Medikai įspėja, kad ir lašas alkoholio nėščiajai gali padaryti žalos

Rugsėjo 9 d. Lietuvoje jau trečią kartą minima Pasaulinė Vaisiaus alkoholio sindromo (VAS) diena. Šią dieną visas pasaulis kviečiamas prisiminti, jog 9 nėštumo mėnesius moterys turėtų nevartoti nė lašo alkoholio. Ta proga surengtoje spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė paragino visas esamas ir būsimas mamas prisiminti, kad net vienos taurės vyno padaryta žala yra neatitaisoma.

Jau daugiau kaip 2500 metų žinoma apie alkoholio vartojimo žalą per nėštumo laikotarpį. 1973 metais Vašingtono universiteto (JAV) mokslininkai Džonsas (Jones) ir Smitas (Smith) įvardijo embriono ir vaisiaus pažeidimus dėl alkoholio poveikio per nėštumą kaip vaisiaus alkoholinį sindromą (VAS). 1987 metais JAV mokslininkai įrodė, kad moteriai nėštumo laikotarpiu pavojingas bet koks alkoholio kiekis. Nepaisant to, tyrimai rodo, kad nuo 2 iki 70 proc. moterų nėštumo metu vartoja alkoholį.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Vos gimę berniukai ir mergaitės elgiasi kitaip: akivaizdžiausi skirtumai
Kokiuose maisto produktuose yra daugiausia geležies?

Ministrė R. Šalaševičiūtė pažymėjo, kad LSMU mokslininkų atlikti tyrimai rodo, jog Lietuvos kūdikių namuose net 40 proc. vaikų kenčia nuo vaisiaus alkoholinio sindromo sutrikimų. Skaičiuojama, kad šalyse, kuriose reprodukciniu laikotarpiu moterys linkusios vartoti alkoholį, tokius sutrikimus turi nuo 2 proc. iki 5 proc. vaikų. Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvoje apie 20 proc. reprodukcinio amžiaus moterų alkoholį vartoja žalingai, galima daryti prielaidą, kad vien 2013 m. Lietuvoje gimė nuo 617 iki 1542 mažylių turinčių vaisiaus alkoholinio spektro sutrikimus.

„Ne veltui specialistai pabrėžia, kad net taurė vyno ar bokalas alaus, būsimos mamos išgertas nėštumo metu, gali lemti vaiko negalią visam gyvenimui, - pabrėžė ministrė. - Todėl visas esamas ir būsimas mamas kviečiu susimąstyti - ar tikrai verta rizikuoti savo vaiko sveikata?"

Anot VU Medicinos fakulteto dekano profesoriaus Algirdo Utkaus, pavojingiausias laikotarpis VAS yra nuo trečios iki dešimtos nėštumo savaitės po pastojimo. Jei tuo metu moteris alkoholio vartoja kasdien maždaug po 28 gramus absoliutaus spirito (340 g alaus arba 141 g vyno arba 42,5 g degtinės), tai VAS rizika yra apie 40 proc. Pasak profesoriaus, apsisaugoti galima vienu vieninteliu būdu - nevartoti alkoholio nėštumo metu.

„Alkoholio vartojimo sukelti pakitimai yra negrįžtami, nepagydomi. Todėl nesvarstant didesnės ar mažesnės vaisiaus pažeidimo rizikos dėl alkoholio poveikio, visos moterys per nėštumą turi visiškai nevartoti alkoholio, nes tik „nulis alkoholio - nulis vaisiaus pažeidimo rizikos", - teigia prof. A. Utkus

Pasak prof. dr. N. Drazdienės, didelė problema yra visuomenės požiūris į alkoholio vartojimą apskritai ir ypač į jo vartojimą nėštumo metu. „Mes matome, kad yra visi sindromo požymiai, tačiau moteris kategoriškai neigia nėštumo metu vartojusi alkoholį ir tai apsunkina diagnostiką, - teigia profesorė. - Tačiau tai turėtų rūpėti ne tik mums, medikams, bet visai visuomenei, todėl tikimės, kad raginimai nėštumo metu nevartoti nė lašo alkoholio bus išgirsti".

Parsisiųskite Tavovaikas.lt programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis