurūzų.


Tikrai turime efektyvių, saugių ir ekologiškų gaminių, kuriais galime pakeisti agresyvius valiklius. Pavyzdžiui, visose „Probiosanus” švaros priemonėse PAM yra augalinės kilmės, tai patvirtina ir jų gauti „V-Label” ir „Ecocert” kokybės sertifikatai.


Bendradarbiaudami su jumis, „Probiosanus” neseniai pristatė PROBIOTIC BABY skalbiklį specialiai kūdikiams. Papasakokite daugiau apie šią partnerystę.


Kenksmingos medžiagos kaupiasi ir žeidžia pamažu, jų poveikį iš karto sunku pamatyti. Tačiau suvokiant, kiek daug aplinkoje – žemėje, vandenyje, ore – yra kenksmingų teršalų, darosi neramu.


PROBIOTIC BABY atsirado iš noro, kad požiūris į skalbimą pasikeistų – juk galime turėti skalbiklį, kuris nekenktų, o saugotų nuo įvairiausių sutrikimų, tokių kaip sudirgusi oda ar odos uždegimai, kuriuos lemia netinkamos priemonės ir bendrai aplinkos tarša. Skalbiklis sukurtas naudojant tik aukščiausios kokybės, natūralios kilmės ingredientus bei probiotikus. PROBIOTIC BABY sudėtyje nėra konservantų, dažiklių, kvapiklių ar kitų nereikalingų medžiagų, kurių didelė dalis – kancerogenai, neigiamai veikiantys nervų sistemą.


O kuo PROBIOTIC BABY išsiskiria iš kitų ekologiškų skalbiklių?


Privalumų PROBIOTIC BABY skalbiklis turi itin daug. Itin geros kokybės, saugus ir tausojantis aplinką. Bet dar viena savybė, į kurią būtina atkreipti dėmesį yra ta, kad skalbiklio sudėtis papildyta gerosiomis bakterijomis – probiotikais.


Jau senai žinoma, kad itin intensyvi dezinfekcija pažeidė mikrobų pasaulį, išbalansavo ne tik aplinkos, bet ir mūsų visų mikrobiotas – kūnuose gyvenančias bakterijas, be kurių tinkamo funkcionavimo ir sudėties mes negalėtumėme gyventi pilnaverčio sveiko gyvenimo. Vaikai savo mikrobiotą formuoja susirinkdami bakterijas iš aplinkos, tėvų ir giminaičių. Gerokai sumažėjus bakterijų aplinkoje, vaikų žarnynas, oda ir kvėpavimo takai tapo gerokai jautresni aplinkos veiksniams bei infekcijų sukėlėjams. Todėl aplinkos papildymas tinkamomis, mums draugiškomis bakterijomis yra didelis privalumas. Ekologiškos priemonės su probiotikais, tokios kaip PROBIOTIC BABY ir visa PROBIOTIC valymo priemonių linija skirtos norintiems ne tik turėti švarius namus, tačiau ir juose jaustis saugiai.

 

 

Užsakymo nr.: PT_77896

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis