Varškės sūreliai – kurie sveikatai palankesni?

(1)

Parduotuvių lentynos lūžta nuo varškės sūrelių, tačiau paklausus, ar mamos perka juos savo vaikams, dažnai sakoma „Ne“. Varškės sūreliai su glaistu vaikų maitinime yra uždrausti, tačiau dažnuose namuose jie yra kasdienis desertas. Ar tikrai varškės sūreliai sveikatai nepalankūs, o gal gamintojai atsižvelgia ir į sveikatos specialistų rekomendacijas ir kuria sveikesnius?

VšĮ „Sveikatai palankus” įkūrėja, maisto technologė ir socialinių iniciatyvų mitybos raštingumo didinimui įgyvendintoja Raminta Bogušienė atliko populiariausių Lietuvoje gaminamų ir parduodamų sūrelių analizę. Iš 27 analizuojamų sūrelių, palankiai įvertinti 6 rūšių gaminiai, visi likusieji rekomenduojami pirkti rečiau, kiti – iš viso nerekomenduojami, rašoma pranešime spaudai.


Glaistytas varškės sūrelis – desertas, draudžiamas vaikų maitinime


Pagal vaikų maitinimo aprašo galiojančio mokyklose ir darželiuose pakeitimus, nuo š.m. gegužės 1 d. vaikams bus leidžiami jogurto ir varškės gaminiai be pridėtinio cukraus, tik iš natūralių cukraus šaltinių – iki 10 g cukrų 100 g produkto. Šiuo atveju, glaistyti varškės sūreliai draudžiami ugdymo įstaigose, bet jei perkame vaikams retai namuose kaip desertą – vadovautis šiuo patarimu: „renkantis glaistytą varškės sūrelį pirmenybę derėtų teikti tiems, kuriuose yra daugiausiai varškės t.y. ne mažiau 65 proc., ir atsižvelgti į kuo trumpesnį sudedamųjų dalių sąrašą. Cukrų rekomenduojama iki 16 g/100 g, riebalų iki 20 proc., riebalai tik iš pieno ir kakavos, ir kuo daugiau baltymų, ne mažiau 10 g/100 g. Svarbu yra rinktis produktą be pridėtinės druskos“.


Atlikus analizę, geriausias su glaistu varškės sūrelis atrinktas „Graikiškas“ su kokosais (varškės 66 proc, pieno ir kakavos riebalų 18 g, cukrų kiekis 15,1 g, baltymų 15,8 g, be rafinuotų riebalų ir pridėtinės druskos). Praščiausios sudėties rastas šis varškės sūrelis – „Magija“ su žele gabaliukais, jame mažiausiai varškės ir daugiausiai cukraus (pieno ir kakavos riebalai 23,9 g, cukraus 32,9 g, baltymų 10,2 g, o varškė liesa – 39%).


Veganiški desertai – iš vandens ir sojos


Veganizmas nėra savaime sveika mityba, o veganiški maisto produktai nebūtinai sveikatai palankūs. Dažnu atveju stipriai perdirbti, su daug cukraus, rafinuotais ir dezodoruotais riebalais, daug sudedamųjų dalių, maisto priedų ir pan. Veganinė mityba priskirta prie gydomosios gali būti tik tam tikrais ligos atvejais, arba pasirenkama tikrai ne dėl sveikatos, o dėl aplinkos tausojimo, gyvūnų gerovės.


Maisto technologė atkreipia dėmesį, kad rinkoje veganiški desertai taip pat dedami lentynose prie varškės sūrelių, tačiau jų sudėtis tikrai ne iš pieno, o pagrindas – tofu, iš jų pirma sudėtinė dalis vanduo, paskui sojų pupelės. Cukrus svyruoja nuo 13 g iki 28 g/100 g, baltymai nuo 6,5 g iki 11 g. Visuose sūreliuose aptinkami riebalai ne tik pieno, bet ir rafinuoti, dezodoruoti – kokosų, palmių. Skonine prasme šie produktai negali lygintis su tikrais sūreliais, stipriai skiriasi jų konsistencija ir struktūra.


Be laktozės – sveikiau?


Pienas ir pieno produktai buvo ir bus rekomenduojami sveikoje mityboje, tačiau neperteklinis vartojamas kiekis, tai yra ne kasdien ir nepersivalgant. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, ar organizmas toleruoja pieno cukrų laktozę ir ar nesukelia pieno baltymas kazeinas alerginių reakcijų. Jei žmogus bus alergiškas pieno baltymui, tai pieno produktų be laktozės vartojimas nepadės.


„Sūrelius be laktozės patariama rinktis tik tiems, kas jos netoleruoja, nes juose beveik 20 g/100 g vien pridėtinio cukraus. Į sūrelių be laktozės sudėtį taip pat įeina rafinuoti ir dezodoruoti riebalai, tad akivaizdu, kad norint išvengti vieno, susiduriama su kitais dalykais – svarbiausia tinkamai pasirinkti ir atsižvelgti į visumą“ – teigia Raminta Bogušienė.


NAUJIENA: žurnalą TAVO VAIKAS jau galite pirkti internetu. Įsigyti galite ir senesnių žurnalų. SPAUSKITE ČIA.


Proteininiai – mažiau cukraus, daugiau baltymų, sveikiau?


Populiarėja proteininiai sūreliai, juose mažiau cukraus, akcentuojamas didelis baltymų kiekis, ar tikrai jie yra geresni už kitus? Daugiau baltymų, tai reiškia, kai produkte daugiau nei 12 proc. nuo produkte energinės vertės sudaro baltymai. Maisto technologė R. Bogušienė patvirtina, jog iš tiesų šių sūrelių privalumas yra daug varškės ir baltymų. Nors šiais laikais kultūristų tarpe labai populiarūs produktai su padidintu baltymų kiekiu, tačiau dalis cukraus juose yra pakeista saldikliais, taip pat įeina rafinuoti ir dezodoruoti riebalai, nemažai pridėtinės druskos, tirštiklių ir sudedamųjų dalių sąrašas ilgas.


Produkte su prierašu „mažiau cukraus 40 proc.“ cukrų kiekis atitinka vaikų maitinimo aprašą iki 16 g/100 g, varškės net 84,8 g tačiau įeina rafinuoti kokoso riebalai ir druskos – beveik 0,5 g/100 g, valgai saldžiai ir gauni nemažą kiekį druskos. Sūraus skonio produktams rekomendacija iki 1 g/100 g druskos, produkte taip pat nedidelis kiekis baltymų.


Sveikiausi varškės sūreliai – be glaisto


R. Bogušienė sako, kad renkantis varškės sūrelį be glaisto, pirmenybę teikti ekologiškiems, kuriuose daugiausia varškės – ne mažiau 80 proc., cukrų iki 16 g/100 g, riebalų iki 10 proc. ir kuo daugiau baltymų, ne mažiau 10 g/100 g.

Geriausias rinkoje rastas varškės sūrelis „Rytas“ su vanile – mažiausiai cukraus, daug varškės 86 % (riebalų 7,5 g, cukrų 14,6 g, baltymų 13 g). Taip pat, beglaisčių kategorijoje palankiausia sveikatai varškytė „Miau“, joje varškės 89 % – ekologiška, su vanile (pieno riebalai 6 g, cukraus 11,5 g, baltymų 10,4 g).


Apibendrinant, norime pažymėti, kad nepaisant pakuotės spalvingumo ar ant etiketės skelbiamų šūkių, bylojančių apie puikią produkto sudėtį, raginame žvelgti į gaminio visumą, palyginti ir rinktis kokybišką prekę, su kuo mažiau sudedamųjų dalių ir aiškia sudėtimi. Su kuo daugiau varškės, mažiau riebalų, daugiau baltymų ir kuo mažiau pridėtinio cukraus, be pridėtinės druskos ir rafinuotų riebalų (palmių, kokosų ir pan.). Dažnai sūrelių sudėtyje aptinkama pakeistų savybių, kaip pvz. krakmolas ir genetiškai modifikuotas krakmolas, tai vienas ir tas pats. Tai, anot R. Bogušienės, nėra genetinė modifikacija, pramoniniu būdu susintetintas krakmolas, kurio savybės, kaip ir įprasto krakmolo, tik maisto gamyboje patvaresnė forma. Jo bijoti nereikia, bet kokybiškuose ir sveikatai palankiuose maisto produktuose jo nebūna.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis