Ko geriau nevalgyti nėščiai moteriai

Kokių maisto produktų geriau vengti nėštumo metu?


Maistas, galintis turėti kenksmingą poveikį vaisiui ir jums pačiai:

Žalia mėsa, žuvis

Ragaujant nevirtų produktų galima užsikrėsti salmonelioze, listerioze. Nelabai patartina valgyti ilgai gyvenančios jūrų žuvies (pvz., banginio, ryklio), mėsos ir įvairių jos gėrybių, nes jose gali būti sukaupusių kenksmingų medžiagų, kurių yra užterštoje jūroje.

Galvijų kepenys

Tai organizmo atliekų perdirbimo „fabrikas“, yra labai daug vit. A. Vienoje patiekalo porcijoje jo gali būti daugiau, nei patartina nėščiajai.

Žali ir nepakankamai gerai iškepti ar išvirę kiaušiniai

Jie gali būti salmoneliozės, listeriozės šaltinis. Patartina vengti ir produktų, kuriuose yra žalių kiaušinių, pvz., majonezo.

Kofeinas

Nėščiajai reikėtų dažnai nesimėgauti produktais, kuriuose yra kofeino – kava, juodoji arbata, vengti kokakolos. Vieno puodelio kavos per dieną turėtų visiškai pakakti. Moterys, piktnaudžiaujančios kava, rizikuoja pagimdyti mažesnio svorio naujagimį, nes kofeinas, į vaisiaus kraujotaką patekęs per placentą, stabdo raidą.

Riebus ir itin sūrus maistas

Riebūs maisto produktai yra ilgai virškinami ir paprastai turi daug druskos, kuri organizme skatina kauptis skysčius. Druskos gausu rūkytuose, konservuotuose produktuose, pagarduose.

Alkoholis

Blogiau įsisavinami vitaminai, trikdo normalią vaisiaus raidą, todėl galimi apsigimimai. Alkoholis labiausiai pažeidžia smegenis, galvos organus, širdį, iškreipia genetinę ląstelių informaciją. Didina savaiminio persileidimo pavojų ir placentos atšoką.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis